Kålsallad med apelsinvinegrett-perfekt till jul

Kålsallad med apelsinvinegrett

Ja men här kommer ett PANGrecept till jul! Nämligen en kålsallad med apelsinvinegrett.
Julmaten kan ju vara lite av det tyngre slaget. Då kan det vara gott att blanda upp med något lättare. Den fungerar dessutom fint att spara och servera som rester i mellandagarna. Hur bra som helst!
Jag kan absolut tänka mig att äta den här salladen, min ugnsbakade lax och ägghalvor till middag på annandagen. Då brukar vi spendera dagen hemma, knappt ta oss ur pyjamasen och avsluta dagen med en film.

Receptet på apelsinvinegrett tog jag fram till en kund i höstas och kände direkt att den här kommer jag göra till jul! Det är lite sött, lite sting och väldigt mycket apelsin!
Vinägretten kan du göra ett par dagar i förväg och förvara i kylen. Hur smidigt som helst.

I den här salladen kan du ha i lite av vad du gillar allra bäst. Jag tycker grönkål och rödkål är en bra bas. Sen hade jag i päron, granatäpple och nötter. Vill du göra den mer matig -rosta pumpa och ha i. Jag tycker salladen blir som allra godast när man först steker grönkålen lite snabbt så den mjuknar något. Sedan blandar jag grönkål och strimlad rödkål. Över det häller jag vinägretten och liksom jobbar in den lite i kålen. MUMS!

Kålsallad med apelsinvinegrett:

ev pumpa
grönkål
rödkål
päron
hasselnötter/mandlar
granatäpple

1-2 ekologiska apelsiner
1/2 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
salt
svartpeppar
1 nypa cayennepeppar

Vill du ha pumpa i salladen, skala och skär ner 1/2 butternut i ca 1×1 cm stora bitar och ugnsbaka i 20 minuter i 225°C.
Jag brukar spraya lite olja på dom och salta.
Repa grönkålen och skär ner den i mindre bitar. Stek på medelvärme i lite olja tills grönkålen börjar mjukna. Den ska inte bli krispig, mer mjuk.
Strimla rödkål fint. Ha upp stekt grönkål och rödkål i en skål.

Finriv skalet från 1-2 apelsiner. Pressa saften ur dom. Ha i olja, vitvinsvinäger, salt och svartpeppar. Vill du ha lite mer sting i den, ha i lite, lite cayennepeppar.
Häll ca hälften av vinägretten över kålen och blanda om ordentligt.
Blanda i den varma pumpan.
Skär ner päronet i mindre bitar och ha i dom tillsammans med hackade hasselnötter och mandlar.
Avsluta med granatäpplekärnor.

Servera resterande mängd apelsinvinggretten på sidan av.

Det otroligt vackra fatet är från INDISKA!

Här hittar du fler smarriga recept till julbordet!

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Fyllda dadlar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x