Denna gråtrista torsdag bakar jag småkakor och lite annat gott. Småkakor är alltid bra att ha på lut i frysen om man får oväntat besök. Hallongrottor, kokostoppar, bondkakor eller det jag bakar idag, kolakakor alla är de lika goda och faktiskt väldigt enkla att göra.
Som sagt, idag bakar jag kolakakor men eftersom dom fortfarande står i ugnen bjuder jag på kokostoppar istället. Baka med ägg från höns som fått gå ute och picka, då blir äggulan hisnande gul och dina kokostoppar likaså!
Kokostoppar med citron ca 15 st:
75 g smör
1 dl socker
1 ägg
200 g kokos
2 msk citronsaft
Smält smöret. Blanda socker och ägg väl. Slå i det smälta smöret, kokosflingor och citronsaften. Forma till toppar och grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Låt topparna svalna på plåten. Vilka är dina favoritkakor? Bild: Katja Kristoferson
Det är bara att inse, vår kyl och frys har börjat göra sitt. Frysen är inte helt tät så den isar igen fortare än man hinner säga frosta av. Kylen beter sig som en frys och bildar en stor isklump längst in, jag vill inte ens fundera över hur mycket el den drar just nu.. Men det krävs en del arbete för att få in en ny kyl och frys, ett högskåp måste offras för att få in en helstor kyl och en helstor frys. Just nu har vi annat att fixa här hemma, så jag håller tummarna att mina vitvaror inte sviker mig riktigt än!
Smegs ack så omskrivna, nästan uttjatade klassiska retrokyl skulle lysa upp vilket trist kök som helst men eftersom jag har jobbat hårt här hemma för att bli kvitt alla konstiga förgkombinationer i köket tror jag att Sebastian skulle höja lite på ögonbrynet om jag kom hemsläpande på ett illgrönt kylskåp. Men drömma kan man ju alltid..
En ny assistent behöver jag som tur är inte köpa, jag har en nästan helt ny skinande maskin står i ett av kökskåpen! Men det vore roligt att köpa till lite tillbehör, våra äppelträd är fulla av härliga äpplen så att enkelt kunna göra äppelmos vore toppen, att prova på att göra egen korv är något vi pratat om länge men även då behöver jag uppdatera tillbehören lite.
Kökshanddukar är väl något man alltid behöver fler av? Under hela våren har jag haft röd/vita handdukar i köket. Men så köpte jag två blå/vita, vilket lyft! Det kändes som om jag fick ett helt nytt kök (antagligen var det bara jag som såg denna hisnande skillnad, Sebastian förstod inte alls vad jag var så lyrisk över..)!
Ett par fina grytlappar, ett nytt förkläde och lite nya blommor i köksfönstren, sen är jag redo att även detta år välkomna hösten. Denna gång i inte så mörka och murriga färger, utan kanske rent av i grönt?
På fredag bär det först av på ett litet möte hos Bonnier, sedan åker vi raka vägen till FORMEX för att spana in alla nyheter. Men vad kommer/vill du köpa nytt i höst till ditt kök?
Att duka fint när man skall ha gäster är kul, men tyvärr är det inte alltid jag hinner med att göra någon avancerad dukning. Dessa gånger gör jag ofta som på bilden ovan, dukar som vanligt, viker en servett dubbel, lägger den mitt på tallrken och sedan plockar jag en blomma (under vintersäsongen kan man köpa en kvast med kryssantemum eller liknande i mataffären när man ändå är där) och lägg på servetten. Det är mycket enkelt men gästerna ser att man ansträngt sig lite. Ska man sitta ute kan man köpa fina stenar att lägga på blommans skaft så servett och blomma inte flyger iväg om det börjar blåsa. Nu när mörkret börjar falla tidigare och tidigare om kvällarna är det mysigt att fylla bordet med levande ljus när man dukat ut maten.
Som tilltugg till middagen gjorde jag de här supergoda snacksen, oavsett om du är helt novis i köket lovar jag att du klarar av att göra dessa. Det är ju alltid lite kul att kunna imponera på sina gäster med hemgjorda tilltugg. Ställ fram dem på bordet så gästerna kan småäta innan middagen är klar.
Låt rullen med smördeg tina, kavla sedan ut den till en 40 x 40 stor kvadrat. Skär två cm breda remsor och dela dem sedan på mitten (då har de ungefär samma längd som bacon). Para ihop en remsa smördeg med en skiva bacon och tvinna ihop dem. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, krydda med nymalen svartpeppar och ev lite färska örter som du först finhackat. Ställ in dem i en 200 grader varm ugn i ca 20-30 minuter. De skall ha fått fin färg och vara knapriga.
För lite drygt ett år sedan packade min syster ihop sina saker och flyttade ner till Tyskland, närmare bestämt Berlin för att lära sig språket och prova på att jobba i en storstad. Månaderna blev till ett halvår och halvåret blev till ett år, men nu har hon och hennes tyske pojkvän äntligen flyttat hem till Sverige! Igår anlände de och självklart var jag tvungen att bjuda på en välkomna hem-middag.
Det hela avslutades med pollycupcakes med härlig chokladfrosting. I varje cupcake satte jag en pinne med en bokstav på som om man stälde dem i rätt ordning bildade orden ”välkomna hem”.
Pollycupcakes 12 st:
2 ägg
2 dl ekologiskt rårörsocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 1/2 dl vaniljyoghurt
polly
Vispa ägg och socker poröst, blanda samman de torra ingredienserna i en separat skål och vänd försiktigt ner dem i äggsmeten. Tillsätt yoghurten och rör tills allt är klumpfritt.
Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem till 2/3 med smet, ha i en eller två pollygodisar i varje. Grädda i 180 grader i ca 20 minuter. När de fortfarande är varma trycker du försiktigt ner ett par polly till i varje muffins.
Chokladfrosting:
100 g philadelphiaost
75 g smör
50 g choklad
2-3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Vispa smör och philadelphiaost mjukt, smält chokladen och låt den svalna något. Rör varsamt i den tillsammans med kakao och vaniljsocker. Rör till en jämn och tjock frosting. Smaksätt ev med lite god rom.
Fyll upp i en spritspåse med en fin tyll och spritsa dina cupcakes. Jag valde att inte ha så mycket frosting på mina då de blir så otroligt söta av all polly.
Finns det något som andas mera sommar än att äta jordgubbar med härlig gräddmjölk till frukost ute i det fria? Idag skiner solen för första gången på ett par dagar och det firade vi med en härlig jordgubbsfrukost.
Att äta bär i mjölk eller allra helst grädde är riktig barndom för mig, för att få det hela lite mera matigt bröt vi ofta i en skiva hårt bröd. Vi kallar det för att ”betta i”, jag tror att det är ett ganska lokalt uttryck, kallar ni det för något annat där ni bor? Det allra bästa med att äta bär på det här viset är mjölken/grädden som blir kvar i skålen efter att man fyllt på med bär ett antal gånger. Den är söt, ljummen och full av smak från bären!
Mjölk går bra, grädde är godast men en blandning av mjölk och grädde går också bra. En tredjedel grädde och två tredjedelar mjölk, det blir så gott att slå över de solvarma jordgubbarna eller bären!
Bär med gräddmjölk är perfekt till frukost, mellanmål, som lättare lunch eller kvällsmål en varm sommardag. Snart börjar blåbären bli klara här i skogarna och jag hoppas kunna plocka några liter att fylla upp frysen och självklart äta till frukost precis som med jordgubbarna!
Vad använder du helst jordgubbar till, i bakverk, sylt, saft eller äter du dem helst rakt upp och ner?