Grundrecept pÄ saffransdeg


 
Under mÄnga Är har jag experimenterat fram och tillbaka med olika sorters saffransdegar. Ett tag körde jag som mÄnga andra med kesella i degen. Men helt Àrligt, jag tror inte bullarna blir saftigare för det. DÀremot lÀste jag hÀr om dagen om nÄgon som tillsatte créme  fraßche i sin saffransdeg. DET dÀremot, det lÀt lite intressant. Om det inte Àr för syrligt liksom. För syrliga bullar vill vi inte ha.
SjÀlva saffranet torkar ut bullarna, DÀrför Àr det bra att tillsÀtta mer fett (dÀrav tanken med créme fraßche). Men det finns sÄklart andra sÀtt att rÄda bot pÄ detta.
HÀr kommer mina bÀsta tips för att lyckas med saffransdegen:

  • AnvĂ€nd alltid rumstempererade rĂ„varor. Mjöl, Ă€gg, smör-ja lĂ„t allt stĂ„ framme tills de hĂ„ller samma temperatur.
  • Byt ut en del av mjölken mot grĂ€dde. DĂ„ motverkar du att saffranet torkar ur degen.
  • SmĂ€lt inte smöret, utan hyvla det kalla smöret med osthyvel. DĂ„ fĂ„r det rĂ€tt temperatur pĂ„ ett litet kick och blandar sig fint i degen. SmĂ€lter du smöret gĂ„r det Ă„t mer mjöl och det finns risk att bullarna blir torra.
  • Olika sorters mjöl krĂ€ver olika mycket vĂ€tska. TillsĂ€tt dĂ€rför inte allt mjöl frĂ„n start. Arbeta degen, gĂ€rna i maskin och lĂ„t den hellre vara nĂ„got för kladdig Ă€n för stum.
  • Baka pĂ„ kall degvĂ€tska. Eller mĂ€t med termometer att din degvĂ€tska verkligen inte Ă€r varmare Ă€n 37°C.
  • Klassiska lussekatter i all Ă€ra. Men om du fyller dina saffransbullar med mandelmassa, smör, vit choklad eller nĂ„got annat gott- ja dĂ„ blir de garanterat saftiga och goda!
  • Vill du ha russin i degen? LĂ€gg dom i blöt ett par timmar innan. Jag tycker det Ă€r gott att lĂ€gga dom i glögg.

 
Grundrecept pÄ saffransdeg:
4 dl mjölk
2 dl grÀdde
1 g saffran (tvÄ kuvert)
50 g jÀst
200 g mjukt smör
2 Àgg
2 dl strösocker
1/3 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
 
VÀrm 2 dl mjölk tillsammans med allt saffran. Genom att hetta upp saffranet frigörs smakerna lite extra.
HÀll i resterande mÀngd mjölk och all grÀdde. Se till att degvÀtskan inte Àr varmare Àn 37°C. AnvÀnd termometer för att veta exakt.
Smula jÀsten i en bunke, slÄ pÄ degvÀtskan och rör ut jÀsten helt. TillsÀtt det mjuka smöret, Àgg och socker. Rör ut saltet i lite av mjölet, arbeta sedan in mjölet, lite i taget. Arbeta sedan degen i maskin i cirka 15 minuter. Strö över lite mjöl och lÄt jÀsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
En perfekt deg att anvÀnda till lussebullar, fyllda bullar eller vad man nu gillar bÀst.
 
HÄll utkik hÀr i veckan, dÄ kommer jag dela med mig av flera sorters saffransbullar som ni kan baka ut av denna deg!

7
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Camilla sellgren
Camilla sellgren
3 Ă„r sedan

Fick smaka av min svĂ€gerska…. och jag sĂ€ger bara wow😍 sĂ„ saftiga och degen var len och fin!
Och ÀndÄ hade dom varit frysta! Kanske lite söta, men vet inte om hon hade i mer socker Àn i receptet!! Var bara tvungen och tjyva det av henne!
Ska baka i helgen och hoppas mina blir lika saftiga o goda❀ God jul! Mvh Camilla

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara pĂ„  Camilla sellgren
3 Ă„r sedan

SÄ himla roligt att höra!

pasta, toscana, Villa Puccini, middag, mat pasta

NÀsta inlÀgg

5 goda pastarecept

0
Vad tycker du? LÀmna gÀrna en kommentar.x
()
x