Enklaste brödet

 

 

Idag skiner solen som aldrig förr och jackan kunde gott och väl hänga kvar hemma i hallen när jag var ut en sväng mitt på dagen. Det är tjusiningen med hösten, rätt var det är dyker det upp dagar som dessa, små pärlor som man får passa på att njuta av allt man kan.

 

Idag bjuder jag er på ett sånt där ruskigt enkelt bröd som man bara rör ihop och sen sköter det sig själv i ugnen. Perfekt att slänga ihop på kvällen och låta det gräddas medan du kollar på tv, då har du ett nygräddat och gott bröd till frukost sen!

 

Varje gång jag gör det här brödet blir det olika, för det mesta tar jag av vad som finns hemma utan att mäta så mycket med mått utan snarare känna hur konsistensen känns. Trögt men inte grynig brukar jag tänka och det blir för det mesta toppen! Men som ni ser kunde jag gott haft i lite mera mjöl då innanmätet sjönk ihop något. Men det blev gott ändå! Om det mot förmodan blir lite bröd kvar som råkar bli lite torrt och tråkigt så är det fenomenalt gott att rosta!

 

Till dessa limpor brukar man använda sig av helt vanlig filmjölk, men eftersom jag inte är någon storätare av just fil är det inte så ofta jag har av denna vara hemma. Däremot fanns det en halvfull förpackning med ekologisk yoghurt och det fungerade precis lika bra!

 

1 limpa:

5 dl ekologisk yoghurt

3 msk mörk sirap

2 tsk bikarbonat

1 tsk örtsalt

ca 50 g mandlar

ca 1 dl russin

ca 2 dl blandade frön (svarta sesamfrön, pumpakärnor, solroskärnor)

2 dl havregryn

2 1/2 dl grovt rågmjöl

1 dl vetekli

1 dl vetemjöl

 

Blanda yoghurt, sirap, bikarbonat och salt i en bunke. Grovhacka mandlarna och ha i dem tillsammans med russinen i bunken. Tillsätt alla de torra ingredienserna och rör till en jämn, trögflytande smet. Klä en brödform med bakplåtspapper och klicka i smeten, grädda längst ner i ugnen i 180 grader i ca 80 minuter. Brödet ska vara lite, lite kliaddigt i mitten när du tar ut det. Linda först bakplåtspappret runt brödet, sedan en ren kökshandduk.

 

 

in English:

1 loaf:
2 cup organic yogurt
3 tablespoons dark syrup
2 teaspoons baking soda
1 tsp herb salt
50 g almonds
about 1/2 cup raisins
about 1/2 cup mixed seeds (black sesame seeds, pumpkin seeds, sunflower seeds)
2 cup rolled oats
2 1 / 2 cup coarse rye flour
1/2 cup wheat bran
1 1/2  cup flour

Mix yogurt, syrup, baking soda and salt in a bowl. Coarsely chop almonds and have them in conjunction with the raisins in the bowl. Add all the dry ingredients and stir into a smooth, viscous paste. Line a bread pan with greaseproof paper and pour in the batter, bake in the bottom of the oven at 180° C  for about 80 minutes. Put the parchment paper around the bread, then a clean kitchen towel.

 

 

Vad tycker ni förresten om mina urtjusiga solrosor jag fick förra veckan av min mammas moster? Dom hade bara tagit lite överblivna solroskärnor de matat fåglarna med under vintern och strött ut i en del av trädgården i våras. Nu har dom en hel dunge av vajande, hissnande gula solrosor. Det skall jag absolut testa till kommande vår!

Vad smaksätter du helst ditt bröd med?

Bilder: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

September 2010

Då har vi utan att jag riktigt märkt av det tassat in i september. I lördags morse när jag var upp runt 06.30 var det ynka 0.2 grader varmt ute och ska man ge sig ut tidiga mornar eller sena kvällar på någon längre promenad än runt gården, ja då lär man ta på sig vantarna!

