Ni vet, nu Àr ju semmeldagen snart hÀr. Och Àven i Är kÀnde jag mig manad att skapa nÄgot som inte Àr en klassisk semla. Denna gÄng föll det sig sÄ att det blev en semmelpaj. Frasigt och sprött pajskal, fylld med en hÀrlig mandelmassefyllning och sedan toppad med grÀdde, rostad mandel och nymortlad kardemumma. Ja vad ska man sÀga? Det Àr verkligen inte nÄgon semla. Men alla ingredienser som bör vara med finns dÀr. SÄ om du inte vill eller orkar baka vanliga vetesemlor Àr det Àr ett himla fint alternativ!
Jag kan ha rÄkat anvÀnda mina nyinköpta fat frÄn Gröna Anna nÄgra gÄnger för mycket den senaste tiden. Men jag fullkomligt Àlskar dom. SÄ vackra mot det mörka trÀet. Tycker ni inte?
Idag har det varit en sÄdan dÀr dag nÀr jag hunnit med otroligt mycket grejer. Startade faktiskt dagen med en lÄngpromenad med hunden. SÄ fint sÀtt att starta dagen pÄ! Sen har det varit full rulle hÀr i köket.
SÄ konstigt, igÄr fick jag ungefÀr lika mycket gjort. Men hade en helt annan kÀnsla efter arbetsdagens slut dÄ mot hur det kÀnns idag.
NÀr man ska anvÀnda kardemumma tycker jag det blir allra godast om man mortlar hela kÀrnor sjÀlv. Det blir en helt annan smak verkligen.
Pajen gÄr fint att frysa nÀr den Àr fÀrdiggrÀddad. Sedan Àr det bara att ta fram den och lÄta pajen tina i rumstemperatur. NÀr pajen Àr tinad, spritsa pÄ grÀdde och toppa med rostad mandel och kardemumma.
Semmelpaj:
pajdeg:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk florsocker
2 msk kallt vatten
SkÀr smöret i kuber. Blanda smör, mjöl, socker och vatten i en bunke. Arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in och lÄt vila i minst 30 minuter.
Ha upp den kalla degen pÄ mjölat bord. Kavla ut och klÀ en form med löstagbar kant med pajdegen. JÀmna till kanterna pÄ pajskalet med en kniv.
LÀgg i ett bakplÄtspapper i pajen och fyll pÄ med torkade baljvÀxter (kikÀrtor, gula Àrtor eller bönor brukar jag anvÀnda). GrÀdda i 200°C i cirka 15 minuter. (Detta Àr för att kanterna inte ska hasa ner frÄn sidorna)
Tag ur bakplÄtspappret och de torkade baljvÀxterna.
fyllning:
400 g mandelmassa
150 g mjukt smör
3 Àgg
2 msk vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk hela kardemummakÀrnor
1/2 tsk vaniljpulver
Riv mandelmassan och blanda den tillsammans med smör, Àgg, mjöl och socker till en jÀmn smet. Mortla kardemummakÀrnorna och blanda i dom tillsammans med vaniljen. Fyll det förgrÀddade pajskalet med fyllningen. Bred ut det jÀmnt i pajskalet.
GrÀdda i 200°C i cirka 25 minuter. AnvÀnd en provsticka och kolla sÄ att fyllningen stannat. LÄt svalna helt.
dekoration:
3 dl grÀdde
rostad, flagad mandel
hela kardemummakÀrnor
florsocker
Vispa grÀdden och fyll en spritspÄse med en tyll med den.
Mortla kardemummakÀrnorna.
Spritsa grÀdden i ett fint mönster och toppa med rostad mandel, kardemumma och florsocker.
Lyxig semmelpaj

Men gud vad mumsigt, ska prova att göra den till fettisdagen istĂ€llet för semlor đ
Herregud vad god den sĂ„g ut! Den mĂ„ste jag testa nĂ„n gĂ„ng! Bra tips đ