ANNONS
Integritet på Tailsweep

Fluffiga tekakor

/

Nu är det läge att baka lite hembakade, fluffiga tekakor tycker jag! Så gott att äta nybakade, sådär ljumna och goda. Eller plocka upp ur frysen, värm försiktigt i micron eller min favorit- dela dom och rosta. MUMS!

Fredag idag, så skönt med helg igen va? Jag hörde barnen igår kväll prata om att ”i morgon är det freeeeeeedag!”.

Själv skulle jag kunna haft några fler arbetsdagar och gärna sett att helgen var minst tre dagar😅 6 arbetsdagar och 3 helgdagar. Det vore perfekt!

Idag hade vi sotaren på plats. Äntligen är allt klart så vi kan börja stödelda lite. Och igår var rörmokaren här och fixade så vi har värme i hela nya utbyggnaden. Ljuvligt att vakna upp utan att frysa näsan av sig!

Jag använder både vetemjöl och rågsikt i mina tekakor. Det tycker jag blir gott. Men du kan såklart baka dina tekakor på enbart vetemjöl om du vill det.

Fluffiga och saftiga tekakor, ca 20 st:

50 g jäst
6 dl mjölk
1-2 msk sirap
ca 7 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl
2 tsk salt
75 g mjukt smör

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt (ej varmare än 37°, använd gärna termometer!).
Häll degvätskan över jästen och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sirap, mjöl (jag började med 10 dl och ökade på efterhand) och salt.
Arbeta degen i maskin och ha i smöret i små kuber, några åt gången.


Låt degen arbetas i minst 5 minuter.

Strö lite mjöl över degen. Täck över degbunken med plastfolie och låt jäsa på ett dragfritt ställe i ca 40 minuter.

Kavla ut degen på välmjölat bakbord. Stansa ut rundlar med hjälp av en rund form. Jag brukar ta en tekopp eller ett större runt kakmått.
Arbeta snabbt ihop överbliven deg och kavla ut. Stansa ut rundlar.

Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och täck över med bakduk. Låt jäsa i cirka 20 minuter.

Grädda i 225°c varm ugn i cirka 6-8 minuter. Detta beror på hur stora brödbitar du stansat ut.
Låt svalna på galler.

Visst är det något speciellt med hembakat bröd? Det tycker jag i alla fall!

0

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00