Äppelmos


Här har himlens portar öppnat sig och det fullkomligt vräker ner regn! Då är det ganska skönt att plocka fram kameran och se allt genom den istället, den här bilden tog jag nu i morse, i ett halvmörkt hörn av vårat vardagsrum och jag önskar så innerligt att det var så ljust som på bilden. Men istället sitter jag här med kökslampan tänd för att det är så mörkt.
Nu börjar våra äpplen bli mogna i en rasande fart men jag tar fortfarande äpplen ur korgen jag plockade ihop förra veckan. Om regnet ger sig senare under dagen skall jag försöka ta upp alla nya äpplen som fallit till backen då det är synd om de skall förgås bara för att jag är lite lat!
I morse  gick det i alla fall åt en hel del då jag kokade lite äppelmos. Det finns flera sätt att koka mos på men det här är enligt mig det allra enklaste om man inte skall göra så stora mängder utan bara ett par burkar. Fast bäst är att frysa in moset i 1 literspåsar, då kan du bara ta upp en påse och låta den tina i kylskåpet över natten. Sen håller det ungefär en vecka i kylen.
Detta mos valde jag att smaksätta med lite whiskey och kanel, en nypa socker kan behöva tillsättas mot slutet om moset känns lite surt, det beror ju helt på hur äpplena är i smaken. Du känner inte alls whiskeyn, men det blir en lite mer djup smak i moset, men självklart kan du utesluta detta.
Äppelmos med whiskey 2 burkar:
2 L äpplen
3 dl äppeljuice
4 msk whiskey
1 kanelstång
ev ett par msk socker
Skala äpplena och skär ner dem i mindre bitar, se till att inte få med kärnhuset. Lägg dem i en kastrull och slå över juice och whiskey, lägg även i kanelstången. Låt koka under lock i ca 20 minuter eller tills äpplena är helt mjuka. Rör om då och då, mosa äppelbitarna lätt med en trägaffel. Jag vill gärna ha lite klumpar kvar i mitt, vill du ha det helt slätt mixar du det klara moset med en mixerstav. Smaka av med lite socker vid behov.
Hur är det för er, hinner ni ta reda på alla äpplen?

Bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Höstinspiration- matrum


En av fördelarna med att årstiderna skiftar som de gör här i Sverige, är att man har all rätt i världen att byta ut saker och ting ett par gånger om året. Till våren vill vi ha ljust och fräscht och så här på hösten plockar vi gärna in lite mer jordnära toner. Hade jag varit bosatt i USA vet jag precis vart jag skulle ha spenderat mina slantar!
Skänken med alla fina glasburkar och vaser inspirerar enormt och på min variant som står i matrummet kan jag tänka mig att  fylla mina burkar med brunröda kastanjer, gröna, lite kartiga äpplen och massor med illröda rönnbär. Mängder av levande ljus till detta och höststämningen är på topp!
En riktigt snygg bricka har jag varit på jakt efter länge nu, precis som på den mindre bilden får den gärna vara fyrkantig och ha lite högre kanter. Perfekt att ha till kommande glöggkvällar och när vinterns varma choklad skall serveras.
Ett snyggt vinställ är då sannerligen inte så lätt att hitta, jag vill gärna ha ett där man ser ganska mycket av flaskorna då de allt som oftast är riktigt fina och kan fungera som prydnad. Kanske är det enklaste även det snyggaste?


Vad har du tänkt att uppdatera köket/matrummet med hösten 2010?
Kom ihåg att tävla om den fina kakstämpeln.
Bilder från www.potterybarn.com

