Lagom nyttig vardagsmat


Under oktober månad ger Jacob Wismar ut sin nya bok, Familjens hälsokokbok- Lagom nyttig vardagsmat.
Innan jag ens hade bläddrat i boken känner jag att vi är på samma spår, jag och Jacob. Att vardagsmat skall vara hälsosam och lagom nyttig. Jag vet att jag och min blogg absolut inte profilerar mig som någon hälsoguru, men för mig är inte hälsosam mat samma som fett-eller kolhydratssnål mat. Hälsosam och nyttig mat är sånt du lagar med bra och äkta råvaror. Utan tillsatser, gömt socker och onödiga, konstiga ämnen. Vi äter ägg från höns som sprätt runt ute i det fria ett par kilometer härifrån och köttet kommer allra helst från lokala producenter. Det är för mig nyttig och hälsosam mat!
Eftersom vi inte har några barn i det här hushållet är det ganska sällan den där vardagshetsen kring att maten snabbt skall stå på bordet infinner sig här hemma, men jag kan tänka mig att om så vore fallet, ja då vore denna bok rena rama guldgruvan inspirationsmässigt. Bilderna känns otroligt äkta och genuina, det är inte allt för uppställt och ouppnåeligt, precis det man önskar av en kokbok 2010. Jag har än så länge inte mer än bläddrat igenom boken ett par gånger men här kan du själv kika på ett par sidor. 19 oktober kommer boken finnas ute i butik och känner du att du redan fastnat i vardagsträsket tycker jag verkligen att detta är en bok att införskaffa!
Vad säger du, vad är nyttig och hälsosam mat för dig?

Pressbilder från Bonnier Fakta

0
Kommentera

Cupcake STHLM


I dag har jag varit i Stockholm på lite möten och man bör alltid förena nytta med nöje tycker jag, därför slank vi in på Cupcake STHLM. Sveriges första helt renodlade cupcakebutik som slog upp sina portar i mitten av augusti i år. Som ni kan se radas de söta bakverken upp på bakom en glasruta klassiskt vis, som sig bör på ett riktigt cupcakery. Med väggar av ljusaste gult, kurbitsmålningar och färgglada cupcakes känns det som om killarna bakom denna butik hittat den perfekta blandningen av svenskt och amerikanskt.

Här bjuder Martin, en av ägarna till denna butik på några av dagens sötsaker. Alla cupcakes fanns i två storlekar, en lagom stor och sedan en bedårande söt liten variant. Jag var så uppslukad av att insupa den härliga amerikansk-svenska atmosfären att jag helt glömde bort att fråga vilken frosting de helst arbetar med. Men något jag fick veta var att de säljer över 200 cupcakes på en vardag och de har redan levererat en storbeställning på flera tusen cupcakes! Det ni!

Eftersom det var helt omöjligt att ens försöka fundera ut vilka vi skulle prova plockade han ihop en avsmakningsmeny åt oss, åtta varianter och alla var nästan, nästan lika goda. Men vi hittade varsin favorit, själv föredrog jag den med lingon och raraste Sara som fick agera modell här gillade kokosvarianten.

Men vi delade systerligt på alla åtta cupcakes utan att bli osams, efter ett tag såg den faktiskt ut som ett cupcakeslagfällt där vi satt. Men det fixade vi till genom att genast äta upp allihopa. Sedan blev vi så mätta att vi inte ens orkade äta lunch! Ibland måste jag faktiskt säga att jag har ett ganska fantastiskt jobb som ger mig möjligheten att smaska cupcakes mitt på blanka dagen, träffa trevliga och drivande människor och sedan få dela med mig av detta till alla er läsare!
Så har ni vägarna förbi Sankt Eriksgatan 83 så kan jag varmt rekommendera ett besök i denna cupcakebutik!
Vad tycker ni läsare, behöver vi ha  cupcakebutiker i Sverige eller är detta bara en hypad trend som så sakta men säkert kommer att gå över?
Bilder: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Nötig Pumpakaka


Idag har jag varit iväg och pratat radio igen och slog då ett slag för pumpan. Detta är något vi i Sverige inte konsumerar speciellt stora mängder av, till skillnad mot USA där det varje år produceras 680 000 000 kilo pumpa! Kan ni tänka er!?
Jag skall vara helt ärlig och säga att jag själv inte har speciellt stor erfarenhet av denna goding. En äkta amerikansk Thaknsgiving Pumpkin Pie har jag ätit, men där slutar också mina erfarenheter av matpumpor.
Därför testade jag att använda en av de i Sverige vanligaste matpumporna, butternut squash som trotts sitt namn faktiskt är en pumpa och ingenting annat.

