Under mÄnga Är har jag experimenterat fram och tillbaka med olika sorters saffransdegar. Ett tag körde jag som mÄnga andra med kesella i degen. Men helt Àrligt, jag tror inte bullarna blir saftigare för det. DÀremot lÀste jag hÀr om dagen om nÄgon som tillsatte créme fraßche i sin saffransdeg. DET dÀremot, det lÀt lite intressant. Om det inte Àr för syrligt liksom. För syrliga bullar vill vi inte ha.
SjÀlva saffranet torkar ut bullarna, DÀrför Àr det bra att tillsÀtta mer fett (dÀrav tanken med créme fraßche). Men det finns sÄklart andra sÀtt att rÄda bot pÄ detta.
HÀr kommer mina bÀsta tips för att lyckas med saffransdegen:
- AnvÀnd alltid rumstempererade rÄvaror. Mjöl, Àgg, smör-ja lÄt allt stÄ framme tills de hÄller samma temperatur.
- Byt ut en del av mjölken mot grÀdde. DÄ motverkar du att saffranet torkar ur degen.
- SmÀlt inte smöret, utan hyvla det kalla smöret med osthyvel. DÄ fÄr det rÀtt temperatur pÄ ett litet kick och blandar sig fint i degen. SmÀlter du smöret gÄr det Ät mer mjöl och det finns risk att bullarna blir torra.
- Olika sorters mjöl krÀver olika mycket vÀtska. TillsÀtt dÀrför inte allt mjöl frÄn start. Arbeta degen, gÀrna i maskin och lÄt den hellre vara nÄgot för kladdig Àn för stum.
- Baka pÄ kall degvÀtska. Eller mÀt med termometer att din degvÀtska verkligen inte Àr varmare Àn 37°C.
- Klassiska lussekatter i all Àra. Men om du fyller dina saffransbullar med mandelmassa, smör, vit choklad eller nÄgot annat gott- ja dÄ blir de garanterat saftiga och goda!
- Vill du ha russin i degen? LÀgg dom i blöt ett par timmar innan. Jag tycker det Àr gott att lÀgga dom i glögg.
Grundrecept pÄ saffransdeg:
4 dl mjölk
2 dl grÀdde
1 g saffran (tvÄ kuvert)
50 g jÀst
200 g mjukt smör
2 Àgg
2 dl strösocker
1/3 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
VÀrm 2 dl mjölk tillsammans med allt saffran. Genom att hetta upp saffranet frigörs smakerna lite extra.
HÀll i resterande mÀngd mjölk och all grÀdde. Se till att degvÀtskan inte Àr varmare Àn 37°C. AnvÀnd termometer för att veta exakt.
Smula jÀsten i en bunke, slÄ pÄ degvÀtskan och rör ut jÀsten helt. TillsÀtt det mjuka smöret, Àgg och socker. Rör ut saltet i lite av mjölet, arbeta sedan in mjölet, lite i taget. Arbeta sedan degen i maskin i cirka 15 minuter. Strö över lite mjöl och lÄt jÀsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
En perfekt deg att anvÀnda till lussebullar, fyllda bullar eller vad man nu gillar bÀst.
HÄll utkik hÀr i veckan, dÄ kommer jag dela med mig av flera sorters saffransbullar som ni kan baka ut av denna deg!
Fick smaka av min svĂ€gerska…. och jag sĂ€ger bara wowđ sĂ„ saftiga och degen var len och fin!
Och ÀndÄ hade dom varit frysta! Kanske lite söta, men vet inte om hon hade i mer socker Àn i receptet!! Var bara tvungen och tjyva det av henne!
Ska baka i helgen och hoppas mina blir lika saftiga o godaâ€ïž God jul! Mvh Camilla
SÄ himla roligt att höra!