Köttfärssoppa

köttfärssoppa-2

Hej bloggen och alla bloggvänner. Nu var det sådär rysligt länge sedan jag uppdaterade igen. Med all den där sommarhettan vi hade försvann liksom min ork till att baka eller laga mat.
Men nu är jag på banan igen Få se, vad har hänt sen sist? Jo jag kan åter igen måla mina tånaglar själv och tvätta fötterna utan att få andnöd. Jag behöver inte gå upp och kissa varje gång jag vaknar till på natten och jag tar mig lätt som en fjäder både i och ur bilen.
Lillebror har alltså äntligen kommit till världen! Ni som följer mig på Instagram har såklart redan sett lite bilder. Men det blev en mörkhårig liten krabat som så här 10 dagar gammal mest sover, äter, bajsar och då och då drar en kastspya.
De allra flesta som varit gravida känner igen sig i det här med att boa in sig mot slutet av graviditeten. Man pysslar, donar, rensar ut och förbereder för vad som komma skall. Den här gången var det verkligen inte så för mig, kanske var det på grund av hettan ute, vad vet jag. Men nu efteråt tar jag igen det! Sen den där fredagseftermiddagen när lillebror kom till världen har jag hunnit med att rensa rosenbuskar, kokat äppelgröt, gjort äppelmos och lagat massor med mat. Plötsligt kom all energi till att fixa och dona tillbaka. Hur underbart som helst!

köttfärssoppa

Ni var många som efterfrågade receptet på denna soppa när jag la ut bild på Instagram, och självklart delar jag med mig.
Det här receptet har hängt med ett bra tag nu och kom till av en ren slump. Min kära mor läste nämligen av två recept samtidigt första gången hon skulle koka denna soppa, som då råkade bli en blandning mellan orginalreceptet på köttfärssoppa och vegetarisk lasagne….. Men tur var väl det, för soppan blev hur god som helst!
Med åren så har det kanske kommit till eller tagits bort någon liten ingrediens här och där, men det är liksom charmen med recept man lagat om och om igen. Dom tål att ändras lite på. Så här blev soppan denna gång:

Köttfärssoppa

600 g köttfärs
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
2 stora morötter
1 burk salsa (valfri styrka)
1,2 l vatten
3 msk rödvinsfond
1 dl rödvin
2 lagerblad
1 fp passerade tomater
salt & peppar

Finhacka lök och vitlök, bryn den tillsammans med köttfärsen i en stekpanna.
Ha upp i en gryta. Grovriv morötterna och ha i dem.
Tillsätt salsan, vatten, fond, rödvin, lagerblad och de passerade tomaterna. Krydda med salt och peppar.
Låt stå och småputtra i ca 10 minuter.
Soppan kan ätas på direkten och är på det viset en perfekt maträtt att bjuda på om man har lite snålt om tid. Men har man möjlighet att göra den ett par timmar i förväg, eller ännu hellre, dagen innan så blir den himmelsk! Värm bara på och späd med lite vatten. Servera ett gott bröd och en klick vispad creme fraiche till.

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

1
Kommentera

Bettans svartvinbärssylt

 
svart.sylt_
Alltså, den här gravidhjärnan. Den fungerar inte alls som min normala hjärna. Efter en lång dag som spenderats på IKEA med en 3-åring, min mamma och mormor där vi köpt garderobsinredning och annat, ställer jag mig och kokar sylt. Mitt i matlagningen. Det hela blev väldigt dåligt planerat, eftersom jag var tvungen att stå och skumma sylt medan resten av familjen satt och åt mat.
Vi hade ett helt gäng buskar med både svarta och röda vinbär, men efter att vi fick gräva om hela gräsmattan hamnade dom lite på undantag och mår inte så bra där dom står just nu. Därför blev jag jätteglad när jag av mormors sommargranne fick massor av röda och svarta vinbär. Perfekt att stoppa i frysen och ta fram när man är sugen på att koka sylt eller saft.
Med ben som känns som stubbar efter en hel dag på det stora varuhuset stod jag där och rensade svarta vinbär och allt jag kunde tänka på var hur gott det skulle bli med frukost i morgon bitti.
Svartvinbärssylt i fil eller naturell yoghurt är en riktigt kär vän från min barndom. Min mammas moster Bettan är nämligen en hejare på att koka svartvinbärssylt och ofta får man med sig en burk när man varit där och hälsat på.
Receptet är moster Bettans men finns också med i min kokbok, Gott att ge bort. En hel bok om massa smarriga saker som passar att ge bort i present.
Bettans svartvinbärssylt:
1 kg svarta vinbär (precis mogna)
1 liter vatten
2 kg strösocker
Repa och rensa bären och lägg dem i en stor gryta eller kastrull. Tillsätt vattnet och koka upp. Låt koka utan lock i 15 minuter och skumma av då och då. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt sockret, lite i taget under omrörning. Häll upp i väl rengjorda burkar med tätslutande lock.
Vad gör du helst med svarta vinbär? Saft, sylt eller kanske någon smarrig kaka?
Bild: Katja Kristoferson, ur boken Gott att ge bort- Ätbara presenter från Linneas Skafferi
 

0
Kommentera

Ballerinabollar

ballerinabollar

Kakklubbor är perfekt att bjuda på när man har kalas. Inte bara för att de är goda, de är även ruskigt enkla att göra och i princip omöjliga att misslyckas med!
I USA har Oreo cookie balls länge varit mycket populärt att göra, man kan väl säga att detta är en svensk motsvarighet. Gjord på Ballerinakakor istället för Oreos. Självklart tar man det som man gillar bäst själv. Ballerinakexen finns ju i en hel uppsjö smaker, men jag tog den klassiska vanliga. Hälften av kakbollarna doppade jag i mjölkchoklad, resterande ringlade jag 70 % mintchoklad över och dekorerade med lite strössel.
Till klubbpinnar tog jag bara vanliga grillspett i trä, som jag delade i lagom storlek med hjälp av en sekatör. Har man tid, lust och ork är det ju fint att göra små flaggor att sätta på pinnarna. Antingen av något färgglatt papper eller av washi tape.

