Knäckig äppelpaj med brynt smör och rårörd vaniljsås

appelparårörd vaniljsås, rårörd vaniljkräm, äppelpaj, knäckig äppelpaj, smulpaj

Knäckig äppelpaj med brynt smör och rårörd vaniljsås. Ett måste att baka så här års- eller hur?

Jag gillar när smulpajen består av både havregryn och vetemjöl. Den blir som allra godast då tycker jag. Men föredrar man att den är gjord på enbart vetemjöl tar man såklart det. appelparårörd vaniljsås, rårörd vaniljkräm, äppelpaj, knäckig äppelpaj, smulpaj

Jag låter smulpajen få härlig smak av brynt smör och sedan kryddar jag äpplena med kanel, vanilj och ingefära. Det blir sådär löjligt gott och man kan liksom inte sluta äta! En perfekt dessert efter en god höstmiddag eller till fikat. Bara för att det är så gott!

Här står det fredag i almanackan och jag ska snart åka in till Sala för att möta upp vår yngsta son. Lite ärenden på stan ska fixas, kanske ett besök hos min mormor och så det viktigaste: köpa fredagsgodis!appelparårörd vaniljsås, rårörd vaniljkräm,

Till min äppelpaj serverar jag rårörd vaniljsås, eller vaniljkräm som vissa säger. Det tar bara några minuter att vispa ihop men blir så makalöst gott. Så har du tiden och möjligheten, gör egen vaniljsås! Den här behöver inte kokas eller något. Man bara vispar ihop den.appelparårörd vaniljsås, rårörd vaniljkräm, äppelpaj, knäckig äppelpaj, smulpaj

Jag plockade äpplena direkt från vår trädgård. Därför behöll jag skalet på. Om jag köpt äpplena i butik hade jag nog skalat dom. Men de här har så tunt skal att det inte spelar någon roll att skalet är kvar.

Jag älskar att baka allt i en och samma kastrull. Själva pajdegen gör jag alltså i kastrullen jag smält smöret i. Så skönt med mindre disk!

Knäckig äppelpaj med brynt smör och rårörd vaniljsås:

200 g smör
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1/2 dl ljus sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
flingsalt
3 tsk kanel
1 tsk ingefära
1/2 tsk vaniljpulver

4-5 mindre, svenska äpplen

3 äggulor
3 msk florsocker
1/2 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Börja med att bryna smöret till pajen. När smöret fått en gyllene färg och en kolaaktig ton, tag av från värmen och blanda i muscovadosocker och sirap. Tillsätt sedan vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt. Rör allt till en deg.

Dela och kärna ur äpplena. Skiva dom tunt. Fördela ut dom i en pajform. Strö över kryddorna.
Toppa med smuldegen i ett jämnt täcke över äpplena.
Baka i 225°C i cirka 30 minuter långt ner i ugnen.

Vispa upp äggulor, florsocker och vanilj vitt och pösigt. Vispa grädden i en separat skål. Vänd sedan ner grädden i äggvispet och rör om tills allt är blandat. Låt stå kallt om den inte serveras direkt.

Servera ljummen äppelpaj med vaniljsåsen.

13
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
bryssekålsallad, brysselkål, sallad

Nästa inlägg

Sallad med brysselkål och tahinidressing

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x