Kärlek och käk..

 

 

Här är det lite tyst, men jag har fotografen på besök så vi arbetar för fullt med min nya bok. Massor av fina bilder blir det och jag önskar så att jag kunde dela med mig, men den som väntar på något gott säger dom ju..

Den här gången när hon kom ner hade hon en liten present med sig till mig, ett projekt hon arbetat med under våren och sommaren, ja när hon inte varit här alltså.

 

En finfin kokbok om den italienska restaurangen La Stella i Östersund där heta känslor och god mat styr. Tidigare har författarna till dena charmiga kokbok givit ut fyra stycken romaner som denna kokbok bygger på. Smultron och svek, Vinbär och vemod, Hallon och hat och Lingon och lust är namnen på romanerna där huvudpersonerna driver denna italienska restaurang, de bästa recepten från La Stellas fick bli till en härlig kokbok. Självklart är alla tjusiga bilder tagna av Katja Kristoferson. När veckan börjar lida mot sitt slut hoppas jag kunna studera boken närmare, men redan nu ser jag att det finns massor av godsaker i den!

Bärbloggen, driven av de båda författarinnorna, kan ni läsa mer om vad som sker bakom kulisserna och där dyker det även upp nya recept varje vecka.

 

Kärlek och käk ur La Stellas skafferi är utgiven på det Jämtländska förlaget Förlag 404. Kokboken går att besälla antingen via förlaget eller här där ni även kan beställa hela romanserien.

 

Nu är det dags för mig att krypa i säng, i morgon väntar åter en dag med massor av fotograferande!

 

 

Ni glömmer väl inte bort att tävla hoppas jag!

0
Kommentera

Linnéas Skafferi snart här!

Välkommen till Linnéas Skafferis nya plats. Bloggen kommer att finnas här, på adressen www.linneasskafferi.se
Så om du har bokmärkt linneasskafferi.blogg.se får du gärna bokmärka den här istället.
Alla gamla inlägg kommer snart att synas här på sidan, så inget går till spillo!
Vi ses!
[spoiler]Welcome to the new spot for Linnéa’s Skafferi. All the previous posts will appear here in a couple of days. Until then, you’re more than welcome to scroll through http://linneasskafferi.blogg.se , where all the previous posts are still around.
See you soon![/spoiler]

0
Kommentera

Dukning: Kräftskiva

 

Nu är de här, de mörka augustikvällarna då det förhoppningsvis fortfarande är varmt ute, vi kan tända ljus och frossa i kräftor. Vi ska inte ha någon egen kräftskiva men ikväll har grannarna där vi bor annordnat en för nästan hela byn tror jag. I ärlighetens namn är det faktiskt ganska skönt att gå bort, men skall man ställa till med en egen kommer här lite inspiration till dukningen!

 

Något vi såg mycket av på FORMEx-mässan var höga våningsfat fyllda med läckerheter, dessa passar utmärkt att fylla med kräftor och räkor. Lägg ett lagar med isbitar i botten, fördela sedan kräftor och- eller räkor över isen och dekorera med krondill och citron. Det blir väldigt vackert och är ritkigt praktiskt då man lätt når skaldjuren.

 

Att göra egna servettringar behöver inte vara så svårt, här har vi bara tagit en guldfärgad ståltråd och lindat ett par varv runt en lite krafigare tygservett. Enkelt med otroligt dekorativt. Vill du kan du trä ett par fina pärlor på varje ståltråd.

Mörkret faller snabbt om kvällarna nu så var beredd med massor av ljus, eftersom den här dukningen går i rött, vitt och guld passar enkla mässingsljusstaker perfekt. Dessa kan du ofta fynda för en billig peng på loppisar eller second hand-butiker. Dom behöver oftast bara puttsas lite för att bli som nya!

 

Linneduk i all ära, men när man äter kräftor blir det ofta riktigt kladdig. För att liva upp den tråkiga pappersduken kan man köpa papperslöpare på rulle eller ett tunnare tyg och lägga i mitten. Då blir inte den vita pappersduken så påtalig. Här har vi tagit en med fina gulddetaljer som passar den övriga duktningen.


Ska ni ha kräftskiva eller är ni som vi, bortbjudna?

Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Vardag..

Jag förstår inte riktigt hur det här gick till, för bara en liten stund sen, en vecka eller så var vi mitt i härligaste högsommaren. Ikväll andades jag riktig höstluft och det var ynka 15 grader ute när jag gick kvällsrundan med hunden. I och med den där höstluften kommer även vardagen smygande med tidiga mornar, dammiga tv-bänkar, matlådor och middag på regelbundna tider.

