Hel lax i ugn med hjortronsås till jul och nyår

Att tillaga hel lax i ugn till jul eller nyår. Kanske är det en himla bra idé va?
Jag gör alltid en hel laxsida till jul. Det är bra mat som räcker till många och passar utmärkt att servera på julbordet. Laxen tillagar jag alltid dagen innan, förvarar i kylen över natten och låter den sedan bli rumstempererad innan den serveras

Men den passar precis lika bra att laga och servera till nyårsafton!

Till den hela laxsidan gör jag alltid en hjortronsås. Det söta från hjortronsylten gifter sig så otroligt fint med sältan från fisken.

Såsen har jag under åren gjort på både naturell yoghurt och crème fraîche. Men har insett att den blir godast att göra på det sistnämnda. Yoghurten blir lite för syrlig här tycker jag.

När det kommer till julmat är jag svag för just olika slags fiskrätter. Gärna varmrökt lax, olika sorters sill eller som här: en hel laxsida i ugn. Jag brukar passa på att köpa färsk lax när den finns på extrapris i mataffären och sen lägga den i frysen. Perfekt att ta upp och tillaga när man blir många som ska äta. Eller tull jul och nyår.
Den ugnsbakade laxen är dessutom jättegod att äta i mellandagarna- om det blir något över vill säga.

Hel lax i ugn med hjortronsås:

1 hel laxsida
1/2 citron
salt
fryst dill

Trimma laxen så den blir jämnstor.
Lägg laxen i en bakplåtspappersklädd ugnsform med skinnsidan ner. Pressa citron över hela laxsidan, strö över salt och fryst dill. Massera in detta i laxen.
Stick i en ugnstermometer i den tjockaste delen av laxen.

Tillaga i 175°C i cirka 20 minuter eller tills innertemperaturen är ca 52°C. Tag ut och låt svalna helt innan du förvarar den i kylen över natten.

Hjortronsås:
2 dl crème fraîche
2 msk majonnäs
1 dl hjortronsylt
salt
dill till dekoration

Blanda samman crème fraîche, majonnäs och hjortronsylt. Smaka av med salt. Låt stå svalt, gärna över natten innan den serveras.

9
Prenumerera
Notis om
guest

2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ulla Aronsson
Ulla Aronsson
11 månader sedan

Spännande, kanske det blir detta till någon av juldagarna…..Hoppas att receptet fina kvar…..

Peter
Peter
11 månader sedan

Ska vi. Prova, vi har allt hemma

Nästa inlägg

Vackra isbitar till drinken

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x