Bondkakor med pistage och citron

Söta små bondkakor, med smak av pistage och citron.

Här om veckan blev jag så rysligt sugen på att baka någon god liten småkaka. Efter att ha inventerat skafferiet insåg jag att det fanns en påse med skalade pistagenötter. Och då slog det mig att visst borde man kunna baka bondkakor på pistagenötter istället för mandlar?
Kanske vill dessa pistagenötter ha någon härlig smakkompis med sig i kakan? Vad passar bättre än pistage, citron och lite flingsalt tänkte jag?
Sagt och gjort. En omgång bondkakor med pistage och citron bakades!

Kanske får man inte kalla dom bondkakor då? Är dom en pistagekaka med citron? En italiensk bondkaka? Eller vad får dom heta? Högst oklart känner jag. Men beskriver jag dom som bondkakor med pistage och citron, ja då förstår ni vilken slags kaka jag har bakat.

Jag frös in hälften och resten åkte ner i kakburken. De smakar faktiskt allra bäst lite sådär halvfrusna tycker jag. Underbara till en kopp kaffe.

Här fortsätter högsommarvärmen att trycka på utanför fönstret. Så även idag blir det en dag vid sjön. Min plan var att juni nog blir som juni brukar vara mest. Lite kylig, kanske en del regn. Vilket innebär att jag kan försöka jobba halvdagar även fast barnen är hemma och har sommarlov. Men i denna värme orkar jag inte jobba och allt barnen vill är att bada. Så det blir att gå upp tidiga morgnar och jobba på sena kvällar för att få dagarna fria. Nu LÄNGTAR jag efter semester i varje lite cell av min kropp! Men först ska en del jobb göras klart. Sen så, då ska jag allt ta sovmorgon!!

Bondkakor med pistage och citron:

200 g mjukt smör
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
5 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
ca 50 g hackade pistagenötter
skal från 1 ekologisk citron

Blanda smör, socker och sirap väl. Rör ihop vetemjöl och bikarbonat. Blanda i det tillsammans med de hackade pistagenötterna och skalet från 1 citron.
Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Överarbeta inte.
Forma till en eller två långa, rullar och låt vila i kylen i minst 30 minuter.
Tag sedan fram och skär i skivor med en vass kniv. Baka i 200°C i cirka 7 minuter.

1
25

Fräsch gurksallad

Ett fräscht tillbehör i sommar, det är min gurksallad. Som en hybrid mellan tzatziki, yoghurtsås och potatissallad kanske? Supetgott till fisk, en bit kött eller till en matig sallad.

Enkel att göra och otroligt god.
Gurkorna har under hela vintern varit orimligt dyra, precis som paprikan. Men nu är de äntligen i säsong och vi kan producera massor av svenska gurkor. Vilket pressar ner priserna asevärt. Idag köpte jag två gurkor för mindre än vad en gurka kostade för någon månad sedan.

Här hemma håller jag tummar och tår för att mina gurkplantor ska ge gurkor sommaren lång. De har klarat alla halvkyliga nätter, men idag var jag tvungen att täcka dom då det är 30 grader varmt och solen lyser så starkt.

Du kan piffa din gurksallad med tunt skivade rädisor eller rödlök om du gillar det.

Gurksallad: 
2 gurkor
2 kvistar färsk dill
4 dl naturell yoghurt
1/2 dl majonnäs
saft från 1/2 citron
2 tsk lökpulver
örtsalt
svartpeppar

Skär gurkorna i bitar. Finhacka dillen. Lägg i en skål och blanda över yoghurt, majonnäs, citron, lökpulver, örtsalt och svartpeppar. Rör om väl och låt stå svalt i minst 30 minuter.

Jag älskar att använda naturell yoghurt i kalla såser och sallader. Men är det crème fraîche som får ditt hjärta att banka- använd det istället! Majonnäs är inget jag håller speciellt kärt. Men det gör en sån otrolig skillnad i såser som denna. Så hoppa inte över den.

1
21

Overnight oats

Vi är ju en familj där 3/4 älskar att äta gröt till frukost. Men när termometern ute visar på över 20°c så här en morgon i mitten på juni, ja då känner till och med vi att havregrynsgröten får stå åt sidan. Vilken tur att det finns andra varianter på gröt att äta den här säsongen. Nämligen overnight oats.

Jag har testat fram och tillbaka under åren. Vad blir godast? Jag vill ha mina overnight oats krämiga. Så tillsätter alltid lite vaniljkvarg. Det ger verkligen den där mjuka och runda smaken. Så gott!

Kikar precis ut genom köksfönstret och ser vår redan nu gulbrända gräsmatta. 14 juni. Nu hoppas vi på att midsommar regnar bort så naturen får en chans att återhämta sig.

Overnight oats kan såklart smaksättas precis hur som helst. Men det här känns som en riktigt somrig varant. Vanilj och jordgubb. MUMS!
Men du kan ha i av de bär och frukter du gillar bäst.

Jag använder glasmatlådor från IKEA. Ibland gör jag en större sats och fyller upp både stora matlådor och små. De små är perfekt att äta direkt ur och är bra att ta med i tex kylväskan om man ska till stranden eller som mellis innan träning. De stora fyller jag kylskåpet med, enkelt mellanmål eller frukost att plocka fram hemma för sommarlovslediga barn.

Overnight oats, 4 port:

3 dl havregryn
1 dl kvarg med smak av vanilj
1 msk chiafrön
ca 2 dl mjölk

topping:
färska jordgubbar
jordnötssmör
solroskärnor

Blanda samman havregryn, kvarg, chiafrön och mjölk i en burk. Blanda väl. Jag upplever det som väldigt olika hur mycket vätska havregrynen suger åt sig. Så mängden mjölk kan behöva anpassas något efter sorten just du har.

Sätt ett lock på burken och förvara i kylen över natten. Tillsätt eventuellt mer mjölk och rör om om det behövs.

Servera med bär (förslagsvis färska jordgubbar så här i juni) och en klick jordnötssmör.

För min Axel som behöver fylla på med extra mycket energi brukar vi även toppa med solroskärnor.

Andra smakkombinationer jag gillar:

-Äpple, kardemumma, kanel och jordnötssmör
-Kokosmjölk, hallon, riven kokos
-Blåbär och jordnötssmör

0
21