Korvbrödssemla

För varje år som går är det kul att hitta på nya varianter av semlor.
Favoriten så här långt är nog semmelpajen. Så gott! Men är du sugen på något som faktiskt lite mer liknar en semla. Men verkligen inte orkar baka semlor själv, ja då slår jag ett slag för korvbrödssemlan!

Jag skulle vilja påstå att valet av korvbröd gör hela skillnaden. Jag köpte ett lite lyxigare korvbröd och ja- det blev godare än de små klassiska som följer med på varje korvgrillning.

Ett fluffigt korvbröd, kardemumma, mandelmassa, grädde och florsocker. Allt du behöver för att lite snabbt slänga ihop en korvbrödssemla. Godast är de såklart att göra och sedan ätas på direkten.

Jag gör en klassisk fyllning till semlor. Med riven mandelmassa som blandas ut med lite ovispad grädde. Detta spritsar jag ut i korvbrödet. Jag har sett recept där mandelmassan ska formas till en korv. Men det känns som det blir för mastigt med mandelmassan då. Den ska vara fluffig och inte så kompakt tycker jag.

Korvbrödssemlan. En perfekt variant på semla när du vill äta något gott som går ruskigt snabbt att fixa!

KORVBRÖDSSEMLA:

4 st korvbröd av bättre sort
kardemumma
100 g mandelmassa
2 msk ovispad grädde
3 dl vispgrädde
flrosocker

Pudra nymortlad eller malen kardemumma i korvbröden.
Riv mandelmassan fint och blanda med ovispad grädde till en krämig massa. Fyll en spritspåse med mandelmassan och spritsa ut i de 4 korvbröden.
Vispa grädden fluffig och spritsa ut den över mandelmassan. Pudra över florsocker. Servera direkt!

Bästa genvägen till en semla!

0
14

Fattiga riddare

Jag köpte hem en påse källarfranska till helgen som barnen inte alls uppskattade, Sebastian som annars är den som tycker vitt fluffigt bröd är grejen var i Sälen. Så nu när det är onsdag och jag ännu inte kommit mig för att lägga bröden i frysen så inser jag att dom är rätt torra och trista. Vad göra? Eget ströbröd. Absolut. Men inte så kul.
French toast? Alltså fattiga riddare, ja men det lät mumsigt!

Photographer: Linnea Seidel

Första gången jag åt det var som barn hos mormor och morfar. Brödskivor som börjat bli torra och tråkiga som hon stekte i ägg, mjölk och mjöl. Mormors variant innehöll en hel del socker. Och kanel. Jäklar så gott det var! Som ett litet mellanmål sådär på eftermiddagen. MUMS!

Det fina med fattiga riddare är att du kan variera dom i det oändliga.
Så här i semmeltider kan du göra som jag:
Pudra över kardemumma och lite florsocker. Ha på mandelspån och klicka dit lite grädde. Då blir det nästan som en dessert.

Eller så strör du över kanel och serverar med keso och färska bär. Perfekt till helgfrukosten, mellis eller kvällsmål.

Det är bara fantasin som sätter gränser!

Photographer: Linnea Seidel

Jag hade 4 lite tjockare brödskivor och precis varenda droppe smet sögs upp. Har du tillexempel tunnare skivor av rostbröd räcker det kanske till 6 stycken.

Fattiga riddare, ca 4 st:

4-6 skivor torrt bröd
1 ägg
1 1/2 dl valfri mjölk
1/2 dl mjöl
smör att steka i

valfri topping, jag hade:
kardemumma
florsocker
mandelspån
grädde
jordgubbar

Vispa upp ägget, blanda i mjölk och mjöl. Vispa till en slät smet. Vänd brödskivorna i smeten. Låt dom suga upp mycket av smeten så de blir ”mättade”.

Hetta upp en stekpanna med smör. Stek brödskivorna på båda sidor tills de fått fin färg och är lite frasiga.

Servera med valfria tillbehör.

Receptet går självklart bra att dubbla om ni är fler som ska äta.

Ett gott och enkelt sätt att rädda gamalt bröd på tycker jag ☺️

0
12

Smörig och krämig linsgryta

Här kommer ett av mina favoritrecept. Nämligen en riktigt smörig och krämig linsgryta. Perfekt att göra dubbel sats av och ha till veckans matlådor.

Receptet har publicerats tidigare här på Linnéas Skafferi och så här tycker ni om den:

-Mycket god! Har i morotsslantar och brysselkål med. Godaste linsgrytan på 40 år!

-Sjukt god ville inte sluta äta! Hur många portioner är detta beräknat för?

-Hiss!! Räddar många vardagar!

Det får man väl säga är ett riktigt bra betyg?

I måndags sa Isac att han trodde det var fredag. Sen dess har jag varit helt förvirrad. Varje morgon jag vaknar måste jag fundera länge, länge på vilken dag det egentligen är. Men om jag har kollat rätt idag så är det onsdag. Veckan blir sjukt lång när man börjar tro det är fredag på en måndag måste jag säga 😅

Hemligheterna i min linsgryta, dom är tre stycken. Som inte är så hemliga längre.
Det ena, det är att använda sig av en påse med färdig Garam Masala. Du spar tid och energi på att leta runt  i kryddskåpet efter alla olika kryddor du annars ska ha till detta.
Det andra och det tredje stavas kokosgrädde och smör.
Det ger en krämig och rund smak till grytan. Och det gör så du blir mätt. Linserna älskar kokosgrädde och smör. Jag lovar.

En annan riktigt bra grej med denna gryta är att den är klar på mindre än 30 minuter. Linserna blir inte godare av att koka länge och koka sönder. 15 minuter brukar räcka fint.

Vill du göra den ännu mer matig? Släng i lite Quorn eller bitar av kyckling.

Krämig linsgryta:
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 msk Garam Masala
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
2 1/2 dl röda linser
ca 6 dl vatten
ca 2 dl krämig kokosmjölk
salt
saft från 1 lime
av ca 50-100 g smör
ett gott bröd, solroskärnor och färsk persilja att toppa med

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme tills löken börjar bli genomskinlig. Tillsätt kryddor och tomatpuré. Fortsätt steka på svag värme.

Slå sedan på krossade tomater, linser och vatten. Koka i ca 15 minuter eller tills linserna känns mjuka men inte sönderkokta. Rör i kokosmjölk och smaka av med salt och lime. Om du vill, ha en klick smör.
Servera med ett gott bröd, färsk persilja och solroskärnor.

Lättlagat och en riktig vardagsfavorit som är supergod även i matlådan!

0
24