Pizza

Ikväll blir det pizza hemma hos oss, som sig bör en fredagskväll. Hemgjord pizza och rödvin, bättre än så kan det faktiskt inte bli. Jag har redan för ett par timmar sedan satt degen på jäsning så att den är redo att bakas ut till kvällen. Använder man sig av kall degvätska och låter degen jäsa på ett ganska svalt ställe kan den gott och väl göras många timmar i förväg utan att det jäser över.
Jag brukar alltid arbeta ihop min pizzadeg för hand, men den här gången har jag provat att göra den i maskin istället. Ska bli intressant att se om det blir någon skillnad på degen.

Allt du egentligen behöver för att sätta en pizzadeg är vatten, olja, jäst, mjöl salt och socker. Jag har dock börjat byta ut ett par deciliter vanligt vetemjöl mot durumvete som är en hårdare mjölsort med högre proteinhalt och jag tycker nog ett det blir bättre resultat. Dock har jag märkt att jag fått öka på mängden degvätska något, kan det vara så att durumvete binder mer vätska än vanligt vetemjöl? Någon som vet?

Jag tycker det är jättekul att jag funnit en ny hobby i och med mitt matlagande och bloggande. Det är nämligen detta med att fotografera! Dock får jag ju slåss med Sebastian om kameran, men jag försöker få han att lämna den hemma så ofta det bara går, övning ger ju som bekant färdighet. I julklapp fick jag en bok om matfotografering och matstyling som jag nog ska ta och läsa lite närmare i. Sen har jag ju den stora fördelen att då och då få arbeta med min goda vän Katja, som är ett riktigt proffs på det här med att fotografera mat, av henne har jag lärt mig massor och lite till!

Här kommer receptet på själva pizzadegen, resultatet får ni se sen!

Kalljäst pizzadeg 2 stora pizzor:

2 1/2 dl vatten
3 msk olja
25 g jäst

2 dl durumvetemjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker

Läs upp jästen i det kalla vattnet, arbeta in mjölet lite i taget med hjälp av din assistent eller med degkrokarna på elvispen. Låt degen arbetas i ca 15 minuter, tillsätt salt och socker mot slutet. Täck med bakduk och ställ på ett ganska svalt ställe, låt jäsa över dagen. Jag satte min deg ca 10.00 och nu i 13-tiden har den inte jäst till dubbel storlek, jag skulle tro att min deg minst måste jäsa ca sex timmar. Vill man att det skall gå fortare kan man självklart använda sig av ljummet vatten och låta den jäsa på ett varmare ställe!

Vad skall ni äta för gott denna soliga fredag?

Bilder: Linnéas Skafferi

1
Kommentera

How to..

 

Jag tycker att det är helt fantasktiskt roligt att så många hittat till våra nya sidor, och då speciellt matfeed.se och fotofeed.se. Där bara kryllar det av nya användare och massor av nya, fina bidrag

Många av er verkar vara intresserade av fotografering därför har vi försökt sammla ihop en del tips och trix som kanske kan hjälpa er.

När vi fotade dessa maränger passade vi på att ta en del bilder som visar hur man inte skall göra och med vilka små medel man kan förvandla en ok bild till en riktigt bra bild.

Allt du behöver är en kamera, objekt att fotografera, lite rekvisita och några få hjälpmedel.

Till bilden ovan har vi använt en helt vanlig vit duk, fat från House Doctor (ca 60 kr), två olika band från sybehörsaffären (ca 10 kr/m) och en glasburk jag hittade på second handbutik för 25 kr.

 

Här hittar ni alla bilder från marängfotograferingen och här kan ni läsa om massor av tips och trix för en lyckad madfotografering!

 

Nu skall jag fortsätta kolla på alla fina bilder ni skickat in!

 

 

0
Kommentera

Äntligen, maränger!

 

 

Åh, dessa ljuva vårkvällar! Hur underbart är det inte att solen stannar uppe långt in på kvällen och man har ingen lust alls att gå in och göra alla de där sakerna man skjuter upp för att tillbringa en liten stund till ute?

