Dukning och brödpinnar


Att duka fint när man skall ha gäster är kul, men tyvärr är det inte alltid jag hinner med att göra någon avancerad dukning. Dessa gånger gör jag ofta som på bilden ovan, dukar som vanligt, viker en servett dubbel, lägger den mitt på tallrken och sedan plockar jag en blomma (under vintersäsongen kan man köpa en kvast med kryssantemum eller liknande i mataffären när man ändå är där) och lägg på servetten. Det är mycket enkelt men gästerna ser att man ansträngt sig lite. Ska man sitta ute kan man köpa fina stenar att lägga på blommans skaft så servett och blomma inte flyger iväg om det börjar blåsa. Nu när mörkret börjar falla tidigare och tidigare om kvällarna är det mysigt att fylla bordet med levande ljus när man dukat ut maten.

Som tilltugg till middagen gjorde jag de här supergoda snacksen, oavsett om du är helt novis i köket lovar jag att du klarar av att göra dessa. Det är ju alltid lite kul att kunna imponera på sina gäster med hemgjorda tilltugg. Ställ fram dem på bordet så gästerna kan småäta innan middagen är klar.

ca 30 brödpinnar med bacon

1 rulle fryst smördeg
2 pkt bacon
svartpeppar
ev färska örter

Låt rullen med smördeg tina, kavla sedan ut den till en 40 x 40 stor kvadrat. Skär två cm breda remsor och dela dem sedan på mitten (då har de ungefär samma längd som bacon).
Para ihop en remsa smördeg med en skiva bacon och tvinna ihop dem. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, krydda med nymalen svartpeppar och ev lite färska örter som du först finhackat. Ställ in dem i en 200 grader varm ugn i ca 20-30 minuter. De skall ha fått fin färg och vara knapriga.


Vilket är ditt bästa dukningstips?


Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Välkomna hem!

För lite drygt ett år sedan packade min syster ihop sina saker och flyttade ner till Tyskland, närmare bestämt Berlin för att lära sig språket och prova på att jobba i en storstad. Månaderna blev till ett halvår och halvåret blev till ett år, men nu har hon och hennes tyske pojkvän äntligen flyttat hem till Sverige! Igår anlände de och självklart var jag tvungen att bjuda på en välkomna hem-middag.

Det hela avslutades med pollycupcakes med härlig chokladfrosting. I varje cupcake satte jag en pinne med en bokstav på som om man stälde dem i rätt ordning bildade orden ”välkomna hem”.


Pollycupcakes 12 st:

2 ägg

2 dl ekologiskt rårörsocker

2 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

1 1/2 dl vaniljyoghurt

polly

Vispa ägg och socker poröst, blanda samman de torra ingredienserna i en separat skål och vänd försiktigt ner dem i äggsmeten. Tillsätt yoghurten och rör tills allt är klumpfritt.

Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem till 2/3 med smet, ha i en eller två pollygodisar i varje. Grädda i 180 grader i ca 20 minuter. När de fortfarande är varma trycker du försiktigt ner ett par polly till i varje muffins.

Chokladfrosting:

100 g philadelphiaost

75 g smör

50 g choklad

2-3 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

Vispa smör och philadelphiaost mjukt, smält chokladen och låt den svalna något. Rör varsamt i den tillsammans med kakao och vaniljsocker. Rör till en jämn och tjock frosting. Smaksätt ev med lite god rom.

Fyll upp i en spritspåse med en fin tyll och spritsa dina cupcakes. Jag valde att inte ha så mycket frosting på mina då de blir så otroligt söta av all polly.

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Jordgubbar med mjölk

Finns det något som andas mera sommar än att äta jordgubbar med härlig gräddmjölk till frukost ute i det fria? Idag skiner solen för första gången på ett par dagar och det firade vi med en härlig jordgubbsfrukost.

Att äta bär i mjölk eller allra helst grädde är riktig barndom för mig, för att få det hela lite mera matigt bröt vi ofta i en skiva hårt bröd. Vi kallar det för att ”betta i”, jag tror att det är ett ganska lokalt uttryck, kallar ni det för något annat där ni bor?
Det allra bästa med att äta bär på det här viset är mjölken/grädden som blir kvar i skålen efter att man fyllt på med bär ett antal gånger. Den är söt, ljummen och full av smak från bären!

 

Mjölk går bra, grädde är godast men en blandning av mjölk och grädde går också bra. En tredjedel grädde och två tredjedelar mjölk, det blir så gott att slå över de solvarma jordgubbarna eller bären!

Bär med gräddmjölk är perfekt till frukost, mellanmål, som lättare lunch eller kvällsmål en varm sommardag. Snart börjar blåbären bli klara här i skogarna och jag hoppas kunna plocka några liter att fylla upp frysen och självklart äta till frukost precis som med jordgubbarna!


