Lyxig semmelpaj

semla, semlor, paj,
Ni vet, nu är ju semmeldagen snart här. Och även i år kände jag mig manad att skapa något som inte är en klassisk semla. Denna gång föll det sig så att det blev en semmelpaj. Frasigt och sprött pajskal, fylld med en härlig mandelmassefyllning och sedan toppad med grädde, rostad mandel och nymortlad kardemumma. Ja vad ska man säga? Det är verkligen inte någon semla. Men alla ingredienser som bör vara med finns där. Så om du inte vill eller orkar baka vanliga vetesemlor är det är ett himla fint alternativ!
semla, semlor, paj,
Jag kan ha råkat använda mina nyinköpta fat från Gröna Anna några gånger för mycket den senaste tiden. Men jag fullkomligt älskar dom. Så vackra mot det mörka träet. Tycker ni inte?
semla, semlor, paj,
Idag har det varit en sådan där dag när jag hunnit med otroligt mycket grejer. Startade faktiskt dagen med en långpromenad med hunden. Så fint sätt att starta dagen på! Sen har det varit full rulle här i köket.
Så konstigt, igår fick jag ungefär lika mycket gjort. Men hade en helt annan känsla efter arbetsdagens slut då mot hur det känns idag.
semla, semlor, paj,
När man ska använda kardemumma tycker jag det blir allra godast om man mortlar hela kärnor själv. Det blir en helt annan smak verkligen.
semla, semlor, paj,
Pajen går fint att frysa när den är färdiggräddad. Sedan är det bara att ta fram den och låta pajen tina i rumstemperatur. När pajen är tinad, spritsa på grädde och toppa med rostad mandel och kardemumma.semla, semlor, paj,
Semmelpaj:
pajdeg:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk florsocker
2 msk kallt vatten
Skär smöret i kuber. Blanda smör, mjöl, socker och vatten i en bunke. Arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in och låt vila i minst 30 minuter.
Ha upp den kalla degen på mjölat bord. Kavla ut och klä en form med löstagbar kant med pajdegen. Jämna till kanterna på pajskalet med en kniv.
Lägg i ett bakplåtspapper i pajen och fyll på med torkade baljväxter (kikärtor, gula ärtor eller bönor brukar jag använda). Grädda i 200°C i cirka 15 minuter. (Detta är för att kanterna inte ska hasa ner från sidorna)
Tag ur bakplåtspappret och de torkade baljväxterna.
fyllning:
400 g mandelmassa
150 g mjukt smör
3 ägg
2 msk vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk hela kardemummakärnor
1/2 tsk vaniljpulver
Riv mandelmassan och blanda den tillsammans med smör, ägg, mjöl och socker till en jämn smet. Mortla kardemummakärnorna och blanda i dom tillsammans med vaniljen. Fyll det förgräddade pajskalet med fyllningen. Bred ut det jämnt i pajskalet.
Grädda i 200°C i cirka 25 minuter. Använd en provsticka och kolla så att fyllningen stannat. Låt svalna helt.
 
dekoration:
3 dl grädde
rostad, flagad mandel
hela kardemummakärnor
florsocker
Vispa grädden och fyll en spritspåse med en tyll med den.
Mortla kardemummakärnorna.
Spritsa grädden i ett fint mönster och toppa med rostad mandel, kardemumma och florsocker.
 
 
 

37
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Johanna Grahn
4 år sedan

Men gud vad mumsigt, ska prova att göra den till fettisdagen istället för semlor 😀

Rmma
4 år sedan

Herregud vad god den såg ut! Den måste jag testa nån gång! Bra tips 🙂

vegetarisk stroganoff, vego, middag, vardagsmat

Nästa inlägg

5 recept med linser och kikärtor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x