Äppelmos i Crock Pot

Jag vet inte hur det är hos er. Men hos oss har vi mer äpplen än någonsin i år. Helt galet. Hur jag än jobbar hinner jag inte ta reda på allt. Men en omgång äppelmos i Crock Pot blev det i veckan. Den klarar sig själv där och kräver inte så mycket. Sånt gillar jag.

Att göra en omgång äppelmos i Crock Pot skiljer sig inte nämnvärt från att göra en omgång äppelmos på spisen. Förutom att moset tillagas på låg värme under längre tid vilket nästan ger ett karamelliserat äppelmos som blir fantastiskt gott. Jag mosar mitt grovt, så det inte blir en slät puré. Det är allra godast tycker jag.

Äppekmoset kan du smaksätta med vad du vill-
låt en kanelstång eller två sjuda med äpplena. Eller lite vanilj eller ingefära. En liten skvätt whisky kan du slå i.
Eller så låter du moset vara helt naturellt och bara smaka äpple.

Moset blir inte ljust och gult, utan får en mer bärnstensfärg. Så vackert!

Du kan tillsätta socker för att göra moset sötare. Men jag tycker det är allra godast precis som det är. Skulle jag sockra det, då skulle jag söta med ljust muscovadosocker eller brun farin. Som redan har en lite kolaton i sig.

Jag plockade en 10 L hink med äpplen. Det blev lagom till min Crock Pot. Men du kan såklart ta mindre, eller mer om du vill göra fler omgångar.

Äppelmos i Crock Pot:

ca 10 L äpple
1 dl vatten
ev kanel, vanilj eller ingefära

Skala och kärna ur äpplena. Skär dom i rätt grova bitar.
Lägg i din Crock Pot och slå på lite vatten. Lägg i ev smaksättning och sötning. Sätt på locket och ställ in din Crock Pot på låg och 4 timmar. Rör om efter ca 2 timmar.
När äpplena ångats sönder helt mosar jag dom försiktigt. För mig gör det inget om det är lite bitar kvar, vill du ha det helt slätt kan du passera moset genom en finmaskig sil.

Ha upp på väl rengjorda burkar och förvara i kylen. Gott på gröten!

0
12

Pasta med skinksås

Photographer: Linnea Seidel

Idag bjuder jag på den största räddaren i nöden. Receptet jag tar till när det istället för 4, ska lagas 6, 7 kanske 8 portioner middag. Receptet jag återvänder till när jag helt har tappat fantasin. Receptet jag tar till när jag verkligen vill att barnen äter: Pasta med skinksås.

Varken mer eller mindre än så.

Och för er som skrattande kollar på mina bilder och säger: jo visst. Men på riktigt Linnéa, jag får inte mitt barn att äta allt det där gröna.
Då svarar jag:
Inte jag heller. Isac är sjukligt allergisk mot all persilika (vilket innebär allt grönt man kan tänka sig att hitta i mat).
Även stora bitar av lök hamnar på listan av svåra allergier enligt honom.

Självklart skulle jag aldrig servera honom en portion med allt detta gröna. Det får vi andra, vi utan denna svåra allergi äta. Och njuta av.

Ibland måste mat ha låg tröskel. Inte bara för mig att laga, men också för barnen att äta. Efter en lång dag i skolan, förskolan, på fritids, hos kompisar och träning. Då kanske det inte uppskattas att man även måste hantera mat man inte känner igen. Inte i förväg vet hur det ska smaka. Det finns dagar man orkar ta in nya smaker och texturer.
Och det finns dagar man bara klarar av det kända, det vi vet hur det kommer smaka innan vi ens tagit en endaste liten tugga.

Dessutom är detta en maträtt som är ofantligt lätt att allergianpassa!
Jag har alltid lite vegoost och vegokorv i frysen. Och i kylen finns alltid havremjölk. Då kan jag enkelt göra såsen fri från kött och mjölk om så behövs. Gör du redningen på maizena kan såsen även bli glutenfri.
Sedan är det bara att välja den pasta du och din familj äter.

