Det finns en yoghurt på marknaden ”vars rosa färg naturligt kommer från rödbetan”. Varje gång reklamfilmen för denna produkt rullar på tv:n hajjar jag till. Om en yoghurt innehåller t ex jordgubbar, hur i helsike skall den behöva färgas med rödbeta? De jordgubbar jag använder brukar vara djupt röda och färga allt de kommer i kontakt med i en härlig röd-rosa nyans. Att rödbeta skall behöva tillsättas för att få till den ”rätta röda färgen” tycker jag faktiskt är lite absurt!
I förra veckan tog jag och hunden en liten sväng i skogen, med siktet inställt på att plocka lingon. Målet var inte att hitta flera liter av dessa knallröda bär utan vad jag behövde var en sådär två deciliter, med mig hem fick jag ca tre deciliter lingon av varierande storlek. Som hundägare har man för det mesta fickan full av oanvända plastpåsar ifall olyckan är framme på opassande ställen. Den här gången var ju lyckan framme så att säga så jag plockade den oanvända, svarta bajspåsen halvfull och var mer än nöjd med mitt fynd.
Några dagar efter att jag plockat lingonen ringer Sebastian och frågar lite försynt varför det ligger en bajspåse i kylen och vad det egentligen var i den!?
Lingonen gick åt till de rosa cupcakes jag bakade i samband med starten av min Rosa Bandet-kampanj. Men jag fick ett par matskedar över och de fick i morse tillsammans med yoghurt och banan bli min frukost. Den otroligt söta smaken från bananen gifter sig fint med lingonens syra och det blev en mycket lyckad kombination. Har man inte färska lingon att tillgå går det bra att använda lingonsylt, men se upp så det inte blir för sött bara! Ett stort glas lingon & banansmoothie:
2 dl ekologisk, naturell yoghurt
1 ekologisk banan
3 msk lingon eller 1-2 msk lingonsylt
Ha upp yoghurt, skalad banan och lingon i en bunke och mixa med en mixerstav tills allt är väl blandat. Ha upp i ett fint glas och njut.
Svårare än så är det inte att fixa sin egen smoothie eller smaksatta yoghurt, helt ekologisk och utan massa tillsatser!
Vad tycker ni, skall jordgubbsyoghurt behöva färgas med rödbeta och färgämnen? Eller kan vi som konsumenter acceptera att den mat vi äter är lite mindre färgsprakande men mer naturlig? Bilder: Linnéa Seidel
Som jag skrev under gårdagen fick 10 matglada, svenska bloggare reda på att de nominerats till Matbloggspriset 2010 och lyckliga jag fick äran att vara en av dem. Detta är ju lite av matnördarnas svar på Veckorevyns Blog Award, fast om jag får säga det själv, betydligt bättre. Inbjudan till Blog Award damp ner i brevlådan under sensommaren och visst var det lockande att snöra på sig finskorna och byta ut den mjölfläckiga tröjan mot den lilla svarta.. Men jag valde att inte gå. Även om jag har många läsare som på långa vägar inte är sådana matnördar som jag är, känns matmässan mer som ett forum där jag vill synas och lägga min energi. Kanske kan Veckorevyns tillställning locka det år som de väljer att ha med kategorier så fler slags bloggare får utrymme att synas. För Sverige har så många härliga, vackra och läsvärda bloggar som inte går ut på att provocera.
Listan över de övriga nio nominerade finner ni här, några av namnen var för mig nya och andra mer bekanta. Som Lisa Förare Winbladh, själv beskriver hon sig som lite av en bloggmormor i sammanhanget men det vet jag inte om jag håller med om. Jag mins att under en tid när jag arbetade natt tittade jag på repriser av ett matprogram som hon ved flera tillfällen medverkade i och som rullade var och varannan natt, och nu är min blogg, precis som hennes nominerad till detta pris. Visst är det häftigt hur saker och ting blir!
