Vit chokladglass

 

 

Man kan tycka att jag borde bjuda på ett värmade recept idag. En het gryta eller kanske en smarrig och god soppa, men nej, idag blir det glass i stora lass här på bloggen. Det är bara augusti men om man sneglar på utetemperaturen skulle jag gissa på att vi var i slutet av september. Men det finns inte så mycket att göra åt detta, annat än att kura inne med tända ljus.

I torsdags hade vi lite vänner på besök, efter middagen bjöd jag på hemgjord glass med hallonrippel, gott gotti gott gott så att säga..

 

Fröken Broman med sambo som var här läser grafisk design och sjunger som en ängel, jag är lika avundsjuk på båda sakerna..

Vit chokladglass med hallonrippel 4 port:

3 äggulor

2 msk strösocker

 

2 dl grädde

2 dl mjölk

100 g vit choklad

 

3 dl hallon

2 dl strösocker

3 msk hallonlikör

 

Vispa äggulorna med sockret tills det blir fluffigt. Värm mjölken och grädden, låt chokladen sakta smälta ner, se till så att det inte kokar. Häll den heta gräddblandningen över äggen och vispa kraftigt. Häll tillbaka det i kastrullen och sjud tills krämen tjocknar. Låt svalna innan du har i glasskrämen i din glassmaskin, låt nu glassmaskinen göra sitt jobb (eller ha upp glasskrämen i en burk, ställ in i frysen och rör en gång var 20:e minut i ca fyra timmar).

Blanda hallon, socker och likör. Koka upp och låt puttra tills det blir en tjock hallonsås. Ha upp glassmeten i en liten långpanna och lägg hallonsåsen i tre tjocka strängar över glassen. Gör med hjälp av en kniv fina mönster och plasta sedan in formen och ställ in den i frysen i minst en timme. Det blir ganska mycket hallonsås över, den blir jättegod att servera varm till glassen sen.

 

Nu skall jag fortsätta jobba på min bok, vad har ni för er denna kulna augustidag?

Kom ihåg att vara med och tävla, än har ni några dagar på er!

 

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

 

0
Kommentera

Just idag..

 

Då är vi halvägs genom bilderna, halvvägs i hamn. Det är underbart, kreativt, inspirerande, vackert och helt underbart att arbeta med det här. Att få börja med en tanke, ett recept som senare blir till en bild som tillslut blir en bok, det är en ganska häftig process. Men när kvällen kommer och köket åter igen är framröjt, då är jag ganska slut som artist! Det tar på krafterna att hela tiden tänka i bilder, att få allt perfekt utan att det ser överstylat ut eller helt ihopslaffsat. Då är det skönt att ta sig en nya luft och sedan krypa upp i soffan och inte lyfta ett finger.

 

Därav blir det då och då lite dålig uppdatering här på bloggen, nu är vi klara för den här omgången men om en månad är det dags igen och jag lovar att det här kommer bli en helt fantastisk bok! Allt blir så vackert och det är så himla kul att alla bilder tas här hemma, jag får på det viset dela med mig lite av hur det ser ut där jag spenderar större delen av min tid.

 

Här hemma har hösten tagit mig med storm, den kom ovanligt tidigt i år men sommarens alla flugor som slutat sina dagar på fönsterbrädorna är bortdammade, ett tjockare täcke är ilagd i påslakanet, gummistövlarna står redo i hallen och regnjackan hänger på sin krok. Så jag tror att jag är redo.

Jag längtar efter mustiga köttgrytor och smakrika surdegsbörd, att få plocka äpplen i trädgården och göra en smaskig äppelkaka, nu har jag äntligen en egen kamera i min ägo så förhoppningsvis kan ni läsare följa med mig i bilder ännu bättre denna höst.

 

Bilden jag bjuder på är ett litet smakprov, en liten glimt av vad som komma skall..

 

Hur är det där du bor, har hösten kommit än?

 

 

Ps. Glöm för allt i världen inte bort att tävla om den finfina prenumerationen som enkelt kan bli din! Ds

Bild: Katja Kristoferson

0
Kommentera

Kärlek och käk..

