Krämig pannacotta med äpple

Pannacotta. Kan det vara den bästa desserten någonsin kanske?
Jag tror faktiskt det. Enkelt som tusan, går att förbereda i god tid och att variera i det oändliga. Dagens variant: krämig pannacotta med äpple. Men det har även smugit sig in lite fikon och granatäpple, för det råkade jag ha hemma.

Äpplena och fikonen har jag stekt i smör tillsammans med lite kryddor. Kanel, ingefära och kardemumma. Så gott så här på hösten. Det räcker såklart att bara steka på äpplen. Men jag gillar de olika kontrasterna som blir av äpple, fikon och granatäpple.

Själva pannacottan har jag smaksatt med mitt favoritte. Nämligen ett te med smak av kanel, cikoriarot, johannesört, ingefära och kryddnejlika. Jag brukar köpa teet hos Systrarna Grene, men såg att det fanns att köpa även här.

Men det går såklart bra med ett annat gott kanel-te eller ta ett par tsk pepparkakskrydda.

Här skiner solen från en isande blå oktoberhimel. I morgon kommer ÄNTLIGEN rörmokaren och gör klart det sista så vi kan slå på värmen i hela huset. När det är minusgrader om nätterna känns det att vi inte har värme överallt 😅 

Jag använder alltid gelésocker multi när jag gör pannacotta. Det blir lika bra varje gång. Perfekt konsistens!

Krämig pannacotta med äpple:

5 dl vispgrädde
1 tepåse med kanelsmak eller 1 1/2 tsk pepparkakskrydda
1 dl gelésocker multi

2 äpplen
2 färska fikon
smör att steka i
1 tsk pepparkakskrydda
granatäpple

Häll upp grädde i en kastrull och ha i pepparkakskryddorna. Tillsätt gelésocker multi under omrörning. Låt koka upp och koka i 1/2 minut. Ha upp i glas och ställ kallt.

ELLER:
Häll upp grädde i en kastrull, lägg i tepåsen och låt koka upp. Stäng av värmen och låt grädden stå och dra tillsammans med tepåsen i cirka 30 minuter.
Tag ur tepåsen. Värm upp grädden och tillsätt gelésocker multi under omrörning. Låt koka upp och koka i 1/2 minut. Ha upp i glas och ställ kallt.

Tärna äpple och fikon i bitar. Stek i smör tills äpplet mjuknat. Krydda med pepparkakskrydda.
Låt svalna. Toppa varje glas pannacotta med stekt äpple och fikon. Strö sist över granatäpplekärnor.

Höstigt, mjukt och fantastiskt gott!

0
6

Höstens godaste gulasch

Oktobervinden viner om husknuten, men ingen är lyckligare lyckligare än vi, för elen är billig idag och några dagar framöver så man kan köra både diskmaskin och tvättmaskin utan att bli ruinerad.

När elen är dyr brukar jag passa på att laga mat i min Crock Pot. Gärna dubbel sats så det blir extra mycket att frysa in för dagar i vinter när man varken orkar eller vill laga mat. Då är det lyxigt att plocka fram den där matlådan ur frysen.

Det finns säkert lika många varianter på gulasch som det finns ungrare. Men det här är min variant som jag lagat flera gånger och den blir alltid lika uppskattad.

Har du ingen slökokare går det självklart precis lika bra att tillaga denna gryta på spisen. Låt det puttra tills köttet är riktigt mört och fint.

Servera din gulasch med antingen potatis eller någon form av ris. Och såklart gräddfil!

Linnéas gulasch: 
800 g grytbitar av nötkött
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
1 dl tomatpuré
2 tsk kummin (inte spiskummin)
3 msk paprikapulver (gärna rökigt)
1 zucchini
1 fp krossade tomater
5 dl köttbuljong
1 dl rött vin
3 lagerblad
3 röda paprikor
salt & peppar

Bryn köttet (antingen i en stekpanna eller om din Crock Pot har stekfunktion, det har min), skala och finhacka lök och vitlök.
Skär sellerin i tunna skivor. Bryn detta efter köttet.
Blanda i tomatpuré, kummin och paprikapulver. Ha i allt brynt kött och grönsaker i din Crock Pot.
Skär zucchinin i ca 1 cm stora bitar. Slå på krossade tomater, köttbuljong och vin.
Lägg i lagerblad, salta och peppra. Sätt timern på 6 timmar och värmen på låg eller 3 timmar på hög.


När det är cirka 30 minuter kvar, skär paprikorna i bitar och låt dem puttra med den sista tiden. Servera med gräddfil, potatis och färsk persilja.

En riktigt härlig höstgryta att servera nu när mörkret och kylan kryper sig på.

Vad äter du helst en kulen oktoberkväll?

1
21

6 recept inför kanelbullens dag

Kanelbullens dag står för dörren. Ja faktiskt redan i morgon. Och vad passar då bättre än att bjuda på 6 smarriga recept inför kanelbullens dag. Här hittar ni klassiska kanelbullar, kanelbullesockerkaka, snabba kanelbullar på smördeg, sverigekaka med kanelbullefyllning och olika sorters kanelbullesockerkaka. Fantastiskt gott, alltihopa!

Först ut, klassiska kanelbullar som bara behöver jäsa en gång. Supersmidigt om du frågar mig!


Kanelbullesockerkaka- med äpple. Kakan för dig som vill baka något enkelt. Men som är ruskigt gott°

Flätade kanelbullar, kommer ni ihåg den trenden för något år sedan? Perfekt för oss som inte är grymma på att snurra snygga bullar!

Sverigekaka med kanelbullefyllning. Drömmen ändå. Så gott. Och lättbakat!

Har du ungefär 0 tid, 0 energi och ork men 100% sug efter något gott. Gör då mina snabba kanelbullar. Klara på mindre än 30 minuter tack vare att de är gjorda på färdig smördeg. Som en hybrid mellan kanelbullar och wienerbröd. MUMS säger jag bara!

En klassisk kanelbullesockerkaka sitter aldrig fel. Snyggt blir det och gott är det. Testa du med!

Firar du kanelbullens dag? Hur då?

0
8