Rabarbersirap till drinkar och desserter

Rabarbersirap till drinkar och desserter

Idag bjuder jag på ett väldigt användbart recept. Nämligen rabarbersirap, perfekt till sommarens alla drinkar och desserter.
För rabarbersirap är gott att ringla över riktigt god vaniljglass. Men det är också grunden till många enkla och fina drinkar!

Gör en rabarber sour med rabarbersirap som bas. Eller varför inte en rabarbermojito. Eller gör en stor kanna rabarberspritzer. Svalkande och gott!

Jag har testat några olika recept och föredrar den här varianten. Den tar lite längre tid men upplever att den får en mycket mer intensiv röd färg. Och förutom smaken så är det ju färgen man vill åt här.

Använd rabarber med mycket rött på stjälkarna. Om din rabarber är väldigt grön skulle jag rekommendera att slänga i ett par frysta hallon för att verkligen få till en härligt röd färg.

Rabarbersirap är inte som baksirap i konsistensen utan mer rinnig. Egentligen är det ju en väldigt koncentrerad saft bara. Så bli inte orolig om din sirap inte har sirapskonsistens. Det ska den inte ha, med den ska vara mer trögflytande än outspädd saft.

Så här års svämmar mångas trädgårdar över av just rabarber och vill man inte stå och koka saft är det här ett bra sätt att ta tillvara på lite av rabarbern. Rabarbersirap håller ett par veckor i kylen i en ren flaska. Men du kan också frysa in den i istärningar. Perfekt att ta fram och lägga i drinken!

Rabarbersirap ca 4 dl:

ca 1 kg rabarber
4 dl strösocker
5 dl vatten

Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg i en kastrull och slå på socker och vatten. Låt allt koka upp och koka utan lock i ca 20 minuter. Sila ner sirapen i en ren kastrull. Låt den sedan koka i ca 20 minuter, tills den har en mer trögflytande konsistens. Ha upp på en väl rengjord flaska och förvara kallt.
Eller ha upp i större istärningsformar och frys in.

Till helgen kommer denna rabarbersirap få sällskap av lite bubbel i mitt glas. Så läskande och gott!

Vad gör du helst med rabarber?

14
Prenumerera
Notis om
guest

10 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Marie
Marie
30 dagar sedan

Hur länge håller den?

Katarina
Katarina
Svara på  linneasskafferi
18 dagar sedan

Frys den och du har den mycket längre

Dionisio
Dionisio
23 dagar sedan

Pajer kräm
Idag plockade jag upp 20 kg rabarber
Fryser ner

Dionisio
Dionisio
23 dagar sedan

Pajer kräm
Idag ska jag frysa ner 10 kg
Rabsrber Gjorde ditt recept med kokos

Dionisio
Dionisio
23 dagar sedan

Det var 10 kg inte 20

Martina
Martina
22 dagar sedan

Ska man inte skala den alltså?

Dionisio Camacho
Dionisio Camacho
22 dagar sedan

Underbart

Anni
Anni
20 dagar sedan

Jag gör rabarberketchup som jag tycker är godare än vanlig ketchup. Jag häller den på små petflaskor och fryser in. Rabarberchatney är också fint att ha hemma.

Nästa inlägg

Frozen yoghurt cheesecake bites

10
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x