0
Kommentera

Cannelloni

cannelloni
Idag blev det en härlig söndagsmiddag här hemma med inspiration hämtad från Mr Jamie Oliver. Cannelloni med mustig köttfärsfyllning och ett mumsigt creme fraiche och osttäcke.  Cannelloni är gott, men att fylla dem brukar bli en kladdig historia och äts på grund av det inte allt för ofta här hemma. Därför hajade jag till när jag såg Jamies variant på detta, istället för att fylla dem och rada upp dom i en form så stacks de ner i en gryta, han använde en vegetarisk fyllning medan jag valde en mer klassisk köttfärssfyllning.
Även momentet med att koka ostsås hoppade jag över och gjorde istället en blandning av creme fraiche och grädde, allt detta toppades med massor av riven ost från Falbygden, närmare bestämt Birger Jarl Svart. Precis som när jag gjorde dessa quesadillas så hade den goda osten en stor roll i att det blev så gott!
Bättre söndagsmiddag än så här kan man knappast göra, det var ruskigt enkelt att göra och maten skötte sig själv i ugnen. Det är allt jag begär denna söndag.
Cannelloni 4 personer:
600 g nötfärs
1 stor gul lök
1 zucchini
1 1/2 dl rött vin
1 fp krossade tomater
örtsalt
peppar
en nypa socker
oregano, timjan, dragon och mejram
3 dl creme fraiche
2 dl grädde
örtsalt
2 dl vällagrad ost
1 fp cannelloni
Värm ugnen till 220 grader.
Skala och finhacka löken, skär ner zucchinin i småbitar, stek detta mjukt i en gryta. Tag av detta och bryn köttfärsen i grytan, tillsätt vin, krossade tomater, örtsalt, peppar, socker och örter. Blanda i lök och zucchini. Låt puttra och smaka av med eventuellt lite mera salt.
Stick sedan ner cannellonin i köttfärsen. Vispa samman creme fraiche, grädde och salt till en tjock kräm och häll detta över köttfärsen och pastan. Riv osten och sprid ut den i ett jämnt lager.
Ställ in grytan, utan lock i nedre delen av den varma ugnen och gratinera i ca 40 minuter. Pastan skall vara mjuk och osten skall ha fått fin färg.
Vad äter ni helst så här en härlig höstsöndag i september?
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera
ANNONS

Tävling

Idag hade jag tänkt att bjuda er på massor av härliga bilden från vackra Rosendals Trädgård där de denna helg har äppeltema med äppelpajstävling och massor av andra roliga saker. Med mig skulle jag ha två duktiga fotografer så jag skulle ha mängder av bilder och inspiration att bjuda er på. Men det regnade bort, vi regnade bort. Så Rosendalsbesöket får vi ta en annan helg.

Så för att liva upp denna regniga helg bjuder jag och CoolStuff istället på en tävling! Många av er verkade gilla kakstämpeln jag bloggade om här om dagen, så jag tänkte lotta ut en stämpel till en lycklig vinnare.

Jag vill veta vilken slags kaka du skulle baka och använda den här stämpeln på om du blir den lycklige vinnaren. Kanske på bondkakor, brysselkex eller varför inte jordnötskakorna jag bjöd er på här om dagen?


Lämna en kommentar här på bloggen med bästa kaksorten, ditt namn och e-mailadress så jag kan nå vinnaren. Tävlingen pågår från och med nu fram till tisdag 21/9 kl 21.00

Tävlingen är avslutad!

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

En kär vän..

Idag fick jag ett meddelande via kontaktformuläret här på sidan från en av er läsare. Bland en del frågor så fick jag frågan vilka kokböcker jag tycker är mest användbara. Så jag tänkte att jag kunde ju dela med mig av svaret här på bloggen också.

Den kokbok som har hängt med mig längst, förutom Sju sorters kakor är Bonniers Kokbok. Med närmare 1800 recept är den nära på en bibel i matsammanhang. Den är stor, tung och lite otymplig men ack så pålitlig. Idag kan man mycket enkelt få fram all den information man behöver på internet men man kan aldrig vara riktigt säker på att det är sanningen. Det är då det kan vara bra att ha en sån här bok att bläddra i.

Boken är precis omgjord och fina namn som Lisa Eisenman Frisk, Monica Eisenman och Anna Bergenström finns med bland de kockar och matskribenter som bidragit med nya idéer och recept till nyutgåvan. Mer om boken kan ni läsa här. Jag har tyvärr inte fått chansen att bläddra i den än man jag kan bara tänka mig att allt är uppfräschat och fint med många nya spännande recept.

En annan vardagsfavorit är ju kära Martha och då speciellt denna bok.


I vilka böcker hittar du mest inspiration och kunskap om matlagning och bakning?

Bild: Pressbild, Bonnier Fakta

1
Kommentera