Ovanpå kakan bredde jag på en glasyr av philadelphiaost, mascarponeost och florsocker. Som dekoration använde jag pumpakärnor och lite rivet citronskal.
Nu gjorde jag denna kaka i en liten form som är ca 20 x 30 cm, men det går bra att dubbla till en större form.
Pumpakaka ca 15 bitar:
2 ägg
2 dl ljust muscovadosocker
1/2 butternut squash
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakuplver
3 tsk kanel
1 nypa salt
1 1/2 dl naturell yoghurt
75 g smör
Börja med att dela pumpan på längden och gröp ur kärnorna, baka den halvan du skall ha till kakan inlindad i folie i 180 grader i 30-60 minuter eller tills dem är mjuk nog att mosa med en gaffel.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt, rör i den ugnsbakade pumpan som du först mosat sönder med en gaffel. Blanda mjöl, bakpulver, kanel och salt i en separat skål. Vänd i det växelvis med yoghurten. Smält smöret och ha i det, blanda väl. Klä en form med bakplåtspapper och ha i smeten. Grädda längst ner i ugnen i 180 grader i ca 30-40 minuter. Kakan skall vara lite kladdig i mitten, då är den som godast!
Låt svalna helt innan du brer på frostingen.
Frosting:

200 g philadelphiaost
150 g mascarponeost
1/2 dl florsocker
pumpakärnor och skal från 1/2 citron
Blanda de båda färskostarna och ha i florsockret, rör om väl och bred detta över kakan. Sprid ut kärnorna och riv skalet från citronen.

De sista blommorna jag kan plocka och ta in från trädgården är dessa höstanemoner som blommat snällt i flera månader nu. De är så söta och jag hoppas de klarar dessa kalla nätter ett tag till.
Hur är det med er, använder ni pumpa i matlagning och bakning?

0
Kommentera

Äppelmuffins




Nu har fotografen lämnat mig för denna gång och kan ni tänka er, vi har bara ett kapitel kvar att fotografera till min bok, det är en läskig, hissnande och helt makalös känsla att alla dessa bilder som vi tar, skall bli till något ni läsare kan bläddra igenom och förhoppningsvis tycka lika mycket om som jag gör!
Innan hon for här ifrån plockade hon säkert 20 kg äpplen som hon tog med hem till hästen, trotts detta finns det fortfarande en hel del kvar. Jag har funderat på att göra äppelvin av en del, är det någon av er som testat det och har några tips?

Av årets äppelskörd har det hittills blivit äppelgröt, äppelmos, äppelrutor och nu även äppelmuffins. De här är inte en söt muffin utan ett gott frukostbröd. Perfekta att röra ihop en lördag eller söndagmorgon när man snabbt vill ha gott bröd. Eller varför inte göra dem till eftermiddagsfikat en regnsruskig dag så här i september.

Äppelmuffins, ca 8 stycken

3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ägg
3 msk flytande honung
2 1/2 dl fil eller naturell yoghurt
1 msk olja
1 tsk kanel
1 nypa salt
2 dl äpplen

Blanda samman havregryn, mjöl och bakpulver. I en separat vispar du upp ägget och blandar i honung, fil, olja, kanel och salt. Skär äpplena i små bitar och ha i dem. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda väl. Klä en muffinsform med muffinsformar och klicka i smeten. Grädda i 180 grader i ca 25 minuter. Ät genast med smör, ost och lite marmelad.

Bilder: Linnéa Seidel

1
Kommentera

Cookie dough cake balls


Jag vet att jag är vuxen, jag har inga barn, det har inte varit födelsedagskalas eller ens en liten fest. Fast jag inte har något att skylla på skäms jag inte över att har frusen full av cookie dough cake balls, eller vad som återstår av dom vill säga.. De har haft en rykande åtgång här hemma, trotts att det bara är vuxna i detta hushåll.
Man kan tycka att hysterin kring ogräddad kakdeg är lite väl absurd och överdriven, tills man testat dessa vill säga! De ser ut som vuxenpraliner men smakar som de sötaste godis! En förklädnad som passar mig perfekt, för i ärlighetens namn så är söt och god choklad i min mening betydligt godare än den där mörka och bittra, det skäms jag inte heller över att tycka.



Skall man göra dessa till ett barnkalas, eller varför inte ett färgglatt vuxenparty kan du dekorera dem med med tjusigt strössel i  regnbågens färger och doppa hälften av dem i vit choklad. Men eftersom jag ville få mina att se lite mer vuxna ut valde jag stilrena pärlor.

Just på den här bilden ser man det inte, men i bollarna gömmer sig bitar av både vit och vanlig choklad, jag smaksatte dem även med en skvätt kaffe, men det är ju helt valfritt. Även om dessa godingar får vila en stund i frysen så bör smeten vara ganska fast, det blir mycket enklare att få till fina, runda bollar.
Cookie dough cake balls ca 30 stycken:
100 g smör
1 1/2 dl florsocker
ca 2 msk kaffe
ca 3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
100 g ca 40 % choklad
200 g choklad
strössel eller pärlor
Vispa smör och socker mjukt, tillsätt kaffet. Rör i mjöl och vaniljsocker. Hacka de båda chokladsorterna ganska fint, är bitarna för stora kan det vara svårt att få till fina bollar. Ha i chokladen och blanda väl, forma till runda bollar. Låt dem vila i frysen i minst två timmar. Smält chokladen och doppa de frysta bollarna i den, man får vara ganska snabb då chokladen stelnar supersnabbt på de frysta bollarna. Strö genast fint strössel eller pärlor över.
Orkar man inte stå och rulla all deg till bollar kan du blanda degen med vaniljglass och frysa in, vips har du din egen variant av Ben & Jerry’s ”Cookie dough ice cream”.
Låt höra, tycker du bäst om mörk eller ljus choklad?
Bilder: Linnéa Seidel

1
Kommentera