Kreolsk gryta med fläskfilé

gryta, fläskfilégryta, kreolsk gryta. helgmat,

70-talet ringde och ville ha tillbaka sin maträtt. Men, det får dom INTE. Kreolsk gryta med fläskfilé- precis lika god nu som som för 50 år sedan!!gryta, fläskfilégryta, kreolsk gryta. helgmat,

Dessutom är detta ett av de där recepten som funnits med mig sedan jag var väldigt liten. Fast i vår familj heter den nyårsgryta och åts därav oftast på just nyårsafton.
En gryta jag vuxit upp med. Och med åren älskat mer och mer.

Från början åt jag bara köttbitarna och såsen. Men med åren la jag till bit för bit som uppskattades. Idag äter jag allt, utom ölkorven, den lägger jag över på Sebastian eller Axels tallrik.gryta, fläskfilégryta, kreolsk gryta. helgmat,

Även om man inte riktigt uppskattar alla ingredienser i grytan så måste allt vara med. Annars smakar inte såsen som den ska.

Numera äter vi denna gryta även andra kvällar än nyårsafton. Men jag ska vara ärlig och säga att det faktiskt inte var så många år sedan vi lagade detta till nyår.
Ni vet när man inte orkar göra något avancerat, men ändå äta riktigt gott. Då tar man fram det här receptet!
gryta, fläskfilégryta, kreolsk gryta. helgmat,

Kreolsk gryta görs på fläskfilé, men du kan självklart använda fläskytterfilé. Jag har även gjort den på kyckling ett år. Det går också bra. Precis som du skulle kunna använda Quorn, en vegokorv och havregrädde. Anpassa efter dina preferenser.

Viktigt för smaken är att ha i allt spad från syltlöken. Glöm inte det!
Grytan behöver inte koka länge efter att den är klar. Då mjuknar cornichonsen och blir inte alls goda. Vill du göra grytan i god tid innan låter du den bara kallna när alla ingredienser blandats och värm upp den innan servering.

Kreolsk gryta, ca 6 port:

ca 900 g fläskfilé
smör att steka i
2 st kabanoss eller annan kryddstark ölkorv
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk mejram
1 msk vetemjöl
6 dl grädde
1 burk á 395 g syltlök
1 burk á 350 g cornichons
1 burk á 360 g oliver
1 röd paprika 

Skär fläskfilén i bitar och stek den i omgångar i en gryta tills den fått fin färg. Skär ner korven i slantar och stek den hastigt. Ha i stekt fläskfilé i grytan och krydda med salt, peppar och mejram. Pudra över mjölet. Slå på grädden. Låt allt koka upp och sjuda i cirka 10 minuter. Häll i all syltlök + spadet, häll av spadet från cornichons och oliver. Blanda i tillsammans med strimlad paprika. Låt allt koka upp och bli varmt. Servera med nykokt ris eller pressad potatis och en god sallad.

 

Är kreolsk gryta något du vuxit upp med att äta?

 

14
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Victoria Johansson
Victoria Johansson
1 år sedan

Vi åt det när jag var liten och nu för tiden också men vi äter alltid med chorizokorv, lät spännande med ölkorv, måste testa det

Niki
Niki
1 år sedan

Vad är det som är kreolskt här?

silviakaka, mjuk kaka, fika, baka

Nästa inlägg

Recept på silviakaka

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x