Rostad grönsakssoppa på räddade grönsaker

I den mataffär jag handlar kan man ibland fynda grönsakslådor för 50kr. En helt kartong med blandat frukt och grönt som antingen har kort datum eller kanske varit förpackat tillsammans med något som blivit dåligt. Spetspaprika tex, där den ena börjat bli mjuk men den andra fortfarande är fräsch och fin. Då hamnar den fina i en av dessa lådor.
Jag köpte en låda och gjorde en rysligt billig och klimatsmart rostad soppa av de räddade grönsakerna.

Visste du att det går hur bra som helst att äta kål som blivit lite missfärgad eller gul? Ibland kan man kanske tro att den är dålig, men här tog jag och rostade den och hade till soppan. Och det varken smakade eller luktade något annorlunda än helt vanlig svartkål. Dumt att slänga, men bra att få köpa lite billigare!
I den här lådan fanns både paprika, blomkål och morötter. En perfekt bas i en soppa!

Grönsakerna rostade jag först i ugnen med lite olja och örtsalt. Det gör grönsakerna extra goda tycker jag!

Grönsakssoppa 4 port:

1 blomkålshuvud
4 morötter
2 paprikor
2 röda lökar
olja
örtsalt
ca 1 L vatten

200 ml kokosgrädde
saft från 1 citron
salt

svartkål
olja
salt
pumpakärnor

Dela blomkål, morötter, paprika och lökar i bitar. Rosta i 225°C i cirka 25 minuter eller tills grönsakerna mjuknat och börjar få lite färg. Ha upp de rostade grönsakerna i en gryta eller kastrull. Slå på vatten så det täcker. Mixa så slätt du önskar. Låt koka upp. Ha i kokosmjölk och smaka av med citron och salt. Späd ev med mer vatten om soppan känns för tjock.

Repa kålen och skär i bitar. Stek frasig i olja. Smaka upp med salt. Toppa soppan med rostad svartkål och pumpakärnor.

Självklart kan du använda dig av de grönsaker och rotfrukter du gillar bäst. Pumpa, potatis, purjolök och palsternacka är sånt som är riktigt gott att koka soppa på!

5
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Risgrynsgrötplättar med saffran

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x