Och just ja, eftersom allergi mot lökbitar finns bland familjens yngsta medlem använder jag alltid lökpulver. Ett litet tips där..

Pasta med skinksås 4 port:

1 gul lök (eller 2 msk lökpulver)
smör eller olja att steka i
3 msk mjöl
5 dl mjölk
ca 400 g kassler eller annan skinka
2 dl riven ost
salt & svartpeppar

Skala och finhacka löken, stek mjuk i smör eller olja. Alt. stek lökpulvret på låg värme en liten stund. Rör i mjölet och häll under konstant vispning i mjölken, lite i taget. Låt koka upp och tjockna. Tillsätt kassler eller skinka i småbitar. Låt koka tills kasslern är helt genomvarm.
Ha i osten och tag av från värmen. Låt den smälta ner i såsen, smaka av med salt och peppar.

TIPS!!!
Man kan slänga i en buljongtärning för extra smak, stänka i lite chilisås eller ta en vällagrad ost. Byt ut lite av mjölken mot grädde.
Finhackade örter är också gott att blanda i. Eller varför inte steka lite svamp med löken? Ja men ni fattar, bygg ut och lägg till receptet utefter vad ni gillar hemma hos er. Det här är en himla bra bas att utgå ifrån.

Servera med pasta och eller massor av finskuren kål- det sistnämnda är min favorit.

0
14

5 recept som gör vardagen enklare i höst

Augustis näst sista vecka är här och med det brukar vardagen ha dundrat igång för de flesta. Även om vi fortfarande har högsommarvärme här denna fantastiska augusti känner man av ett skifte i luften. Gräsmattan är fuktig efter natten och luften känns både hög och klar om morgonen. Ett tecken på att hösten är på ingång. Även om vi fortfarande har många fina sommardagar kvar!

Men, vardagen är här för oss. Oavsett hur vädret utanför fönstret är. Och idag tänkte jag tipsa er om 5 recept som gör vardagen enklare. Recept som gör den där stressiga veckan hanterbar.

Äppelgröt är ett sådant recept. Koka en stor omgång. Frys in i portionspåsar eller låt ett par matlådor stå i kylen inför veckan. Enkelt att värma till frukost, till ett gott mellanmål efter skolan och vet du- äppelgröt går utmärkt att servera till kvällsmat den där dagen du verkligen inte orkar/hinner laga kvällsmat. Med en god smörgås till.

Min supersnabba kycklinggryta är ett måste att ha på repertoaren! Byt kycklingen mot quorn, fläskytterfilé eller vad ni råkar ha hemma och gillar. Oavsett så står middagen klar på 30 minuter. Sånt gillar jag!

En extra stor omgång lasagne är alltid bra att ha på lut. Gott som matlåda dagen efter och funkar fint att frysa in. Men många drar sig för alla delmoment det är att göra lasagne. Och att det faktiskt tar sin lilla tid att få den klar.
Men här kommer min lösning åt er: Vegetarisk lasagne med keso.
Den här har lagats i olika varianter sen jag var barn.  Ostsåsen är utbytt mot keso och jag använder gärna färska lasagneplattorna, då går det ännu fortare i ugnen!

Min treveckorssallad. En räddare i nöden. För hos oss är det ingen komplett middag om man inte serverar grönsaker till. Iallafall i någon form. Då är det fantastiskt enkelt att bara ta fram den där burken med färdigblandad sallad, som faktiskt håller sig i 3 veckor i kylen. Även om den alltid äts upp här innan de 3 veckorna har gått…

Har du bara lite libabröd hemma kan man alltid slänga ihop ett par libapizzor till middag. Perfekt när det är restfest framåt torsdag-fredag sådär och det kanske finns lite av varje i kylen. Eller så gör du som jag gjort här: en fantastiskt god tacopizza på libabröd. 

Riktigt gott och busenkelt att variera.

Letar du efter något gott att ha i glaset kan jag tipsa om min äppeldrink.

Och ska du bara baka en sak i veckan- baka Ragnhilds äppelkaka. Ok?

0
12