Nu när jag sitter här och skriver kom jag på att man säkert kan ta Philadelphiaost med chokladsmak, istället för naturell. Om man vill ha en mer chokadig smak. Det ska jag testa nästa gång!!

Ballerinabollar:

2 paket Ballerinakex (ta din favoritsmak, men det måste vara sådana med ”klet” i mitten)
100 g Philadelphiaost
200 g choklad av valfri smak och kakaohalt att doppa klubborna i eller att ringla över

Mixa Ballerinakexen till fina smulor i en matberedare. Ha i Philadelphiaosten och blanda om till en slät smet. Ställ kallt i minst 30 minuter. Forma till bollar och låt stå kallt ytterligare 30 minuter eller gärna över natten. Stick i en pinne i varje kakboll och doppa i smält choklad. Dekorera gärna med strössel.

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

4
Kommentera

Frozen yogurt

yoghurtglass-2

Glass kan ju vara en av de bästa  uppfinningarna som gjorts! Efter en lång och varm dag på stranden, när man äntligen slagit ner rumpan i en av fåtöljerna på altanen i eftermiddagssolen. Då är det bra fint med glass.
Allra bäst är det ju när man kan äta glass med nästan gott samvete, när man faktiskt, på ett vis kan se det som ett slags mellanmål. Och inte få dåligt samvete efter man vräkt i sig en hel skål.

Precis så var det faktiskt med den här glassen. Helt utan glassmaskin görs den, utan flera timmar i frysen och faktiskt utan tillsatt socker också. Allt som behövs är turkisk yoghurt, lite grädde, frysta bär, lite vaniljpulver och en matberedare. 1, 2, 3 så är glassen klar att avnjutas!

yoghurtglass-1

Jag tog av det som fanns hemma i kyl och frys, och höftade lite här och där. Självklart kan man ta av de frukter och bär man gillar bäst eller råkar ha hemma för tillfället, men så här gjorde jag..

Frozen yogurt med bär:

ca 150 g fryst mango i tärningar
3 dl turkisk yoghurt
1 knivsudd äkta vaniljpulver
1 dl vispad grädde
200 g frysta hallon

Mixa mangon helt slät i matberedaren, ha i yoghurt, vaniljpulver och den redan vispade grädden. Mixa till en slät kräm. Ha i de frysta hallonen och pulsera snabbt 3-4 gånger. Hallonen skall bara krossas lätt, inte mixas helt. Blanda om glassmeten med hjälp av en sked. Räcker till 2-4 portioner beroende på hur sugen du är..
Vi råkade visst dela på en hel omgång, men så är jag faktiskt höggravid, då får man spåra ur lite ibland!

Vilken är din favoritglass?

bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Jordgubbstårta

jordgubbstårta
 
Idag hade jag egentligen tänkt skriva om den helt hysteriskt goda grillade laxen och bönsalladen vi åt till middag tidigare, men. Nu råkar det ju vara så att jag är en tämligen höggravid kvinna och när klockan närmar sig tio på kvällen lockade tårtbilderna mer än bilder på gröna bönor..
Så jag bjuder istället på årets födelsedagstårta. Jag fyller nu i juli och har så länge jag kan minnas haft jordgubbar av någon form på mina kalas. När jag frågade Axel, som fyllde nu i slutet på juni, vilken slags tårta han ville ha fick jag först svaret:
-en jordtårta!
Som tur var ändrade han sig och önskade sig en tårta med jordgubbar och grädde. Och det var jag tacksam över!
jordgubbstårta1
 
Tårtan är fylld med jordgubbsgrädde och fläder/vaniljkräm. Sen spritsade jag bara gräddrosor runt om och massor med jordgubbar uppepå. Eftersom det faktiskt var en tårta till en treåring och inte en bröllopstårta strödde jag på lite gröna och blåa strösselpärlor runt jordgubbarna. Tre ljus som kronan på verket och kalaset kunde börja!
Receptet till anslagen (tårtbottnarna), är samma som jag alltid använder och ni hittar det här.
Jordgubbsgrädden är precis som det låter, finhackade/lätt mosade jordgubbar blandade med hårt vispad grädde.
Fläder/vaniljkrämen fuskade jag fram lite genom att använda hederlig marsansås, men bytte ut ca 1 dl mjölk mot 1 dl outspädd flädersaft.
Gräddrosorna spritsade jag med tyll nr 1M. I grädden som jag spritsar brukar jag ha i lite marsansåspulver för att den skall bli lite enklare att jobba med.
På sommaren är en riktig grädd- och jordgubbstårta svårslagen när det är kalas, eller hur!?
 
bilder:Sebastian Niemi-Carlsson

1
Kommentera