5 -minuterskola

5-minuterskola, snabb kola, kola utan grädde, godis,

 

Barndomen ropade hej hallå och bjöd på ett sedan länge glömt recept. Nämligen det på 5- minuterskola.
Som jag kokat denna kola!
På ingredienser som nästan alltid fanns hemma kunde man på ett litet kick få fram en chokladig och söt kola som snabbt tillfredsställde sötsuget.

Är man som jag uppvuxen under 90-talet på den svenska landsbygden med 1 1/2 mil till närmaste affär. Ja då fick man göra det bästa av situationen helt enkelt. Därför blev omgångarna med chokladbollssmet som aldrig ens blev till chokladbollar många. Vi åt direkt ur bunken.
Men vi kokade även 5-minuterskola. Jag tror receptet fanns med i någon kokbok för barn som jag hade.5-minuterskola, snabb kola, kola utan grädde, godis,

Här behöver inte kolan vara så perfekt. Men. Koka den för guds skull inte för hårt och inte heller längre än i 5 minuter. Det är på gränsen för att kolan blir lite hård för min smak.
Jag tog av den efter exakt 5 minuters kokande och den fick en lite mjuk kärna men halvhårda kanter. PERFEKT!

Kolan kokar du på smör, socker, sirap och kakao. Och eftersom jag nu är vuxen- även lite flingsalt. Det bryter av allt det söta tycker jag.

Jag använder som alltid mina gjutformar när jag gör godis. Så enkla att använda och perfekt resultat varje gång! Såg dessutom att de var på extrapris nu, både den stora och den lilla! Dom brukar ta slut i lager innan jul, så passa på att shoppa dom redan nu.

5-minuterskola, 20-23 bitar:

100 g smör
1 dl strösocker
3 msk sirap
1 1/2 msk kakao
1 nypa flingsalt

Ha upp alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Låt allt koka på svag värme i max 5 minuter (gör gärna ett kulprov genom att droppa lite av smeten i iskallt vatten och se hur konsistensen blir, efter ca 4 minuter).
Klä en form med bakplåtspapper eller bygg ihop din gjutform och ställ på en skärbräda med bakplåtspapper. Häll upp smeten, strö över flingsalt och låt allt stelna. Skär i bitar och på ett litet kick har du ett enkelt godis❤️

Mins ni också det här godiset från 90-talet?

17
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
dragonkyckling, kyckling i sås, kantareller

Nästa inlägg

Krämig dragonkyckling med kantareller

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x