Vad använder du helst jordgubbar till, i bakverk, sylt, saft eller äter du dem helst rakt upp och ner?

Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Rödvinbärsmarmelad med rom..

När vi ändå är inne på vinbär..

Idag på P4 Västmanland pratade vi om vinbär, eftersom de är i säsong just nu var det ett ganska passande tema tyckte jag. Idag var ni lyssnare på hugget och ringde in era bästa recept med vinbär och då främst röda vinbär. En kvinna tipsade om att man kan göra den här pajen, fast byta ut ananasen mot röda vinbär, det måste jag absolut testa!

Men vi bakade inget i studion idag, nej vi gjorde istället marmelad på mina klarröda vinbär. En vuxenmarmelad kallade dom det för och det kan jag faktiskt hålla med om. Istället för att bara koka ihop socker och bär tog jag ut svängarna lite mer och smaksatte med ljust muscovadosocker, vaniljstång och rom. Attans så gott det blev och jag kan tänka mig att den passar utmärkt till en lite starkare ost och några salta kex.

Ser ni föresten min tjusiga tratt? Den och lite annat smått och gott fick jag av min kära lilla mormor igår. Spontana presenter uppskattas alltid!



Vinbärsmarmelad med rom och vanilj 1 burk:

5 dl röda vinbär
3 dl strösocker
2 dl ljust muscovadosocker
2 msk rom
1/2 vaniljstång

Rensa bären väl och skölj dem under kallt vatten, häll upp dem i en tjockbottnad kastrull. Ha i de båda sockersorterna, rom och den halva vaniljstången. Rör om tills allt socker har lösts upp. Skumma av marmeladen under kokningen, låt koka ca 15 minuter. Låt svalna något och ta ur vaniljstången innan du häller upp sylten på väl rengjorda burkar. Sätt på locket direkt och förvara svalt och mörkt.

Nu har jag nästan använt upp alla vinbär jag plockade sist, jaga fick inte ens tid att frysa in dem som jag först tänkt. I en gamal kokbok hittade jag ett recept på röda vinbär och rabarbersaft, får jag bara fart på saftmajan blir det nog veckans projekt!

Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

1
Kommentera

I säsong:

 

Nu börjas det, tiden på året då du kan gå ut i trädgården och plocka allt du behöver till en perfekt sommarsallad, fruktsallad eller ingredienserna till favoritsylten.

Huset vi flyttat till har en tidtypisk trädgård; äppel och päronträd (i ett av köksskåpen sitter en liten ritning som tidigare husägare gjort, så vi vet vilka sorter de är), flera rabarberplantor och ett helt gäng vinbärsbuskar. I födelsedagspresent fick jag en fläder och jag har planterat massor av smultron. Vad jag saknar är några hallonplantor, det är något jag skall försöka plantera in till nästa år. Att kunna gå ut på morgonen och plocka tallriken full med solmogna hallon och äta med mjölk till frukost, är inte det lycka så säg!

Men i år får jag nöja med mig skörden från mina vinbärsbuskar, de röda vinbären växer så att buskarnas grenar nästan nuddar marken av tyngden från bären. Svartvinbärssylt eller saft är nog det jag tänker på när man pratar om vinbär, men det finns massor av gott att göra av de röda bären också!

För två år sedan gjorde jag och lillasyster rödvinbärssylt, dock fick den koka lite väl länge så det blev som marmelad av det hela. Men gott blev det i alla fall. I år har jag tänkt att koka svartvinbärssylt och rödvinbärsmarmelad, perfekt att fylla skåpen med och ta fram i vinter. Om det finns något kvar då vill säga..

 

 

Något man kanske inte tänker på är att det går finfint att göra snaps på röda vinbär, perfekt att ta med sig och ge bort om du ska på kräftskiva i augusti! Ansträngningen är minimal då det inte går åt så många bär, det enda du egentigen behöver göra är att ställa flaskan svalt och mörkt i några dygn och skaka lite på den då och då.

3 dl rödvinbärssnaps:

3 dl brännvin
50 g röda vinbär

Rensa och skölj de röda vinbären noga. Ha upp brännvinet i en flaska som rymmer minst fyra deciliter. Ha i vinbären och slå på brännvinet. Låt stå svalt och mörkt, skaka flaskan varje dag i ca en vecka. Efter denna tid har du drickfärdig snaps. För lite extra smak på snapsen, lägg även i en vaniljstång.


Vad gör du med dina vinbär och vilken sort gillar du bäst?


Bilder: Linnéas Skafferi

0
Kommentera