ANNONS
Integritet på Tailsweep

Sex goda och enkla recept på julgodis

/

2 december idag. Har du börjat fundera på vilket julgodis du ska göra till jul? Här kommer sex enkla och goda recept på julgodis för dig att testa. Mycket julgodis går att göra i god tid. Förvara i en burk med tätslutande lock. På ett ställe där ingen hittar burken 😅

Isnougat på kokosolja blev förra julens stora favorit. Skönt att sippa det gamla kokosfettet. Och en kul variant att använda nougat istället för choklad. Men du gör såklart som du vill med den saken. Förvaras allra bäst i frysen. Så dom kan du göra redan nu. Men skriv spenat eller något på burken 😅

Sugen på något ruskigt enkelt? Då är rischoklad med smak av pepparkaka ditt recept. Enklare en enklast att göra och så gott!

Kanske min favorit. För att jag ÄLSKAR jordnötssmör. Enkel fudge med jordnötssmör och choklad. Även dessa går fint att lägga i frysen. Så fram med ingredienserna och baka redan nu i helgen!

Ett av Linnéas Skafferis alla populäraste recept i dessa tider: gräddkola med brynt smör och flingsalt. Min absoluta favorit!!!

Photographer: Sebastian Niemi Ca

På tal om brynt smör och flingsalt. Det är en sjukt god kombination att ha även i fudge. Så låt mig presentera: Salt kolafudge med brynt smör.

Sist men inte minst. Den juligaste av alla: trillingnöten. Så saknad. Så älskad! Och kolla in så fina!! De tjusiga formarna till dessa trillingötter har jag hittat här.

Så enkla att använda och pralinerna blir grymt vackra!

Har ni börjat med julgodiset än? Om inte, vad har ni planerat att göra i år?

0

Sega pepparkakscookies

/

Man älskar  pepparkakor. Och man älskar klassiska cookies. Vad skulle hända om dessa två fick ett kärleksbarn?
Jo man får pepparkakscookies såklart!
Om jag bakat många olika varianter innan jag kom fram till den rätta konsistensen? Japp.
Om familjen har ätit upp varenda kaksmula från försöken? Oh ja!

Men tillslut hamnade jag rätt. Jag ville ha en lite mjuk och seg kaka, med smak av pepparkaka. Inte knaprig som en pepparkaka.

Man hade kunnat ha i bitar av choklad. För smaken av pepparkaka och choklad ihop slår allt. Så gott!

Här är dagen gråare än gråast. All snö har smält bort och lämnade efter sig en lerig, grå sörja som heter november. Som tur är ser det ut som om helgen bjuder på minusgrader vilket gör livet lite enklare att leva men elräkningen dyrare att betala.

På bara en vecka är det sådan skillnad i ljus. Eller bristen på ljus kanske jag ska säga. Idag tror jag knappt det blir ljust på hela dagen.

Åter till mina pepparkakscookies då. Har du ett GRYMT recept på cookies du älskar- ja men ta det och tillsätt samma mängd kryddning som här.
Vill du testa något nytt. Prova dom här.

När jag tagit ut plåten ur ugnen snurrar jag kakorna helt runda genom att föra ett glas eller kakmått över kakan och snurra runt, runt, runt. Då blir alla kakor jämnstora. Testa!

OBS! Det är viktigt att smöret är mjukt och inte kylskåpskallt!

Sega pepparkakscookies:

225 g riktigt mjukt smör
3 dl muscovadosocker eller brun farin
1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
2 ägg
6 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 tsk pepparkakskrydda
2 tsk kanel
1 nypa flingsalt

strösocker/julströssel till dekoration

Vispa smör, de båda sockersorterna och sirap krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget.
Rör ner de torra ingredienserna och jobba snabbt ihop till en deg.

Gör en provkaka genom att rulla en bit deg till en boll och grädda i 175°C i cirka 10 minuter. Då ser du hur mycket kakorna flyter ut, hur många kakor du kan ha på varje plåt och hur länge kakorna behöver vara inne. Jag lät mina kakor vara lite ogräddade i mitten när jag tog ut dom.

Forma degen till bollar och fördela ut på bakplåtspappersklädda plåtar.
Grädda i 175°C i cirka 10 minuter.
Ta ett glas eller ett kakmått. Sätt det över en kaka och snurra runt, runt tills kakan får en helt rund form. Upprepa på övriga kakor.
Strö socker/strössel över de fortfarande varma kakorna. Jag tryckte fast det lätt med fingrarna.

Låt kakorna svalna på plåten.

2

Klassisk eggnog- äggtoddy!

/

Klassisk eggnog, eller som vi säger på svenska- äggtoddy.
I hur många amerikanska julfilmer konsumeras inte detta? De flesta.
I ett päron till farsa firar jul dricks det ur speciella glas med renhorn. Har alltid tyckt det ser så himla gott ut!

Jag har något riktigt svagt minne av att detta kan ha serverats hemma i början på 90-talet någon gång. Eller så mins jag helt fel 😅

Jag gjorde en riktigt lyxig variant- med massor av grädde på toppen. Det här blir nästan mer som en efterrätt än drink. Men hallå, är det jul så är det!
Här hemma var jag lite tveksam till hur detta skulle uppskattas. Men alla ÄLSKADE det! På riktigt. Dom tyckte det var så, så, så gott.
Jag gissar att jag inom en snar framtid får svänga ihop en omgång till.

Photographer: Linnea Seidel

Men dricker man inte råa ägg i äggtoddy?! Nej inte precis, man kan säga att äggen blir tempererade. Inte kokade, men verkligen inte råa.

Jag gjorde min äggtoddy helt alkoholfri eftersom barnen skulle få smaka. Men du kan självklart ha i en skvätt rom eller annan sprit om du så önskar. Jag dömmer ingen ☺️

Det fina i kråksången är att du kan göra detta och förvara i kylen i cirka 4 dagar. Perfekt att förbereda i god tid med andra ord. Sedan är det bara att ha upp i glas, spritsa eventuellt på lite grädde, servera och njut!

Klassisk äggtoddy 4 glas:

6 st äggulor
2 dl strösocker
5 dl mjölk
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk finriven muskot
1/2 tsk kanel
2 1/2 dl grädde + mer att ev spritsa på
ev 1 dl rom eller annan sprit
kanel till dekoration

Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
Blanda mjölk, vanilj, finriven muskot och kanel i en kastrull. Låt mjölken bli precis så varm att den inte kokar.
Slå lite av den varma mjölken över de uppvispade äggulorna och vispa snabbt ihop till en slät smet. Tillsätt resterande mängd varm mjölk och vispa tills allt är helt klumpfritt.
Häll tillbaka allt till kastrullen och låt allt sjuda tills allt tjocknar. Testa genom att täcka baksidan på en träslev med vätskan. Kan du dra med fingret och det bildas en sträck som inte flyter igen är den klar.
Tag av från värmen och tillsätt grädden och eventuellt rom.
Häll upp i ren behållare och kyl helt.
Så här långt kan du förbereda och låta stå i kylen i upp till 4 dagar.

Häll upp på fina glas, spritsa ev över lite grädde och toppa med kanel.

Har du testat? Vad tycker du?

5
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00