Men med den här kyligare luften kommer även vardagen på något vis och för mig är det ingen dålig sak. Att åter igen börja träna, att ha fredagsmys, lördagsvin och söndagsfilm. För mig är det behagligt när allt faller på plats, det är välkänt, invant och väldigt trivsamt.

Dock är det ju så att i och med vardagsrutinerna lär man även börja laga lite vardagsmat, jag känner mig fortfarande lite ringrostig och inspirationen är inte alls på topp. Men i kväll när Sebastian är in och tränar skall jag göra en riktig djupdykning bland mina kokböcker, för det är det bästa jag kan göra när jag saknar idéer till vardagsmaten.

En som i dagarna släpt en spriljans ny bok är allas vår Mr Jamie Oliver, jag har två olästa kokböcker av honom här hemma, en i vardagsrummet och en på nattygsbordet, japp här läses det kokböcker som kvällslektyr! Känner man för att snabbt bli lite inspirerad, kolla in hans urtjusiga hemsida!

Billigast hittar ni hans nya bok här, men den finns även att införskaffa här.

En annan kokbok jag ofta återkommer till när det här med vardagsmaten känns allt för jobbigt och trist är skriven av darling Martha, som i dagarna är på Sverigebesök. Har man inte tillgång till hennes böcker är självklart hennes hemsida rena drömmen att botanisera runt på!


Vad tar du till för trix när vardagsmaten känns allt för ohanterlig och tråkig?

bild: www.jamieoliver.com

0
Kommentera

Äppelpäppel..

 

Så får vi vända blad och ta fram september månad, här är molnen gråa och kanske blir det en skvätt regn fram mot eftermiddagen. Jag hoppas jag har fel, det vore skönt att få spendera lite tid ute idag.

 

I vår trädgård har vi ett gäng äppelträd, alla med vad det ser ut som ganska många år på nacken. Jag kan ju säga att artbestämma äppelsorter inte är min grej precis, men som tur är har tidigare ägare ritat en liten karta över äppelträden så jag vet vilken sorts äpplen jag har. Vad det ser ut som är det en bra blandning mellan sorter och har vi tur kan vi äta äpplen en bra stund framöver!

Den mumsiga fördelen med att ha så mycket äpplen är att man bara måste göra pajer och äppelkakor av dom! De äpplen som ramlar ner och hinner bli lite småfula älskar hunden att jaga, så där får jag stå mitt på gräsmattan och kasta halvruttna äpplen så mycket jag bara orkar. Men de kommer ju i alla fall till nytta och det är ju det viktigaste!

 

 

 

Det första jag bakat på äpplena i vår trädgård blev en mycket enkel äppelkaka. En sån där som smeten görs i kastrullen som man smälter smöret i, fort går det och nästan ingen disk alls blir det. Kan det bli bättre än så?

Äppelskivorna blir extra goda om man steker dem i en klick smör, lite sirap och kanel, men har man riktigt bråttom kan man hoppa över detta och bara krydda dem med kanel och socker!

 

Höstens första äppelkaka ca 15 bitar:

 

150 g smör

1 dl sirap

1 dl strösocker

2 ägg

2 tsk bakpulver

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk kanel

 

3 medelstora äpplen

25 g smör

1/2 dl sirap

2 msk kanel

 

 

Smält smöret och blanda i sirap och socker. Låt detta svalna något och rör sedan i äggen, ett i taget. Blanda samman bakpulver, mjöl och kanel och vänd ner det i äggsmeten. Rör smeten helt klumpfri. Klä en liten ugnsfast form med bakplåtspapper och ha i smeten.

Skär äpplena i skivor, smält smöret i en stekpanna, ha i sirap, kanel och äppelskivorna. Låt dem bli genomvarma och lite mjuka, fördela dem jämnt i formen med smet, häll över smöret och sirapen som är kvar i stekpannan.

Grädda i 180 grader i ca 30 minuter. Kakan kan gärna få vara lite kladdig i mitten.

 

Ät som den är eller servera vaniljvisp eller vaniljglass till.

 

Har ni gjort något av höstens första äpplen än?

