En av fördelarna med att årstiderna skiftar som de gör här i Sverige, är att man har all rätt i världen att byta ut saker och ting ett par gånger om året. Till våren vill vi ha ljust och fräscht och så här på hösten plockar vi gärna in lite mer jordnära toner. Hade jag varit bosatt i USA vet jag precis vart jag skulle ha spenderat mina slantar!
Skänken med alla fina glasburkar och vaser inspirerar enormt och på min variant som står i matrummet kan jag tänka mig att fylla mina burkar med brunröda kastanjer, gröna, lite kartiga äpplen och massor med illröda rönnbär. Mängder av levande ljus till detta och höststämningen är på topp!
En riktigt snygg bricka har jag varit på jakt efter länge nu, precis som på den mindre bilden får den gärna vara fyrkantig och ha lite högre kanter. Perfekt att ha till kommande glöggkvällar och när vinterns varma choklad skall serveras.
Ett snyggt vinställ är då sannerligen inte så lätt att hitta, jag vill gärna ha ett där man ser ganska mycket av flaskorna då de allt som oftast är riktigt fina och kan fungera som prydnad. Kanske är det enklaste även det snyggaste?
Idag blev det en härlig söndagsmiddag här hemma med inspiration hämtad från Mr Jamie Oliver. Cannelloni med mustig köttfärsfyllning och ett mumsigt creme fraiche och osttäcke. Cannelloni är gott, men att fylla dem brukar bli en kladdig historia och äts på grund av det inte allt för ofta här hemma. Därför hajade jag till när jag såg Jamies variant på detta, istället för att fylla dem och rada upp dom i en form så stacks de ner i en gryta, han använde en vegetarisk fyllning medan jag valde en mer klassisk köttfärssfyllning.
Även momentet med att koka ostsås hoppade jag över och gjorde istället en blandning av creme fraiche och grädde, allt detta toppades med massor av riven ost från Falbygden, närmare bestämt Birger Jarl Svart. Precis som när jag gjorde dessa quesadillas så hade den goda osten en stor roll i att det blev så gott!
Bättre söndagsmiddag än så här kan man knappast göra, det var ruskigt enkelt att göra och maten skötte sig själv i ugnen. Det är allt jag begär denna söndag. Cannelloni 4 personer:
600 g nötfärs
1 stor gul lök
1 zucchini
1 1/2 dl rött vin
1 fp krossade tomater
örtsalt
peppar
en nypa socker
oregano, timjan, dragon och mejram
3 dl creme fraiche
2 dl grädde
örtsalt
2 dl vällagrad ost
1 fp cannelloni
Värm ugnen till 220 grader.
Skala och finhacka löken, skär ner zucchinin i småbitar, stek detta mjukt i en gryta. Tag av detta och bryn köttfärsen i grytan, tillsätt vin, krossade tomater, örtsalt, peppar, socker och örter. Blanda i lök och zucchini. Låt puttra och smaka av med eventuellt lite mera salt.
Stick sedan ner cannellonin i köttfärsen. Vispa samman creme fraiche, grädde och salt till en tjock kräm och häll detta över köttfärsen och pastan. Riv osten och sprid ut den i ett jämnt lager.
Ställ in grytan, utan lock i nedre delen av den varma ugnen och gratinera i ca 40 minuter. Pastan skall vara mjuk och osten skall ha fått fin färg. Vad äter ni helst så här en härlig höstsöndag i september? Bild: Sebastian Niemi-Carlsson
Idag hade jag tänkt att bjuda er på massor av härliga bilden från vackra Rosendals Trädgård där de denna helg har äppeltema med äppelpajstävling och massor av andra roliga saker. Med mig skulle jag ha två duktiga fotografer så jag skulle ha mängder av bilder och inspiration att bjuda er på. Men det regnade bort, vi regnade bort. Så Rosendalsbesöket får vi ta en annan helg.
Så för att liva upp denna regniga helg bjuder jag och CoolStuff istället på en tävling! Många av er verkade gilla kakstämpeln jag bloggade om här om dagen, så jag tänkte lotta ut en stämpel till en lycklig vinnare.
Jag vill veta vilken slags kaka du skulle baka och använda den här stämpeln på om du blir den lycklige vinnaren. Kanske på bondkakor, brysselkex eller varför inte jordnötskakorna jag bjöd er på här om dagen?
Lämna en kommentar här på bloggen med bästa kaksorten, ditt namn och e-mailadress så jag kan nå vinnaren. Tävlingen pågår från och med nu fram till tisdag 21/9 kl 21.00
Idag fick jag ett meddelande via kontaktformuläret här på sidan från en av er läsare. Bland en del frågor så fick jag frågan vilka kokböcker jag tycker är mest användbara. Så jag tänkte att jag kunde ju dela med mig av svaret här på bloggen också.
Den kokbok som har hängt med mig längst, förutom Sju sorters kakor är Bonniers Kokbok. Med närmare 1800 recept är den nära på en bibel i matsammanhang. Den är stor, tung och lite otymplig men ack så pålitlig. Idag kan man mycket enkelt få fram all den information man behöver på internet men man kan aldrig vara riktigt säker på att det är sanningen. Det är då det kan vara bra att ha en sån här bok att bläddra i.
Boken är precis omgjord och fina namn som Lisa Eisenman Frisk, Monica Eisenman och Anna Bergenström finns med bland de kockar och matskribenter som bidragit med nya idéer och recept till nyutgåvan. Mer om boken kan ni läsa här. Jag har tyvärr inte fått chansen att bläddra i den än man jag kan bara tänka mig att allt är uppfräschat och fint med många nya spännande recept.
En annan vardagsfavorit är ju kära Martha och då speciellt denna bok.
I vilka böcker hittar du mest inspiration och kunskap om matlagning och bakning?
Nu är det svart på vitt, det finns ingen återvändo. Hösten är här.
Igår var första gången jag kände att varmluft slog emot mig när jag gick in genom de automatiskadörrarna på ICA, det är ett tecken så säkert som amen i kyrkan på att hösten är här. Sen har jag nu kokat första omgången av höstens äppelgröt, det är också ett sånt där tecken, att sommaren är över och vi vill ha varm gröt med massor av mjölk och kanel till frukost istället för solmogna jordgubbar med iskall mjölk. Nu kanske ni sitter där hemma i era stugor och tänker usch fy ja, nu är hösten verkligen här, men det är faktiskt inte alls så jag tycker. Ok, jag erkänner, i morse när jag drog upp rullgardinen blev det inte ett dugg ljusare i sovrummet, snarare mörkare då rullgardinen är vit och lös upp något helt av sig själv. Då kändes det tungt, hela förmiddagen var grå och jag fick inte en vettig sak gjord tror jag. Men så kom lunchtid och utan förvarning var himlen blå och man kunde utan problem ta av sig den där regnjackan som är min nya följeslagare. Då älskar jag hösten!
När jag igår smet in på ICA Maxi innan jag skulle prata radio stod de här flätade korgarna uppradade och ropade att jag skulle ignorera de där mycket billigare, betydligt mer praktiska och säkert otroligt mer hållbara plastkorgarna i de mest skrikiga färger, och istället ta en av de trägråa, ohållbara men tusengånger snyggare flätade korgarna. Jag gjorde som dom sa, tänkte att det var bäst så. Jag har aldrig blivit osams med flätade träkorgar, men jag tar inga risker! Till korgens försvar var den faktiskt inte ens dyr, jag tror priset var 179 kronor, så skynda att fynda!
Korgen har jag tänkt att ha till trädgården, att samla upp löv, gräsklipp och äpplen. Vi har massor av alla de där sakerna i vår trädgård. Fyra äppelträd pryder vår trädgård på framsidan och idag plockade jag upp all fallfrukt som gick att använda och det blev nästan hela korgen full! Sen sitter det säkert tre gånger så mycket i ett av träden, om inte mer. Plockar man bara upp de äpplen som faller av träden är de helt utmärkta att använda! Inte ett av de äpplen jag delat idag har varit maskätet eller förstört. Om så är fallet, skär bara bort det fula och använd resten!
Men nu vill jag gärna ha massor av tips på vad jag kan göra med alla dessa äpplen! Äppelpaj och äppelkakor kommer det att bli, en del mos blir det säkert också. Och så såklart bästa äppelgröten som ni får recept på här nedan. Men sen då? Kom med era bästa äppeltips så försöker jag sammanställa dem här på bloggen sen så alla kan ha nytta av dem. Lämna en kommentar till det här inlägget med ditt allra bästa tips. Skriv gärna med ditt namn och om du har en blogg.
Igår när jag var på radion gjorde vi den här äppelgröten, det är en riktig barndomsfavorit och det är ett bra sätt att bli av med lite äpplen på som inte innefattar mängder av socker. Vi gör alltid gröten på vatten, men igår var det fler som ringde in och använde mjölk att koka riset i. Jag skall testa det nån gång under hösten, men nu till premiärkoket tog jag vatten precis som vanligt.
Äppelgröt:
4 dl grötris
8 dl vatten (ev lite mer)
10 dl äpplen
2 kanelstänger
Mät upp ris och vatten i en kastrull och låt koka upp och småputtra under lock i ca 10 minuter. Dela undertiden äpplena och kärna ur dem. Skär ner dem i mindre bitar, skalet får gärna vara kvar om de är obesprutade äpplen, annars skalar du dem.
Blanda i äppelbitar och kanelstängerna i gröten. Rör om då och då och spä eventuellt med mer vatten. Låt koka i ca 30 minuter eller tills ris och äppelbitar är helt genomkokta. Sockra efter smak och servera med massor av kanel och kall mjölk.
In English
Yesterday when I was on the radio, we made this apple porridge. It is a true childhood favorite and it is a good way to get rid of some apples that don’t include that much of sugar.
When I was a child, my mom always made this porridge this time of year. And now, with four big apple trees in my garden I have no excuses not to make the porridge myself. We have a special rice in Sweden that we use to make this kind of porridge, we call it ”porridge rice”, but you can use arborio rice instead which is also a round-grain rice.
The porridge is great to serve for breakfast, as a snack or as a light dinner.
Apple porridge:
1 3/4 cup arborio rice
3 1/3 cup water (maybe a bit more)
4 1/2 cups apples
2 cinnamon sticks
Measure the rice and water in a saucepan and bring to boil and simmer with the lid on for about 10 minutes. In the meantime, cut the apples and put out the seeds . Cut them into small pieces. Mix the apple pieces and cinnamon sticks in the porridge. Stir occasionally and add some more water if necessary. Boil for about 30 minutes or until rice and apple pieces are completely cooked through. Sweeten to taste and serve with lots of cinnamon and cold milk. Since we have so many apple trees, I would love to know what you prefer to make with your apples?