Till syvende och sist är det ni underbara läsare som väljer vem som kammar hem detta pris, men hur detta skall gå till är inte riktigt löst än. Men jag lovar att återkomma så snart jag fått information om hur ni kan lägga er röst på den blogg ni tycker förtjänar titeln Årets Matblogg 2010.
Först och främst vill jag tacka er läsare. Att ni innan det ens gått 24 timmar redan bidragit med 1000 kronor till min Rosa Bandet-kampanj. Jag är otroligt stolt över att ha så givmilda läsare!
Men det jag idag har på agendan är sociala medier, för ni vet väl att Linnéas Skafferi finns såväl på Twitter som på Facebook? På Twitter får ni följa mig lite mer i min vardag, vad bakas i köket, vilken musik spelas för dagen och vad blir det egentligen till middag är sånt som brukar redas ur där. För att ni enkelt skall hitta till dessa finns det nu knappar här i högerspalten som tar er till respektive sida.
Vill du ha stenkoll på när Linnéas Skafferi uppdateras? Ja då tycker jag att du skall använda dig av Bloglovin’ där du enkelt ser när dina favoritbloggare har uppdaterat sina bloggar.
Har du en Nokia? Grattis, då kan du ha Linnéas Skafferi direkt i mobilen. En applikation till Nokias mobiler finns helt gratis att ladda ner här. Tyvärr finns inte bloggen som Iphone applikation men jag hoppas det kommer snart!
Sen är det med glädje jag vill tala om att Linnéas Skafferi har blivit nominerad till Matbloggspriset 2010, här kan ni läsa om de övriga nio nominerade. Hur ni gör för att rösta fram er favoritblogg har jag inte riktigt klurat ut än, men jag lovar att återkomma i frågan!
Oktober månad är som många vet en rosa månad. En månad då kampen mot bröstcancer uppmärksammas extra mycket, även om kampen mot den sjukdom pågår året om, dygnet runt.
Självklart skall detta inte gå obemärkt förbi här på Linnéas Skafferi, en av anledningarna kan ni läsa här nedan.
En vårdag för snart sju år sedan satt jag och min lillasyster på kökssoffan i mamma och pappas kök. Vi fikade och det serverades wienerbröd med pekannötter, sådana som de bakar på mataffären ni vet. Den här dagen för snart sju år sedan berättade min mamma att hon hittat en knöl i sitt bröst och det visat sig vara cancer. Det var en mycket liten knöl, men storleken har ingen betydelse, är det cancer så är det cancer. Jag tror min lillasyster brast i gråt och jag försvann in på toaletten, mest för att jag inte visste hur jag skulle reagera. Vem har förberett sig på att någonsin höra sin egen mamma säga: Jag har cancer?
Den första människa jag berättade detta för var Anna-Lena, vi sjöng ihop i samma kör och hon hade något år tidigare drabbats av samma sjukdom. Jag kände att var det någon som skulle förstå och som kunde berätta för mig hur jag skulle reagera och tackla denna sjukdom så var det hon.
Jag minns att Anna-Lena la armarna om mig och sa att allt skulle ordna sig, det skulle bli en tuff tid men mamma skulle bli frisk, se mig och min syster och så småningom sina barnbarn växa upp.
Några år senare, jag tror det var den sommarens absolut varmaste dag, sitter vi en kyrka full till brädden med människor klädda i “valfri klädsel”. Men såg man till allas ansikten var klädseln densamma, sorg.
Anna-Lena fick aldrig se sina söner växa upp och bli vuxna, hon fick aldrig flytta in i de hus de precis köpt eller åter igen se sommaren förvandlas till höst.
Tack vare all forskning som sker kring denna sjukdom kunde de väldigt tidigt upptäcka att min mammas cancer spridit sig och hon kunde få rätt behandling.
Så därför önskar, hoppas och ber jag er att skänka 50 kronor i min Rosa Bandetinsamling här på Linnéas Skafferi.