 

 

Här är det lite tyst, men jag har fotografen på besök så vi arbetar för fullt med min nya bok. Massor av fina bilder blir det och jag önskar så att jag kunde dela med mig, men den som väntar på något gott säger dom ju..

Den här gången när hon kom ner hade hon en liten present med sig till mig, ett projekt hon arbetat med under våren och sommaren, ja när hon inte varit här alltså.

 

En finfin kokbok om den italienska restaurangen La Stella i Östersund där heta känslor och god mat styr. Tidigare har författarna till dena charmiga kokbok givit ut fyra stycken romaner som denna kokbok bygger på. Smultron och svek, Vinbär och vemod, Hallon och hat och Lingon och lust är namnen på romanerna där huvudpersonerna driver denna italienska restaurang, de bästa recepten från La Stellas fick bli till en härlig kokbok. Självklart är alla tjusiga bilder tagna av Katja Kristoferson. När veckan börjar lida mot sitt slut hoppas jag kunna studera boken närmare, men redan nu ser jag att det finns massor av godsaker i den!

Bärbloggen, driven av de båda författarinnorna, kan ni läsa mer om vad som sker bakom kulisserna och där dyker det även upp nya recept varje vecka.

 

Kärlek och käk ur La Stellas skafferi är utgiven på det Jämtländska förlaget Förlag 404. Kokboken går att besälla antingen via förlaget eller här där ni även kan beställa hela romanserien.

 

Nu är det dags för mig att krypa i säng, i morgon väntar åter en dag med massor av fotograferande!

 

 

Ni glömmer väl inte bort att tävla hoppas jag!

0
Kommentera

Linnéas Skafferi snart här!

Välkommen till Linnéas Skafferis nya plats. Bloggen kommer att finnas här, på adressen www.linneasskafferi.se
Så om du har bokmärkt linneasskafferi.blogg.se får du gärna bokmärka den här istället.
Alla gamla inlägg kommer snart att synas här på sidan, så inget går till spillo!
Vi ses!
[spoiler]Welcome to the new spot for Linnéa’s Skafferi. All the previous posts will appear here in a couple of days. Until then, you’re more than welcome to scroll through http://linneasskafferi.blogg.se , where all the previous posts are still around.
See you soon![/spoiler]

0
Kommentera

Dukning: Kräftskiva

 

Nu är de här, de mörka augustikvällarna då det förhoppningsvis fortfarande är varmt ute, vi kan tända ljus och frossa i kräftor. Vi ska inte ha någon egen kräftskiva men ikväll har grannarna där vi bor annordnat en för nästan hela byn tror jag. I ärlighetens namn är det faktiskt ganska skönt att gå bort, men skall man ställa till med en egen kommer här lite inspiration till dukningen!

 

Något vi såg mycket av på FORMEx-mässan var höga våningsfat fyllda med läckerheter, dessa passar utmärkt att fylla med kräftor och räkor. Lägg ett lagar med isbitar i botten, fördela sedan kräftor och- eller räkor över isen och dekorera med krondill och citron. Det blir väldigt vackert och är ritkigt praktiskt då man lätt når skaldjuren.

 

Att göra egna servettringar behöver inte vara så svårt, här har vi bara tagit en guldfärgad ståltråd och lindat ett par varv runt en lite krafigare tygservett. Enkelt med otroligt dekorativt. Vill du kan du trä ett par fina pärlor på varje ståltråd.

Mörkret faller snabbt om kvällarna nu så var beredd med massor av ljus, eftersom den här dukningen går i rött, vitt och guld passar enkla mässingsljusstaker perfekt. Dessa kan du ofta fynda för en billig peng på loppisar eller second hand-butiker. Dom behöver oftast bara puttsas lite för att bli som nya!

 

Linneduk i all ära, men när man äter kräftor blir det ofta riktigt kladdig. För att liva upp den tråkiga pappersduken kan man köpa papperslöpare på rulle eller ett tunnare tyg och lägga i mitten. Då blir inte den vita pappersduken så påtalig. Här har vi tagit en med fina gulddetaljer som passar den övriga duktningen.


Ska ni ha kräftskiva eller är ni som vi, bortbjudna?

Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera