Rosa Bandet-Cupcakes


Oktober månad är som många vet en rosa månad. En månad då kampen mot bröstcancer uppmärksammas extra mycket, även om kampen mot den sjukdom pågår året om, dygnet runt.
Självklart skall detta inte gå obemärkt förbi här på Linnéas Skafferi, en av anledningarna kan ni läsa här nedan.

En vårdag för snart sju år sedan satt jag och min lillasyster på kökssoffan i mamma och pappas kök. Vi fikade och det serverades wienerbröd med pekannötter, sådana som de bakar på mataffären ni vet. Den här dagen för snart sju år sedan berättade min mamma att hon hittat en knöl i sitt bröst och det visat sig vara cancer.  Det var en mycket liten knöl, men storleken har ingen betydelse, är det cancer så är det cancer. Jag tror min lillasyster brast i gråt och jag försvann in på toaletten, mest för att jag inte visste hur jag skulle reagera. Vem har förberett sig på att någonsin höra sin egen mamma säga: Jag har cancer?
Den första människa jag berättade detta för var Anna-Lena, vi sjöng ihop i samma kör och hon hade något år tidigare drabbats av samma sjukdom. Jag kände att var det någon som skulle förstå och som kunde berätta för mig hur jag skulle reagera och tackla denna sjukdom så var det hon.
Jag minns att Anna-Lena la armarna om mig och sa att allt skulle ordna sig, det skulle bli en tuff tid men mamma skulle bli frisk, se mig och min syster och så småningom sina barnbarn växa upp.
Några år senare, jag tror det var den sommarens absolut varmaste dag, sitter vi en kyrka full till brädden med människor klädda i “valfri klädsel”. Men såg man till allas ansikten var klädseln densamma, sorg.
Anna-Lena fick aldrig se sina söner växa upp och bli vuxna, hon fick aldrig flytta in i de hus de precis köpt eller åter igen se sommaren förvandlas till höst.
Tack vare all forskning som sker kring denna sjukdom kunde de väldigt tidigt upptäcka att min mammas cancer spridit sig och hon kunde få rätt behandling.
Så därför önskar, hoppas och ber jag er att skänka 50 kronor i min Rosa Bandetinsamling här på Linnéas Skafferi.
Antingen klickar ni här för att komma till min insamling, eller så skrollar ni ner på sidan och finner där på höger sida instruktioner för hur du enkelt kan skänka 50 kronor via mobilen.

Men, detta är ju faktiskt en matblogg och därför bjuder jag på Rosa Bandet-cupcakes med smak av lingon och vit choklad idag. Det var ingen dålig kombination kan jag garantera!


Lingon och vit chokladcupcakes ca 8 stycken:
75 g smör
2 dl strösocker
1 ägg
1 dl färska lingon, lätt mosade (eller 1 dl lingonsylt)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk mjölk
Vispa smör och socker vitt och pösigt, tillsätt ägget och lingonen. Rör om väl. Blanda alla torra ingredienser och rör i tillsammans med mjölken. Rör till en jämn smet och ha upp i muffinsformar. Grädda i 180 grader i ca 20 minuter eller tills de är helt genomgräddade.
Vit choklad och lingonfrosting:
100 g vit choklad
125 g mjukt smör
1 dl färska lingon (eller lingonsylt)
ca 2-3 dl florsocker
Smält chokladen över vattenbad och blanda i det mjuka smöret, vispa till en slät kräm. Tillsätt lingonen och florsockret, lite i taget tills du fått en tjock frosting. Sätt i en stor, rund tyll i en spritspåse och fyll den med frostingen. Spritsa dina muffins och dekorera med ett rosa band i flowerpaste.
För mer information kring Bröstcancerfonden, vad de gör, vart pengarna går och hur du kan göra skillnad, gå in på www.cancerfonden.se
Om du känner för att tipsa dina läsare om min insamling går det bra att använda bilderna och länka tillbaka till detta inlägg.
In English:
October is, as you all know, the pink month, and the reasons why I pay extra attention to this you can read here:
One day almost seven years ago, me and my sister sat on the sofa in mom and dad’s kitchen. We were having some coffee or as we in Sweden say: Fika.
This day almost seven years ago, our mom told us that she found a lump in her breast and that it was cancer. It was a very smal lump, but size does not matter, cancer is cancer.
I think my sister burst into tears and I disappeard into the bathroom, not knowing how to react. Who is prepared to ever hear her own mother saying: I have cancer?
The first person I talked to about this with was Anna-Lena, we sang together in the same church choir and she had suffered from the same disease a few years earlier.
I remember that Anna-lena put her arms around me and told me that everything would be just fine, it would be a tough time, but my mom would get well and se me and my sister grow upp.
A few years later, I think it was the summer’s warmest day, we sat in a church that was full to the last seat.
Anna-Lena never had the chance to see her sons grow up and become adults, she never moved into the house they just bought and she never saw that summer turn into autumn..
Thanks to all the resarch they could find out that my mom’s cancer had spread and she could receive proper treatment. And hopefulle she will stay with us for a long, long time!
So therefore, I wish, hope and ask you to donate money to my Pink Ribbon Collection here at Linnéas Pantry.
Just cklick here to go to my collection!
However, this is actually a food blog and therefore I offer pink ribbon cupcakes with flavors of lingonberries and white chocolate today.
1 stick of butter
3/4 cup sugar
1 egg
1/2 cup fresh lingon berries (or you can use cranberries)
2 teaspoons bakig powder
2 teaspoons vanilla
1 1/3 cup dlour
3 tablespoons milk
Beat butter and sugar white and fluffy, add egg and the berries. Stir well. Mix all dry ingredients ans stir them in to the batter, add the milk. Line a muffin pan and scoop in the batter. Bake at 180 °C for about 20 minutes.
White chocolate and cranberrie frosting:
100 g white chocolate
1 stick of butter
1/2 cup fresh cranberries
1- 1 1/2 cup powdered sugar
Melt the chocolate in a duble boiler, mix in the soft butter and whisk to a smooth cream. Mash the berries and mix it int to the frosting. Add the sugar, little by little until you get a thick frosting. Put a large round tip in a piping bag and fill with the frosting. Decorate your cupcakes with pink ribbons in flower paste.

Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson
Styling: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Månadens blogg


Då har vi susat in i oktober månad och för er alla nya läsare tänkte jag passa på att presentera månadens blogg.  Det är en bloggtävling vi försöker ordna varje månad på sidan www.matfeed.se. Själva tävlingen går till så att varje månad får ett tema som ni med egen blogg skall tolka, augusti/september månad hade temat bär och vi fick in bidrag med allt ifrån tårtor och bullar till pajer och kakor.
Vinnaren för denna omgång blev Emmy med bloggen Remsans Bistro och denna vit chokladmoussetårta med hallon.
Under oktober vill vi se vad ni har att erbjuda på temat äpple. Både trädgårdar och butikernas fruktavdelning är proppfulla med dessa godsaker så jag ser med spänning fram emot vad ni kommer att bidra med!
Mer om sidan, hur du registrerar dig, fototips och information om månadens blogg hittar du på www.matfeed.se.
En till sida jag vill passa på att tipsa er om är den dagsfärska www.morsanofarsan.se. Jag vet att många av er läsare har barn i flyttahemifrån-åldern eller kanske rent av själva är på väg att flytta till egen bostad. Här hittar ni allt ni behöver veta om boende, ekonomi, miljö, hushåll och mycket mer. Självklart finner ni även recept från Linnéas Skafferi!

0
Kommentera

Lagom nyttig vardagsmat


Under oktober månad ger Jacob Wismar ut sin nya bok, Familjens hälsokokbok- Lagom nyttig vardagsmat.
Innan jag ens hade bläddrat i boken känner jag att vi är på samma spår, jag och Jacob. Att vardagsmat skall vara hälsosam och lagom nyttig. Jag vet att jag och min blogg absolut inte profilerar mig som någon hälsoguru, men för mig är inte hälsosam mat samma som fett-eller kolhydratssnål mat. Hälsosam och nyttig mat är sånt du lagar med bra och äkta råvaror. Utan tillsatser, gömt socker och onödiga, konstiga ämnen. Vi äter ägg från höns som sprätt runt ute i det fria ett par kilometer härifrån och köttet kommer allra helst från lokala producenter. Det är för mig nyttig och hälsosam mat!
Eftersom vi inte har några barn i det här hushållet är det ganska sällan den där vardagshetsen kring att maten snabbt skall stå på bordet infinner sig här hemma, men jag kan tänka mig att om så vore fallet, ja då vore denna bok rena rama guldgruvan inspirationsmässigt. Bilderna känns otroligt äkta och genuina, det är inte allt för uppställt och ouppnåeligt, precis det man önskar av en kokbok 2010. Jag har än så länge inte mer än bläddrat igenom boken ett par gånger men här kan du själv kika på ett par sidor. 19 oktober kommer boken finnas ute i butik och känner du att du redan fastnat i vardagsträsket tycker jag verkligen att detta är en bok att införskaffa!
Vad säger du, vad är nyttig och hälsosam mat för dig?

Pressbilder från Bonnier Fakta

0
Kommentera

Cupcake STHLM


I dag har jag varit i Stockholm på lite möten och man bör alltid förena nytta med nöje tycker jag, därför slank vi in på Cupcake STHLM. Sveriges första helt renodlade cupcakebutik som slog upp sina portar i mitten av augusti i år. Som ni kan se radas de söta bakverken upp på bakom en glasruta klassiskt vis, som sig bör på ett riktigt cupcakery. Med väggar av ljusaste gult, kurbitsmålningar och färgglada cupcakes känns det som om killarna bakom denna butik hittat den perfekta blandningen av svenskt och amerikanskt.

Här bjuder Martin, en av ägarna till denna butik på några av dagens sötsaker. Alla cupcakes fanns i två storlekar, en lagom stor och sedan en bedårande söt liten variant. Jag var så uppslukad av att insupa den härliga amerikansk-svenska atmosfären att jag helt glömde bort att fråga vilken frosting de helst arbetar med. Men något jag fick veta var att de säljer över 200 cupcakes på en vardag och de har redan levererat en storbeställning på flera tusen cupcakes! Det ni!

Eftersom det var helt omöjligt att ens försöka fundera ut vilka vi skulle prova plockade han ihop en avsmakningsmeny åt oss, åtta varianter och alla var nästan, nästan lika goda. Men vi hittade varsin favorit, själv föredrog jag den med lingon och raraste Sara som fick agera modell här gillade kokosvarianten.

Men vi delade systerligt på alla åtta cupcakes utan att bli osams, efter ett tag såg den faktiskt ut som ett cupcakeslagfällt där vi satt. Men det fixade vi till genom att genast äta upp allihopa. Sedan blev vi så mätta att vi inte ens orkade äta lunch! Ibland måste jag faktiskt säga att jag har ett ganska fantastiskt jobb som ger mig möjligheten att smaska cupcakes mitt på blanka dagen, träffa trevliga och drivande människor och sedan få dela med mig av detta till alla er läsare!
Så har ni vägarna förbi Sankt Eriksgatan 83 så kan jag varmt rekommendera ett besök i denna cupcakebutik!
Vad tycker ni läsare, behöver vi ha  cupcakebutiker i Sverige eller är detta bara en hypad trend som så sakta men säkert kommer att gå över?
Bilder: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Nötig Pumpakaka


Idag har jag varit iväg och pratat radio igen och slog då ett slag för pumpan. Detta är något vi i Sverige inte konsumerar speciellt stora mängder av, till skillnad mot USA där det varje år produceras 680 000 000 kilo pumpa! Kan ni tänka er!?
Jag skall vara helt ärlig och säga att jag själv inte har speciellt stor erfarenhet av denna goding. En äkta amerikansk Thaknsgiving Pumpkin Pie har jag ätit, men där slutar också mina erfarenheter av matpumpor.
Därför testade jag att använda en av de i Sverige vanligaste matpumporna, butternut squash som trotts sitt namn faktiskt är en pumpa och ingenting annat.

Ovanpå kakan bredde jag på en glasyr av philadelphiaost, mascarponeost och florsocker. Som dekoration använde jag pumpakärnor och lite rivet citronskal.
Nu gjorde jag denna kaka i en liten form som är ca 20 x 30 cm, men det går bra att dubbla till en större form.
Pumpakaka ca 15 bitar:
2 ägg
2 dl ljust muscovadosocker
1/2 butternut squash
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakuplver
3 tsk kanel
1 nypa salt
1 1/2 dl naturell yoghurt
75 g smör
Börja med att dela pumpan på längden och gröp ur kärnorna, baka den halvan du skall ha till kakan inlindad i folie i 180 grader i 30-60 minuter eller tills dem är mjuk nog att mosa med en gaffel.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt, rör i den ugnsbakade pumpan som du först mosat sönder med en gaffel. Blanda mjöl, bakpulver, kanel och salt i en separat skål. Vänd i det växelvis med yoghurten. Smält smöret och ha i det, blanda väl. Klä en form med bakplåtspapper och ha i smeten. Grädda längst ner i ugnen i 180 grader i ca 30-40 minuter. Kakan skall vara lite kladdig i mitten, då är den som godast!
Låt svalna helt innan du brer på frostingen.
Frosting:

200 g philadelphiaost
150 g mascarponeost
1/2 dl florsocker
pumpakärnor och skal från 1/2 citron
Blanda de båda färskostarna och ha i florsockret, rör om väl och bred detta över kakan. Sprid ut kärnorna och riv skalet från citronen.

De sista blommorna jag kan plocka och ta in från trädgården är dessa höstanemoner som blommat snällt i flera månader nu. De är så söta och jag hoppas de klarar dessa kalla nätter ett tag till.
Hur är det med er, använder ni pumpa i matlagning och bakning?

0
Kommentera