 

Idag har jag lyckats med något jag aldrig tidigare lyckats med, nämligen maränger. Jag kan helt ärligt erkänna för er läsare att fram till dags datum var jag nog världssämst på att göra maränger. Jag fick bara inte till det, hur jag än försökte. Men idag kändes det som en bra dag för marängbak och se, de blev ju riktigt bra! De blev inte gulfärgade, platta, helt sega eller riktigt fula, som de i vanliga fall brukar bli här hemma. Kanske är det med maränger som med bullbak, de blir bäst resultat om man bakar när det är högtryck!

 

Här är receptet, klarar jag av att lyckas med dem så gör vem som helst det. Garanterat!

Maränger 8 medelstora:

90 g äggvita (ca 3 st)

170 g socker (2 dl)

röd färg

ev ett par droppar pepparmyntsolja

 

Låt äggvitorna bli rumstempererade (om du inte är som jag, här står dom framme dygnet runt då är det bara att sätta igång!).

Blanda äggvita och socker i en rostfri skål som är väl rengjord och riktigt torr. Sätt skålen över vattenbad och vispa med ballongvisp tills allt socker har smält och marängen börjar bli glansig och fin.

Tag skålen från vattenbadet och vispa marängen tills den blir styv och har svalnat helt.

Tag av ca 2 msk marängsmet och blanda med röd färg (jag använde pastafärg som jag brukar ha när jag färgar frosting, men det går bra med karamellfärg) och ev pepparmyntsolja. Blanda väl. Rör sedan ner detta med ett par drag i marängen, det räcker annars blir allt rött och du får inte den tjusiga marmoreringen.

Ställ in långt ner i ugnen och grädda i 125 grader i ca 50-60 minuter. Låt dem svalna på ugnsgallret.

 

Nu när jag kan göra maränger så skall jag bjuda på pavlova så snart jag bara kan!

 

 

Bild: Bästa Mr S

 

Många av er har hittat till www.matfeed.se, men ni kollar väl även in på fotofeed.se, pysselfeed.se och inredningsfeed.se?!

0
Kommentera

Efter tio

 

 

På torsdag kommer jag att medverka i efter tio, programmet TV4 sänder direkt efter nyhetsmorgon. Det skall pratas brunch och det är där jag kommer in. Jag skall nämligen bjuda på mina favoriter när det kommer till just brunch. Sen viskades det även om att vårens glassnyheter skulle provsmakas under programmets gång, det vill man ju inte missa!

 

Skulle du som läsare här på linneasskafferi vara intresserad av att sitta i publiken denna torsdag? Det finns 10 stycken platser kvar och du skall vara där mellan 9,30 -12,00. Är du sugen? Maila i så fall till publik.i.eftertio@tv4.se så får du mer information. Kom ihåg att det är först till kvarn som gäller..

 

Nu skall jag gå igenom lite bidrag på www.matfeed.se, ni har väl inte missat vår nya flik med massor av matnyttiga fototips? Ni hittar den här om ni inte kollat in den än!

0
Kommentera

Små jordgubbar på flaska

 

 

 

Flaskan med årets stora nyhet Fresita (som betyder liten jordgubbe), har stått allt för länge helt oöppnad hemma hos oss, jag har sneglat på den vid flertalet tillfällen men det har liksom inte riktigt passat. Så igår var vi bjudna till Mia och Nisse på mat och vin som tack för att Sebastian plåtat dem under dagen (tjuvkika på några av bilderna här). Då äntligen fick den illröda flaskan följa med och vi drack den som en fördrink till maten.

Det mousserande vinet skall helst drickas väl kylt (4-6 grader) och det innehåller inga tillsattser så som socker eller smakämnen. I botten av glaset kunde man faktiskt se spår av jordgubbarnas fruktkött. Det fick tummen upp av alla oss fyra och jag kan mycket väl tänka mig att servera detta i sommar medan grillen tänds efter en lång dag i solen.

Vinet finns nu på systembolaget, har varunummer 7866 och kostar 79 kr flaskan.

 

Vad serverar du helst som fördrink?

 

 

0
Kommentera