Recept på silviakaka

Photographer: Linnea Seidel

Ibland, rätt ofta faktiskt, behöver man inte krångla till det. Man kan faktiskt baka en helt vanlig silviakaka och få stående ovationer från exakt alla som smakar. Liten insats- STOR SMAK!

Under några veckor här på hösten tappade jag faktiskt räkningen på hur många gånger denna kaka bakades. Den tog liksom slut lite för fort varje gång!

Photographer: Linnea Seidel


Jag bakade en och tog med till mormor och morfar. Eftersom det bara är dom två där hemma föreslog jag att dom skulle ta med en bit av kakan dagen därpå när dom skulle bort. Men det kom inte på frågan. Den kakan ville mormor faktiskt ha helt själv 😂 Bra betyg ändå va?

Photographer: Linnea Seidel

Varför heter kakan Silviakaka? Ingen aning. Hittar ingenting när jag googlar. Sitter du inne på svaret?

Photographer: Linnea Seidel

En klassisk Silviakaka brukar ha kokos på sig. Men jag hade ingen kokos hemma, så tog flagad mandel. Och jag undrar om det nästan inte blev godare!

Kakan bakar du på ingredienser som oftast finns hemma. Och sen kan du som sagt toppa med kokos, flagad mandel eller varför inte strössel?

Silviakaka:
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl, vanilj och bakpulver. Sikta i det i äggsmeten, rör i vattnet och blanda till en slät smet.

Klä en form med avtagbar kant med bakplåtspapper. Ha i smeten och grädda kakan i 175°C i cirka 30 minuter.

Glasyr:

100 g smör
1 dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
kokos, mandelspån eller strössel att dekorera med

Smält smöret i en kastrull. Ha i florsockret och rör om väl. Låt sjuda ett par minuter under omrörning. Tag av från värmen.
Vispa upp äggulan i en skål, ha i lite i taget under omrörning och rör till en glasig glasyr. Tillsätt vaniljen.
Låt glasyren svalna.

Tag ur kakan ur formen. Gör små hål i kakan med hjälp av en ätpinne eller liknande. Detta gör att glasyren kan rinna ner i kakan och göra den ännu saftigare.
Häll över glasyren, lite i taget.
Strö sist över kokos, mandel eller strössel.

Kanske är detta världens godaste kaka. Jag tror nog det!

4
17

BETALT ANNONSSAMARBETE MED TORMEK

TORMEK knivslip och världens bästa köttbullar

I samarbete med Tormek

Jag har en bekännelse att göra:
Mina knivar är de slöaste i mellansverige. Jag skojar inte. När då ett företag som TORMEK hör av sig och säger att dom har en produkt dom tror kan intressera mig känner jag att ni anar inte hur rätt ni har.

Så här ser den ut, min nya bästis i köket! Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener. Den första riktiga knivslipen för hemmakocken.

Med en enkel knapptryckning slår man på den förvånansvärt tysta knivslipen. Och sen är det bara att sätta igång.

Eller, först skulle jag rekommendera dig att läsa det medföljande instruktionshäftet och kolla in den väldigt enkla instruktionsvideon ni hittar här.

Väldigt kortfattat så har du 4 saker att göra:

  • ställ in vinkeln du vill ha på eggen.
  • slå på knivslipen med kappen
  • för in kniven i styrningen som ni ser på bilden ovan, och för sedan kniven ner mot diamantslipskivan med ett lätt tryck. För kniven fram och tillbaka flera gånger, tills ett råegg har skapats Vänd på kniven och upprepa så att båda sidorna blir slipade.
  • Bryn sedan kniven mot brynskivan roterande BORT IFRÅN DIG.KLART!

Sen är det bara att sätta igång att hacka och skära! Kanske var det löken, men kanske var det även någon liten lyckotår som rullade ned för min kind första gången jag använde mina nyslipade knivar.

Jag gjorde det ultimata testet här hemma när alla knivar var slipade.
Som ni vet har vi ett barn med svår allergi mot lökbitar som syns.
Med en supervass kniv skar jag enkelt ner lök i minimala bitar och hade i mina köttbullar.
Till middagen utbrast Isac utan:
Jag ÄLSKAR köttbullar utan lök i.

Själv kände jag en inre frid och en total lycka över vad mina vassa knivar kunde åstadkomma.
För det finns inget värre än att försöka hacka lök fint med en slö kniv!
Jo, kanske barn som sen vägrar äta för att dom ser lökbitarna…

Linnéas bästa köttbullar:

1 kg nötfärs
2 dl mjölk
1 dl havregryn
1 stor gul lök
2 msk grovkornig senap
1 msk oxfond
salt

Blanda mjölk och havregryn i en skål. Låt stå och svälla i minst 20 minuter. Gärna längre så havregrynen blir helt mjuka.
Skala och finhacka lök med en vass kniv. Stek på medelvärme i lite smör tills löken är helt mjuk.


Blanda samman de svällda havregrynen med stekt lök och köttfärs. Smaksätt med senap, oxfond och salt.

Skölj händerna i kallt vatten och forma sedan färsen till bollar. Skölj händerna då och då i kallvatten så är det enklare att göra fina små bollar. Lägg ut på en plåt och stek i ugnen på 225°C i cirka  ca 7-9 minuter. Låt sedan köttbullarna får fin yta genom att steka dom i lite smör i en stekpanna.

Kände du också hur enkelt ditt liv skulle bli med lite vassare knivar i lådan?
Beställ hem en snygg och ruskigt bra knivslip du med. Du hittar Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener här bland annat.

Ni vill jag höra, brukar du vara duktig att ta han om och slipa dina knivar hemma?

0
13

SEX goda recept till kladdkakans dag

Kladdkakans dag. Bästa dagen på året? Näst kanelbullens dag kanske? Eller? Idag tipsar jag om SEX goda kladdkakor att baka dagen till ära.

Som kladdkaka med jordnötsringar och choklad. Ni måste testa. Idag!

Kärleksmumskladdkaka- med mycket glasyr. Vad finns det inte att älska här egentligen? Så gott!!!

En kladdkaka i all sin enkelhet- med sötsalt kextopping! Mums fillibabba va!

Sensommarens stora favorit. En kladdkaka med vit choklad, blåbär och citron. Testa du med så förstår du varför den genast blev så poppis!

Så här när novent och advent står för dörren: baka en pepparkakskladdkaka. Den går alltid hem. Choklad och pepparkaka är bland det bästa jag vet!

Vinterns stora favorit: saffranskladdkaka. Så gott. Med grädde och lingon till. Jag får inte nog av den här!

Bakar du någon god kladdkaka till kladdkakans dag?

0
7