Recept på silviakaka

Recept på silviakaka

silviakaka, mjuk kaka, fika, baka

Ibland, rätt ofta faktiskt, behöver man inte krångla till det. Man kan faktiskt baka en helt vanlig silviakaka och få stående ovationer från exakt alla som smakar. Liten insats- STOR SMAK!

Under några veckor här på hösten tappade jag faktiskt räkningen på hur många gånger denna kaka bakades. Den tog liksom slut lite för fort varje gång!silviakaka, mjuk kaka, fika, baka
Jag bakade en och tog med till mormor och morfar. Eftersom det bara är dom två där hemma föreslog jag att dom skulle ta med en bit av kakan dagen därpå när dom skulle bort. Men det kom inte på frågan. Den kakan ville mormor faktiskt ha helt själv 😂 Bra betyg ändå va?silviakakasilviakaka, mjuk kaka, fika, baka-2

Varför heter kakan Silviakaka? Ingen aning. Hittar ingenting när jag googlar. Sitter du inne på svaret?

silviakaka, mjuk kaka, fika, bakaEn klassisk Silviakaka brukar ha kokos på sig. Men jag hade ingen kokos hemma, så tog flagad mandel. Och jag undrar om det nästan inte blev godare!

Kakan bakar du på ingredienser som oftast finns hemma. Och sen kan du som sagt toppa med kokos, flagad mandel eller varför inte strössel?

Silviakaka:
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl, vanilj och bakpulver. Sikta i det i äggsmeten, rör i vattnet och blanda till en slät smet.

Klä en form med avtagbar kant med bakplåtspapper. Ha i smeten och grädda kakan i 175°C i cirka 30 minuter.

Glasyr:

100 g smör
1 dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
kokos, mandelspån eller strössel att dekorera med

Smält smöret i en kastrull. Ha i florsockret och rör om väl. Låt sjuda ett par minuter under omrörning. Tag av från värmen.
Vispa upp äggulan i en skål, ha i lite i taget under omrörning och rör till en glasig glasyr. Tillsätt vaniljen.
Låt glasyren svalna.

Tag ur kakan ur formen. Gör små hål i kakan med hjälp av en ätpinne eller liknande. Detta gör att glasyren kan rinna ner i kakan och göra den ännu saftigare.
Häll över glasyren, lite i taget.
Strö sist över kokos, mandel eller strössel.

Kanske är detta världens godaste kaka. Jag tror nog det!

En annan favorit är Sverigekaka- här med kanelbullefyllning!

18
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Rebecka
Rebecka
1 år sedan

Jag bakar en hel del men har faktiskt aldrig bakat någon Silviakaka, har aldrig varit någon större fan av att äta den heller trots att jag är ett riktigt kakmonster 🙈 På de jag har smakat har glasyren alltid varit alldeles sockrig och knastrig men ser att du har florsocker istället för strösocker i glasyren vilket måste ge en slätare konsistens så det får nog allt bli en Silviakaka till helgen ändå ☺️

Christine
Christine
1 år sedan

När jag började göra den här efter att en kollega haft med kalan på mitt första riktiga jobb för en sisådär 30 år sedan så hette den Tuppkaka. Vet inte varför, lika lite som namnet Silviakaka, men samma recept är det fast jag har inte florsocker utan strösocker och så kokos på.

TORMEK, knivslip, slipa knivar hemma

Nästa inlägg

TORMEK knivslip och världens bästa köttbullar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x