Antingen klickar ni här för att komma till min insamling, eller så skrollar ni ner på sidan och finner där på höger sida instruktioner för hur du enkelt kan skänka 50 kronor via mobilen.
Men, detta är ju faktiskt en matblogg och därför bjuder jag på Rosa Bandet-cupcakes med smak av lingon och vit choklad idag. Det var ingen dålig kombination kan jag garantera!
Lingon och vit chokladcupcakes ca 8 stycken:
75 g smör
2 dl strösocker
1 ägg
1 dl färska lingon, lätt mosade (eller 1 dl lingonsylt)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk mjölk
Vispa smör och socker vitt och pösigt, tillsätt ägget och lingonen. Rör om väl. Blanda alla torra ingredienser och rör i tillsammans med mjölken. Rör till en jämn smet och ha upp i muffinsformar. Grädda i 180 grader i ca 20 minuter eller tills de är helt genomgräddade. Vit choklad och lingonfrosting:
100 g vit choklad
125 g mjukt smör
1 dl färska lingon (eller lingonsylt)
ca 2-3 dl florsocker
Smält chokladen över vattenbad och blanda i det mjuka smöret, vispa till en slät kräm. Tillsätt lingonen och florsockret, lite i taget tills du fått en tjock frosting. Sätt i en stor, rund tyll i en spritspåse och fyll den med frostingen. Spritsa dina muffins och dekorera med ett rosa band i flowerpaste.
För mer information kring Bröstcancerfonden, vad de gör, vart pengarna går och hur du kan göra skillnad, gå in på www.cancerfonden.se
Om du känner för att tipsa dina läsare om min insamling går det bra att använda bilderna och länka tillbaka till detta inlägg. In English: October is, as you all know, the pink month, and the reasons why I pay extra attention to this you can read here:
One day almost seven years ago, me and my sister sat on the sofa in mom and dad’s kitchen. We were having some coffee or as we in Sweden say: Fika.
This day almost seven years ago, our mom told us that she found a lump in her breast and that it was cancer. It was a very smal lump, but size does not matter, cancer is cancer.
I think my sister burst into tears and I disappeard into the bathroom, not knowing how to react. Who is prepared to ever hear her own mother saying: I have cancer?
The first person I talked to about this with was Anna-Lena, we sang together in the same church choir and she had suffered from the same disease a few years earlier.
I remember that Anna-lena put her arms around me and told me that everything would be just fine, it would be a tough time, but my mom would get well and se me and my sister grow upp.
A few years later, I think it was the summer’s warmest day, we sat in a church that was full to the last seat.
Anna-Lena never had the chance to see her sons grow up and become adults, she never moved into the house they just bought and she never saw that summer turn into autumn..
Thanks to all the resarch they could find out that my mom’s cancer had spread and she could receive proper treatment. And hopefulle she will stay with us for a long, long time!
So therefore, I wish, hope and ask you to donate money to my Pink Ribbon Collection here at Linnéas Pantry. Just cklick here to go to my collection!
However, this is actually a food blog and therefore I offer pink ribbon cupcakes with flavors of lingonberries and white chocolate today.
1 stick of butter
3/4 cup sugar
1 egg
1/2 cup fresh lingon berries (or you can use cranberries)
2 teaspoons bakig powder
2 teaspoons vanilla
1 1/3 cup dlour
3 tablespoons milk
Beat butter and sugar white and fluffy, add egg and the berries. Stir well. Mix all dry ingredients ans stir them in to the batter, add the milk. Line a muffin pan and scoop in the batter. Bake at 180 °C for about 20 minutes.
White chocolate and cranberrie frosting:
100 g white chocolate
1 stick of butter
1/2 cup fresh cranberries
1- 1 1/2 cup powdered sugar
Melt the chocolate in a duble boiler, mix in the soft butter and whisk to a smooth cream. Mash the berries and mix it int to the frosting. Add the sugar, little by little until you get a thick frosting. Put a large round tip in a piping bag and fill with the frosting. Decorate your cupcakes with pink ribbons in flower paste.