Mammas recept på Janssons frestelse

Sak jag aldrig gjort: en Janssons frestelse.
Så jag fick helt enkelt ringa min lilla mamma och be om receptet. Ja jag var också tvungen att låna hennes månlandare. Mammas kökspryl är en väldigt orange sak från 80-talet. Men den fyller sin funktion.
Det här är en liten uppmaning till er alla. Att har ni recept som någon i familjen gör och som ni älskar, prata om receptet. Be dom skriva ner och beskriva hur dom gör. För så här lät det hos oss.
-Mamma, kan du lite snabbt säga hur du gör Jansson?
-Absolut, först river jag potatis i månlandaren.
-Ok, hur mycket?
-Ja men lagom så potatisarna fyller formen, sen kanske någon extra.
-Jahapp, du vet inte om det är ett kilo eller två?
-Nej det märker man hur mycket som får plats.
-Sen skivar jag gul lök. Det blir såklart godast om man steker den, men det är inte alltid jag gör det. Efter det häller du av spadet från ansjovisen i ett stort glas och slår på grädde.
-Hur mycket grädde tar du?
-Jaaa, jag vet inte. 5 dl? Nej men förut fanns det ju inte 5 dl grädde att köpa? Så det är nog 3 dl, men på senare år har det kanske blivit 5..? Jag vet inte riktigt. Ansjovisen klipper jag i små bitar. Lägg ett lager riven potatis i formen, på med lök och ansjovis. Sen resterande mängd potatis och på med grädden.
Jag brukar kanske ha smör på också? Tar bort telefonen en bit och ropar: Heeeenrik! Brukar vi ha smör på Jansson? Eller?
-KLART VI HAR SMÖR PÅ JANSSON! hör jag min pappa ropa.
-Ja pappa säger att vi brukar ha smör på Jansson.
-Ok men hur länge ska den vara inne och hur varmt?
-Jadu, det googlar jag nog varje gång. Men här står det 175°C i 1 1/2-2 timmar. Nej men så länge står den inte inne. Tills den är klar skulle jag säga!

Så mammas bästa recept på Janssons frestelse är liksom återskapad på lite lösa boliner måste jag säga.
Men det jag vet är nu detta:
-ca 1kg potatis blev precis lagom i min form
-3 dl grädde räckte gott och väl
-jag stekte löken
-jag klickade på smör
-den stog inne i ca 1 1/2 timme
Och jag tror den blev perfekt.
Mammas recept på Janssons frestelse:
ca 1 kg fast potatis
1 gul lök
1 burk 125g ansjovis
3 dl grädde
ett par klickar smör
Riv potatisen på en månlandare. Lägg hälften av potatisen i en ugnsfast form. Skiva löken fint och stek den mjuk. Lägg på den på potatisen i formen. Häll av spadet från ansjovisen i ett högt glas och slå i grädden. Ställ detta åt sidan. Klipp sönder ansjovisen direkt i burken och fördela detta över potatis och lök. Lägg på resterande mängd potatis. Häll sedan över grädde och ansjovisspad.
Klicka på lite smör, välj själv mängd här.
Gratinera i 175°C i cirka 1-1 1/2 timme. Låt gärna stå ca 30 minuter innan servering. Då blir den som bäst.
Den här sortens Jansson är min favorit. Med smala, men inte för små strimlor av potatis. Inga konstigheter. Inget ströbröd. Bara gott!
Och ja, vi använder FAST potatis i vår Jansson. Skjut oss inte. Vi tycker det är godast så.
Vill du går det utmärkt att göra Jansson på 10% grädde.
Vill du testa mer av den julmat vi alltid har till jul?
Här har ni 7 recept som alltid finns hemma hos oss.
