Fräsch gurksallad

Ett fräscht tillbehör i sommar, det är min gurksallad. Som en hybrid mellan tzatziki, yoghurtsås och potatissallad kanske? Supetgott till fisk, en bit kött eller till en matig sallad.

Enkel att göra och otroligt god.
Gurkorna har under hela vintern varit orimligt dyra, precis som paprikan. Men nu är de äntligen i säsong och vi kan producera massor av svenska gurkor. Vilket pressar ner priserna asevärt. Idag köpte jag två gurkor för mindre än vad en gurka kostade för någon månad sedan.

Här hemma håller jag tummar och tår för att mina gurkplantor ska ge gurkor sommaren lång. De har klarat alla halvkyliga nätter, men idag var jag tvungen att täcka dom då det är 30 grader varmt och solen lyser så starkt.

Du kan piffa din gurksallad med tunt skivade rädisor eller rödlök om du gillar det.

Gurksallad: 
2 gurkor
2 kvistar färsk dill
4 dl naturell yoghurt
1/2 dl majonnäs
saft från 1/2 citron
2 tsk lökpulver
örtsalt
svartpeppar

Skär gurkorna i bitar. Finhacka dillen. Lägg i en skål och blanda över yoghurt, majonnäs, citron, lökpulver, örtsalt och svartpeppar. Rör om väl och låt stå svalt i minst 30 minuter.

Jag älskar att använda naturell yoghurt i kalla såser och sallader. Men är det crème fraîche som får ditt hjärta att banka- använd det istället! Majonnäs är inget jag håller speciellt kärt. Men det gör en sån otrolig skillnad i såser som denna. Så hoppa inte över den.

1
21

Overnight oats

Vi är ju en familj där 3/4 älskar att äta gröt till frukost. Men när termometern ute visar på över 20°c så här en morgon i mitten på juni, ja då känner till och med vi att havregrynsgröten får stå åt sidan. Vilken tur att det finns andra varianter på gröt att äta den här säsongen. Nämligen overnight oats.

Jag har testat fram och tillbaka under åren. Vad blir godast? Jag vill ha mina overnight oats krämiga. Så tillsätter alltid lite vaniljkvarg. Det ger verkligen den där mjuka och runda smaken. Så gott!

Kikar precis ut genom köksfönstret och ser vår redan nu gulbrända gräsmatta. 14 juni. Nu hoppas vi på att midsommar regnar bort så naturen får en chans att återhämta sig.

Overnight oats kan såklart smaksättas precis hur som helst. Men det här känns som en riktigt somrig varant. Vanilj och jordgubb. MUMS!
Men du kan ha i av de bär och frukter du gillar bäst.

Jag använder glasmatlådor från IKEA. Ibland gör jag en större sats och fyller upp både stora matlådor och små. De små är perfekt att äta direkt ur och är bra att ta med i tex kylväskan om man ska till stranden eller som mellis innan träning. De stora fyller jag kylskåpet med, enkelt mellanmål eller frukost att plocka fram hemma för sommarlovslediga barn.

Overnight oats, 4 port:

3 dl havregryn
1 dl kvarg med smak av vanilj
1 msk chiafrön
ca 2 dl mjölk

topping:
färska jordgubbar
jordnötssmör
solroskärnor

Blanda samman havregryn, kvarg, chiafrön och mjölk i en burk. Blanda väl. Jag upplever det som väldigt olika hur mycket vätska havregrynen suger åt sig. Så mängden mjölk kan behöva anpassas något efter sorten just du har.

Sätt ett lock på burken och förvara i kylen över natten. Tillsätt eventuellt mer mjölk och rör om om det behövs.

Servera med bär (förslagsvis färska jordgubbar så här i juni) och en klick jordnötssmör.

För min Axel som behöver fylla på med extra mycket energi brukar vi även toppa med solroskärnor.

Andra smakkombinationer jag gillar:

-Äpple, kardemumma, kanel och jordnötssmör
-Kokosmjölk, hallon, riven kokos
-Blåbär och jordnötssmör

0
21

Sega dummlesnittar

Photographer: Linnea Seidel

Säg det med en blomma säger man ju, men jag skulle vilja ändra det till: Säg det med en kaka!
I veckan hade barnen skolavslutning och istället för att köpa en blomma bakade jag sega dumlesnittar.
Kakorna förpackade jag i färgglada pappmuggar och satte cellofan och ett band runt. Enkelt att fixa och väldigt uppskattat. Hoppas jag😅

Tidigare i våras fick jag ett stort bud med dumlekolor. Så jag jobbar fortfarande med att baka upp dom. Och det finns faktiskt inget godare och enklare att baka en sega dumlesnittar. En klassisk kolakaka som får smak av dumle. Receptet är dessutom enkelt att baka många av. Idag dubblade jag bara receptet, då räckte det gott och väl till barnens fröknar och så blev det några över till oss.

För märkligt nog har kakorna en strykande åtgång här hemma. Och med tanke på att det idag blev sommarlov kommer åtgången av kakor inte direkt minska😅

Dumlekakorna är superenkla att baka, de är faktiskt perfekta att göra tillsammans med barnen. Jag toppar dom med flingsalt. För att kombinationen choklad, kola och flingsalt är bland det bästa jag vet!

Sega dumlesnittar, ca 50 st:

200 g mjukt smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6 msk sirap
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
2 påsar Dumlekolor

flingsalt

Vispa smör, socker, vanilj och sirap mjukt med en elvisp. Tillsätt mjöl, bakpulver och salt. Rör snabbt ihop till en smidig deg.

Dela degen i 4 lika stora bitar.

Rulla ut till längder och platta ut dem något. Tag av pappret från kolorna och placera dom i mitten av kakdegslängden. Jag brukar trycka upp kanterna lite mot dumlen så den inte flyter ut i ugnen.

Grädda i 175°C i cirka 12 minuter eller tills kanterna på degen börjar få fin färg.
Strö lite flingsalt över kakorna. Låt dom svalna något innan du skär dom i sneda bitar. Jag skrapade av kniven mot en sked emellanåt då det fastnar lite kola på kniven när man delar.
Låt kakorna svalna helt på plåten.
Om kolan rinner ut lite kan du behöva dela kakorna med en vass kniv igen när det svalnat helt.

Kakorna går fint att frysa.

0
18