Biff med bambuskott

kinamat, kinesisk biff med bambuskott

En av mina favoriter när man äter på asiatiskt har alltid varit biff med bambuskott. Ett säkert kort på de flesta restauranger.

Jag gillar sältan och all umami. Det är liksom bara så gott. Det fina är att du enkelt kan göra biff med bambuskott hemma.
Allra godast blir det om du marinerar köttet minst en dag i förväg. Men hinner du inte det är det inte hela världen.

Det går också utmärkt att frysa in det marinerade köttet. Så passa på att göra dubbel sats och frysa in hälften. Då kan du enkelt ta fram det och tillaga en hemgjord biff med bambuskott på nolltid.
kinamat, kinesisk biff med bambuskott

Äntligen är jag tillbaka. Efter en veckas total däckning i en rejäl förkylning och sedan ett sportlov på det med massor av saker inplanerade med barnen sen länge. Ja, vad gör man liksom som egen företagare? Ibland får man helt enkelt ta ledigt. Men nu ser jag fram emot massor av härliga arbetsveckor!

Idag kryllar huset av hantverkare. Glasmästare som fixar nya duschväggen, snickaren som jobbar på och rörmokaren som ska dra massor av rör. Men eftersom vi råkar omge oss av många händiga människor känns det mer som en liten släktträff här hemma då det är Sebastians kusin som sätter in duschväggen, hennes man som är rörmokare och Sebastians bror som är snickare 😅😂

kinamat, kinesisk biff med bambuskott

Det finns med största sannolikhet lika många sätt att tillaga biff med bambuskott som det finns recept på köttfärsås. Kanske finns det något som är rätt. Jag vet inte. Men så här bruka jag göra iallafall:

Biff med bambuskott 4 portioner:

kött och marinad:
400 g biff (jag föredrar ryggbiff, men det fungerar med lövbiff också)
1 tsk bikarbonat
ca 1 msk riven, färsk ingefära
3 msk soja
2 msk maizenamjöl
2 msk vatten

gryta:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
10 cm purjolök
2 msk hoisinsås
3 msk ostronsås
1/2 msk sesamolja
1-2 msk soja
2 burkar á 227g bambuskott
3 dl vatten
1 msk maizenamjöl
salt & svartpeppar

Börja med köttet och marinaden.
Skär köttet i riktigt tunna skivor. Pudra över bikarbonaten och låt detta stå i cirka 30 minuter. Skölj av köttet. Detta gör köttet extra mört.
Blanda samman riven ingefära, soja, maizena och vatten till en marinad. Lägg i köttet och blanda väl. Låt marinera i minst 2 timmar. Gärna över natten. Eller frys in köttet och marinaden och ta fram till ett senare tillfälle.

Skala och finhacka lök och vitlök, strimla purjolöken. Stek all lök tills den blir glansig och mjuk. Ställ åt sidan. Stek sedan köttet hastigt på hög värme. När köttet börjar bli klart har du tillbaka all lök och slår på hoisinsås, ostronsås, sesamolja och soja.
Häll av bambuskotten och skölj dom noga i rinnande vatten.

Tillsätt bambuskotten och vatten i grytan. Låt koka i cirka 10 minuter. Rör ut maizena i lite vatten och tillsätt. Låt sedan grytan koka några minuter till så såsen tjocknar. Smaka av med salt och svartpeppar.
Tillsätt eventuella mer soja om du vill.

Servera med nykokt ris.

Förbereder man denna rätt dagen innan går den att svänga ihop på mindre än 30 minuter. Planerad matlagning när den är som bäst!

Precis som det är med all mat upplever jag det att olika märken på soja, ostronsås och hoisinsås är olika starka. Smaka er fram lite första gången ni lagar detta. Så ingen av smakerna tar över de andra.

17
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sockerkaka med kokos, kokossockerkaka

Nästa inlägg

Sockerkaka med kokos

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x