Det mesta faller liksom bara in på plats efter ett par dagar men det där med vardagsmaten har inte riktigt börjat fungera än. Jag vet inte vart felet ligger, jag brukar i vanilga fall älska utmaningen, att få fram godast möjliga mat på kortast möjliga tid, får jag säga det själv brukar jag vara en hejjare på det. Men idag gick det lättare än i tisdags så på måndag är jag kanske tillbaka på banan igen!

Idag blev det en riktig vardagsfavorit här hemma, nämligen kycklingwraps. Det går tusan så fort att göra iordning, de går att variera i det oändliga och man kan välja lite som man vill vad man vill ha i sin wrap. Orkar du gör du din egen salsa, men en vanig torsdag som idag går det precis lika bra med en burk från närmaste matvarubutik!

Kycklingwraps 2 personer:

3 kycklingfiléer
örtsalt
peppar
färsk bladpersilja
tomater
sallad
rödlök
creme fraiche
het salsa eller tacosås
5 st tortilla bröd

Skär kycklingen i kuber och stek dem i en het panna, krydda med örtsalt och peppar. När den nästan är klar, ha i en handfull färsk persilja.
Skär tomater i bitar, strimmla löken, skölj salladen noga, häll upp såsen och creme fraiche i skålar. Sen är det bara att göra i ordning din wrap!

Har ni kommit in i vardagen än?

Ni glömmer väl inte bort att tävla!?

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Plommonsäsong

Nu börjar det dra ihop sig till plommonsäsong här!

Tyvärr har vi inga plommon i vår trädgård men när jag var barn hade jag ett plommonträd och min lillasyster ett äppelträd hemma i mamma och pappas trädgård. Om detta med att ha ett varsitt fruktträd var något vi själva hittat på vet jag ej, men jag var synnerligen nöjd med mitt som år efter år bar frukt i massor, till skillnad från min systers äppelträd som bara stod där och var grönt. Ett år mins jag att till min systers stora lycka blev det två fina äpplen på trädet men hon kunde bara inte låta bli att peta på dom och vips så låg det ena äppelkartet på gräsmattan.  Under hela min uppväxt kunde vi äta finfina plommon från trädet men en vinter för ett par år sedan satt mamma och pappa inne i köket och får se hur mitt kära plommonträd helt plötsligt vickar! Just nu mins jag inte om de där små rackarna vid namn sorkar hade ett finger eller två med i spelet, men mitt träd gav helt enkelt upp!

Trotts att både jag och min syster nu skall föreställa vuxna kan man nästan se triumfen i hennes ögon, där står nu hennes äppelträd, fullt i härliga äpplen medan mitt plommonträd fick vandra vidare till fruktträdshimlen..

 

 

 

Jag kan inte låta bli att facineras av hur vackra plommon är, söta, runda små frukter perfekt att bara stoppa i munnen när man går förbi ett träd.

Även om man själv inte har några plommon i sin trädgård brukar det alltid finnas folk i ens närhet som mer än gärna blir av med ett par om de har träd med mycket frukt. Igår när jag var på P4 Västmanland pratade vi om kräftor och jag gjorde denna rysligt enkla sensommardessert som du förbereder på förmiddagen och sen gör klart på ett par minuter innan den skall serveras. Den passar perfekt till kräftskivan eller som avslutning på en härlig grillmiddag!

 

Igår när jag var ute och fotade detta fick jag brottas med en hel drös getingar som också tyckte jag bjöd på fest när jag ställde ut glas fulla med sötsaker. Jag klarade mig dock ifrån att bli stungen men det var bra nära ett par gånger!

 

 

Genom att du inte kokar frukten håller den sig fast och fin, är plommonen sura kan du behöva justera mängden socker något. Självklart kan du använde de bär eller frukter du gillar bäst.

Plommon i kryddig sockerlag 6 port:

 

12 stycken mogna plommon

5 dl vatten

3 dl strösocker

1 msk flytande honung

1 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1/2 vaniljstång

 

Klyfta plommonen, koka upp vatten, socker, honung , ingefära, kardemumma och vaniljstång, tag av kastrullen från plattan. Lägg i plommonklyftorna och låt dra i minst 15 minuter. Gör gärna i ordning detta på förmiddagen så plommonen kan dra i lagen hela dagen, men hinner man inte förbereda räcker 15 minuter för att ge smak. Vill du ha varm frukt låter du bara lagen och plommonen snabbt koka upp innan du fördelar dem i portionsglas, häll lite av den goda lagen över och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

 

Hur äter du helst plommon, i paj, som de är eller kanske som marmelad?

 

Ni glömmer väl inte bort att tävla?

Bilder: Linnéas Skafferi

0
Kommentera