Sallad med brysselkål och tahinidressing

Brysselkål, så mycket mer än en sönderkokt liten boll av kål till söndagsmiddagen eller jul.
Den är god att dela och ugnsrosta med lite vitlök, olja och honung.
Men visste du att den också är fantastiskt god att strimla, steka och servera med tahinidressing?

Jag gjorde en stor omgång som jag har serverat både som sallad till maten och som en bas där jag bara tillsatt protein. Den fungerar lika bra till båda delarna.

Brysselkål är verkligen en vattendelare där vissa fullkomligt älskar medan andra skyr den som pesten. Men kanske ska de i den sistnämnda kategorin testa att servera den på ett lite annorlunda sätt. Som i den här salladen?

Photographer: Linnea Seidel

Du skulle även kunna ha i knaperstekt bacon, granatäpple eller apelsin. Kanske vore det gott att toppa salladen med smulad fetaost?

Ja men ni förstår. Så många användningsområden för denna sallad med brysselkål i höst!

Till min sallad har jag gjort en tahinidressing. Krämigt, smakrikt och fantastiskt gott till just brysselkål tycker jag!

Sallad med brysselkål och tahinidressing:

500 g färsk brysselkål
1 röd lök
olja att steka i
flingsalt
2 äpplen
1 dl valfria nötter (jag tog hasselnötter men mandlar vore också gott!)
sesamfrön

Ansa brysselkålen och strimla den fint. Skala och skiva löken. Stek allt i lite olja på medelvärme tills löken mjuknat och blivit söt.
Kärna ur äpplen och skiva dom. Ha i äpplen tillsammans med nötter.
Toppa med lite sesamfrön.

Tahinidressing:
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten
saft från 1/2 citron
1 dl tahini
1 tsk sesamolja
salt

Skala och finriv vitlöken. Ha upp i en skål tillsammans med vatten, citron, tahini och sesamolja. Blanda väl och smaka av med salt och eventuellt mer citron.

Servera salladen som den är med dressingen, tillsätt något protein i form av kyckling, kött eller baljväxter.

Hur känner du? Är brysselkål något som ligger dig varmt om hjärtat eller är det inte riktigt din favorit?

0
11

Recept på 5 middagar på 30 minuter

Ny vecka och det är dags för en ny veckas matplanering.
Efter en helg med mer kaos än man någonsin förberett sig på känns 5 recept på middagar som inte tar mer än 30 minuter att laga som något som vi alla behöver.

I lördags morse vaknade vi upp till en stad där väldigt många källare var fyllda med vatten. Dammar och sjöar översvämmade, gärden som står helt under vatten och vägar som inte längre går att åka på.

Så visst känns det lockande med mat som inte kräver speciellt lån tid att laga?

Som min quornstroganoff. Lättlagat och gott!

Supersnabb och krämig tortellini med färskostsås. Den hittar du recept på här!

Även om just denna vecka bjuder på sommarväder står hösten och stampar lite i farstun. Vad sägs som att ha ett recept på lättlagad soppa på lager? Här är en lättlagad majssoppa som hängt med i många, många år

Smörig och krämig linsgryta. Gör en stor omgång och ha till veckans matlådor. Variera tillbehören genom att ha bröd, ris eller andra gryn till!

Snabblagad kycklinggryta- klar på 30 minuter. Perfekt vardagsmat måste jag säga!

Ska jag baka en sak den här veckan, då blir det kanelbullesockerkaka!

2
8

Recept på hemgjorda energibars med jordnötssmör

Om det nu är någon form av hysteri bland kidsen att ”bars” är det bästa mellanmålet som finns? Absolut! Mina barn skulle utan att tveka kunna lägga en halv månadslön på att köpa bars och äta så fort suget sätter in. Innan träning, efter träning, innan maten, efter maten, när man har tråkigt, när man bara är sugen på något gott. För det är ju just vad dessa energibars är. GODA!
Därför var den här mamman tvungen att testa recept på hemgjorda energibars med jordnötssmör. Till en bråkdel av kostanden mot de vi köper i affären. 

Och självklart med ett något bättre innehåll. Men man ska inte lura sig och tänka att detta är något som är nyttigt eller hälsosamt. Även om det såklart är bättre än många av de alternativ som finns i handeln idag.

Du kan såklart fylla på dessa bars med ännu mer energi och protein. Kanske ha i lite kokos? Chiafrön? Ja och om du inte tål jordnötter går det såklart bra att ta vilken sorts nötsmör du gillar allra bäst.

Photographer: Linnea Seidel

Jag använder ALLTID osötat, helst ekologiskt jordnötssmör i mina recept. Chokladen jag toppat mina energibars med är en mörk choklad med flingsalt.

Det blir ett lyxigt mellanmål, något gott att ta till 15-kaffet och helt perfekt att ha hemma i kylen/frysen och ta fram när man behöver lite snabb energi som ändå inte bara är socker.

Jag tycker dom håller ihop bäst om de förvaras i kylen/frysen.

Min plan var att göra dessa på puffat ris. Vilket jag trodde jag hade hemma. Men det visade sig vara Rice Krispies i påsen. Men du kan ta det du föredrar. Dock är det mindre mängd socker i puffat ris, så nästa gång testar jag nog det!

Hemgjorda energibars med jordnötssmör ca 10 st mindre:

2 1/2 dl jordnötssmör
3 dl havregryn
2 dl puffat ris/Rice Krispies
honung efter smak
ca 100 g mörk choklad
flingsalt

Blanda samman jordnötssmör, havregryn och puffat ris/Rice Krispies i en skål. Smaka av och tillsätt honung efter smak. Jag hade i ungefär 1 msk.

Ha upp den lätt kletiga smeten i silikonform/muffinsform och tryck ner smeten ordentligt så barsen håller ihop. Låt stå i frysen i cirka 20 minuter. Smält chokladen och ringla den över barsen. Toppa med flingsalt. Förvara i en burk med tätslutande lock i frysen.

0
12