Pasta med skinksås

skinksås, vardagsmat, snabbmat, pastasås

Idag bjuder jag på den största räddaren i nöden. Receptet jag tar till när det istället för 4, ska lagas 6, 7 kanske 8 portioner middag. Receptet jag återvänder till när jag helt har tappat fantasin. Receptet jag tar till när jag verkligen vill att barnen äter: Pasta med skinksås.

Varken mer eller mindre än så.skinksås, vardagsmat, snabbmat, pastasås

Och för er som skrattande kollar på mina bilder och säger: jo visst. Men på riktigt Linnéa, jag får inte mitt barn att äta allt det där gröna.
Då svarar jag:
Inte jag heller. Isac är sjukligt allergisk mot all persilika (vilket innebär allt grönt man kan tänka sig att hitta i mat).
Även stora bitar av lök hamnar på listan av svåra allergier enligt honom.

Självklart skulle jag aldrig servera honom en portion med allt detta gröna. Det får vi andra, vi utan denna svåra allergi äta. Och njuta av.skinksås, vardagsmat, snabbmat, pastasås

Ibland måste mat ha låg tröskel. Inte bara för mig att laga, men också för barnen att äta. Efter en lång dag i skolan, förskolan, på fritids, hos kompisar och träning. Då kanske det inte uppskattas att man även måste hantera mat man inte känner igen. Inte i förväg vet hur det ska smaka. Det finns dagar man orkar ta in nya smaker och texturer.
Och det finns dagar man bara klarar av det kända, det vi vet hur det kommer smaka innan vi ens tagit en endaste liten tugga.

Dessutom är detta en maträtt som är ofantligt lätt att allergianpassa!
Jag har alltid lite vegoost och vegokorv i frysen. Och i kylen finns alltid havremjölk. Då kan jag enkelt göra såsen fri från kött och mjölk om så behövs. Gör du redningen på maizena kan såsen även bli glutenfri.
Sedan är det bara att välja den pasta du och din familj äter.

Och just ja, eftersom allergi mot lökbitar finns bland familjens yngsta medlem använder jag alltid lökpulver. Ett litet tips där..

Pasta med skinksås 4 port:

1 gul lök (eller 2 msk lökpulver)
smör eller olja att steka i
3 msk mjöl
5 dl mjölk
ca 400 g kassler eller annan skinka
2 dl riven ost
salt & svartpeppar

Skala och finhacka löken, stek mjuk i smör eller olja. Alt. stek lökpulvret på låg värme en liten stund. Rör i mjölet och häll under konstant vispning i mjölken, lite i taget. Låt koka upp och tjockna. Tillsätt kassler eller skinka i småbitar. Låt koka tills kasslern är helt genomvarm.
Ha i osten och tag av från värmen. Låt den smälta ner i såsen, smaka av med salt och peppar.

TIPS!!!
Man kan slänga i en buljongtärning för extra smak, stänka i lite chilisås eller ta en vällagrad ost. Byt ut lite av mjölken mot grädde.
Finhackade örter är också gott att blanda i. Eller varför inte steka lite svamp med löken? Ja men ni fattar, bygg ut och lägg till receptet utefter vad ni gillar hemma hos er. Det här är en himla bra bas att utgå ifrån.

Servera med pasta och eller massor av finskuren kål- det sistnämnda är min favorit.

18
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
risgrynsgröt, gröt, äppelgröt

Nästa inlägg

5 recept som gör vardagen enklare i höst

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x