Oktobervinden viner om husknuten, men ingen är lyckligare lyckligare än vi, för elen är billig idag och några dagar framöver så man kan köra både diskmaskin och tvättmaskin utan att bli ruinerad.
När elen är dyr brukar jag passa på att laga mat i min Crock Pot. Gärna dubbel sats så det blir extra mycket att frysa in för dagar i vinter när man varken orkar eller vill laga mat. Då är det lyxigt att plocka fram den där matlådan ur frysen.
Det finns säkert lika många varianter på gulasch som det finns ungrare. Men det här är min variant som jag lagat flera gånger och den blir alltid lika uppskattad.
Har du ingen slökokare går det självklart precis lika bra att tillaga denna gryta på spisen. Låt det puttra tills köttet är riktigt mört och fint.
Servera din gulasch med antingen potatis eller någon form av ris. Och såklart gräddfil!
Linnéas gulasch:
800 g grytbitar av nötkött
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
1 dl tomatpuré
2 tsk kummin (inte spiskummin)
3 msk paprikapulver (gärna rökigt)
1 zucchini
1 fp krossade tomater
5 dl köttbuljong
1 dl rött vin
3 lagerblad
3 röda paprikor
salt & peppar
Bryn köttet (antingen i en stekpanna eller om din Crock Pot har stekfunktion, det har min), skala och finhacka lök och vitlök.
Skär sellerin i tunna skivor. Bryn detta efter köttet.
Blanda i tomatpuré, kummin och paprikapulver. Ha i allt brynt kött och grönsaker i din Crock Pot.
Skär zucchinin i ca 1 cm stora bitar. Slå på krossade tomater, köttbuljong och vin.
Lägg i lagerblad, salta och peppra. Sätt timern på 6 timmar och värmen på låg eller 3 timmar på hög.
När det är cirka 30 minuter kvar, skär paprikorna i bitar och låt dem puttra med den sista tiden. Servera med gräddfil, potatis och färsk persilja.
En riktigt härlig höstgryta att servera nu när mörkret och kylan kryper sig på.
Vad äter du helst en kulen oktoberkväll?
En långkokt Chili con carne med vitlöksbröd 🙂
Sen är andedräkten kanske inte vad den borde vara, men kropp och själ tackar!