 

Bilder: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Kyckling

kycklingiugn

Även fast jag har ett stort matintresse betyder inte det att det inte blir falukorv med makaroner här hemma iblad, igår till exempel, efter att ha jobbat hela förmiddagen och dagen hade jag ingen lust över huvud taget att ställa mig och göra söndagsmiddag så då blev det.. precis, falukorv med makaroner.

Men äter man sånt en söndag har man all rätt i världen att äta söndagsmiddag på måndagen, det är så det fungerar här i världen. Och på tal om söndagsmiddag så ser jag att det är något ni sökt efter och på det viset hamnat här på bloggen, då passar det väl ypperligt att det dyker upp ett litet inlägg om just detta.

Att göra hel kyckling i ugn måste vara som gjort för att syssla med en söndag. Den går att förbreda på förmiddagen så att när det närmar sig middagstid behöver man inte slita ihjäl sig för att få fram maten på bordet. Gnid in kycklingen med lite god marinad och räkna med ca en timme per kilo i ugnen, krångligare än så är det inte.

Idag hade vi kantarellrisotto och kall timjansås till men ugnsrostade rotfrukter är annars en stor favorit.

Hel kyckling i ugn med timjan och citron:

ca 1 kg gärna färsk kyckling

1 citron

1/2 dl olivolja

4 kvistar färsk timjan

örtsalt

svartpeppar

Skölj av kycklingen och klappa den torr med lite papper.

Dela citronen på mitten och pressa saften ur den ena halvan, blanda citronsaften med olja, finhackad timjan, örtsalt och peppar.

Gnid in gycklingen runt om med marinaden och lägg den i en ugnsfast form.

Ställ in i ugnen i ca en timme i 180 grader. När kycklingen är klar, täck den med aluminiumfolie och låt den vila i ca 20 minuter innan du skär upp den.

Vad äter ni helst en söndag så här i början på hösten?

Nu är det bara en dag kvar att vara med och tävla i den finfina tävlingen här på bloggen, så skynda, skynda!!

Bild:Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Vit chokladglass

 

 

Man kan tycka att jag borde bjuda på ett värmade recept idag. En het gryta eller kanske en smarrig och god soppa, men nej, idag blir det glass i stora lass här på bloggen. Det är bara augusti men om man sneglar på utetemperaturen skulle jag gissa på att vi var i slutet av september. Men det finns inte så mycket att göra åt detta, annat än att kura inne med tända ljus.

I torsdags hade vi lite vänner på besök, efter middagen bjöd jag på hemgjord glass med hallonrippel, gott gotti gott gott så att säga..

 

Fröken Broman med sambo som var här läser grafisk design och sjunger som en ängel, jag är lika avundsjuk på båda sakerna..

Vit chokladglass med hallonrippel 4 port:

3 äggulor

2 msk strösocker

 

2 dl grädde

2 dl mjölk

100 g vit choklad

 

3 dl hallon

2 dl strösocker

3 msk hallonlikör

 

Vispa äggulorna med sockret tills det blir fluffigt. Värm mjölken och grädden, låt chokladen sakta smälta ner, se till så att det inte kokar. Häll den heta gräddblandningen över äggen och vispa kraftigt. Häll tillbaka det i kastrullen och sjud tills krämen tjocknar. Låt svalna innan du har i glasskrämen i din glassmaskin, låt nu glassmaskinen göra sitt jobb (eller ha upp glasskrämen i en burk, ställ in i frysen och rör en gång var 20:e minut i ca fyra timmar).

Blanda hallon, socker och likör. Koka upp och låt puttra tills det blir en tjock hallonsås. Ha upp glassmeten i en liten långpanna och lägg hallonsåsen i tre tjocka strängar över glassen. Gör med hjälp av en kniv fina mönster och plasta sedan in formen och ställ in den i frysen i minst en timme. Det blir ganska mycket hallonsås över, den blir jättegod att servera varm till glassen sen.

 

Nu skall jag fortsätta jobba på min bok, vad har ni för er denna kulna augustidag?

Kom ihåg att vara med och tävla, än har ni några dagar på er!

 

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

 

0
Kommentera