
Ikväll blir det pizza hemma hos oss, som sig bör en fredagskväll. Hemgjord pizza och rödvin, bättre än så kan det faktiskt inte bli. Jag har redan för ett par timmar sedan satt degen på jäsning så att den är redo att bakas ut till kvällen. Använder man sig av kall degvätska och låter degen jäsa på ett ganska svalt ställe kan den gott och väl göras många timmar i förväg utan att det jäser över.
Jag brukar alltid arbeta ihop min pizzadeg för hand, men den här gången har jag provat att göra den i maskin istället. Ska bli intressant att se om det blir någon skillnad på degen.

Allt du egentligen behöver för att sätta en pizzadeg är vatten, olja, jäst, mjöl salt och socker. Jag har dock börjat byta ut ett par deciliter vanligt vetemjöl mot durumvete som är en hårdare mjölsort med högre proteinhalt och jag tycker nog ett det blir bättre resultat. Dock har jag märkt att jag fått öka på mängden degvätska något, kan det vara så att durumvete binder mer vätska än vanligt vetemjöl? Någon som vet?

Jag tycker det är jättekul att jag funnit en ny hobby i och med mitt matlagande och bloggande. Det är nämligen detta med att fotografera! Dock får jag ju slåss med Sebastian om kameran, men jag försöker få han att lämna den hemma så ofta det bara går, övning ger ju som bekant färdighet. I julklapp fick jag en bok om matfotografering och matstyling som jag nog ska ta och läsa lite närmare i. Sen har jag ju den stora fördelen att då och då få arbeta med min goda vän Katja, som är ett riktigt proffs på det här med att fotografera mat, av henne har jag lärt mig massor och lite till!
Här kommer receptet på själva pizzadegen, resultatet får ni se sen!
Kalljäst pizzadeg 2 stora pizzor:
2 1/2 dl vatten
3 msk olja
25 g jäst
2 dl durumvetemjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
Läs upp jästen i det kalla vattnet, arbeta in mjölet lite i taget med hjälp av din assistent eller med degkrokarna på elvispen. Låt degen arbetas i ca 15 minuter, tillsätt salt och socker mot slutet. Täck med bakduk och ställ på ett ganska svalt ställe, låt jäsa över dagen. Jag satte min deg ca 10.00 och nu i 13-tiden har den inte jäst till dubbel storlek, jag skulle tro att min deg minst måste jäsa ca sex timmar. Vill man att det skall gå fortare kan man självklart använda sig av ljummet vatten och låta den jäsa på ett varmare ställe!
Vad skall ni äta för gott denna soliga fredag?
Bilder: Linnéas Skafferi



