Kiwimarmelad

 

Idag har jag kokat två burkar kiwimarmelad. Så här års brukar de ha kiwi på extrapris och dessa kostade endast 10 kr för 10 stycken. Det blir inte många kronor per burk det inte. När du ska koka sylt eller marmelad behöver du egentligen inte mer än frukt/bär och socker. Hade jag haft en vaniljstång hemma hade den nog fått koka med, men det blev gott utan också.

Använder du syltsocker står anvisningarna på paketet, men jag brukar ungefär ta en del socker till två delar bär eller frukt.

 

2 små burkar kiwimarmelad

 

500 g kiwi (ca 6 stycken)

250 g syltsocker

 

Skala kiwin och skär dem i små bitar. Mät upp socker och kiwi och lägg dem i en kastrull, mosa kiwin lätt med en gaffel. Låt kok upp och koka i ca 7-10 minuter. Skumma av marmeladen undertiden som den kokar. Ha upp på väl rengjorda burkar och sätt på locket direkt.

 

Nu letar jag bara efter det perfekta receptet på kex.. Det är ingen av er läsare som har ett på lut?

 

 

Bild: Linnéas Skafferi


Det är jättekul att så många av er hittat till matfeed.se. Vi försöker gå igenom alla bidrag så snart vi kan!

1
Kommentera

feed

 

 

Jag har tidigare under vintern hintat om att jag arbetar på ett litet nytt projekt och nu äntligen verkar det som om vi börjar bli klara.

 

Idag finns det mängder av bloggportaler där du hamnar högt upp på listorna om du har många besökare och bloggar ofta.

Vi ville skapa en sida där alla får lika stor chans att synas i rampljuset och där du som bloggare enkelt kan visa upp dina inlägg genom att publicera en bild som länkar tillbaka till ditt inlägg och blogg. Alla inlägg granskas manuellt för att vi skall hålla en hög kvalitet på sidan. Mer info om hur du går tillväga finns på respektive sida. Vi har valt att skapa fyra olika sidor som täcker in olika kreativa områden.

matfeed kan du som har ett inlägg som på något vis berör mat få din chans att synas.

fotofeed kan du publicera foton av alla de olika slag, porträtt, djur, barn mm.

inredningsfeed finns utrymme för alla underbara inredningsbloggar att visa upp sig.

Sist men inte minst har vi pysselfeed, ett ställe för alla pysselsugna att dela med sig av sin kreativitet.

 

Självklart kan du som inte bloggar själv besöka sidorna för att hitta inspiration!

0
Kommentera

Påsken 2010

Hej alla påskfirare där ute!

Här flyter påsken stillsamt på, förmiddagarna har vi spenderat hemma i trädgåren eller ute på prommenad. Till kvällen har vi sedan förflyttat oss runt bland släkten och ätit mat i massor. I år skulle man nästan kunnat tro att de gjort upp ett matschema då vi inte ätit samma mat någonstans.
Långfredagen spenderade vi hos svärfar, där bjöds det på rökt lamm och potatisgratäng. Jag tror vi åt tills det pös mat ur våra öron, sen när klockan började närma sig midnatt åkte maten fram igen och kan ni tänka er att det var lika gott då med!
Påskaftonen firades hemma hos svärmor och den klassiska ägglådan avnjöts i gott sällskap, därefter blev det äggletning. Sebastian hittade sitt först och svägerskan fick leta längst, allt var precis som vanligt med andra ord!
Idag har vi båda hunnit arbeta en stund på morgonen, jag hade en beställning på smögåstårta och Sebastian for in till stan för en familjefotografering. Men om ett tag skall vi gå över till mor och far för att åter igen fylla på med mat. Konstigt nog bröjar man bli hungrig igen.. Där blir det även firande av kära pappa som fyllt 40+9 år i dagarna.

Men först skall jag unna mig en liten stund på soffan!

Bilder från fredagens middag, rökt lamm severat i direktörsbostaden där svärfar flyttat in.

0
Kommentera

Citrondesserter x 3

Det här inlägget var igentligen tänkt att publiceras igår, men efter en hel dag med sånt där väder när himlen når ner till marken ni vet, sken det plötsligt upp! Alla moln försvann och seneftermiddagen/kvällen blev så där underbar som den bara kan vara en tidig vårdag.
Vi tog med oss hunden ut och njöt av vädret istället för att sitta inne och arbeta (vilket vi får sota för nu, solen skiner fortfarande ute och här sitter vi och arbetar på självaste långfredagen..).

För er som inte riktigt betsämt er för vad ni skall bjuda på till dessert i påsk kan jag rekommendera att besök hos husgurun Martha Stewart, där finn allt och lite till! Jag har plockat ut tre favoriter på temat citron, vilket passar ypperligt så här i påsktider.

Först ut är de här bedårande citron-maräng-cupcakesen, du hittar även en video som visar hur du gör dem.

Desserter man gör i portionsformar
är riktigt smidigt tycker jag, du kan duka snyggt och du vet att det räcker till alla.

Vem kan få för många recept på pajer? Inte jag i alla fall, här är en sötsyrlig variant med len citronkräm som fyllning.

Vi skall börja påskfirandet hos svärfar ikväll och jag står för desserten, jag vet att han tycker mycket om choklad så jag funderar på att göra en variant av chokladmoussetårta, bilder och recept kommer förhoppningsvis under helgen!

Tills vi ses igen önskar jag er en härlig långfredag med massor av sol och ledighet!

Har du börjat fira påsk än?

Bilder från www.marthastewart.com

0
Kommentera

Enkelt påskgodis

marsipangodis
Jag tycker denna högtid är härlig, det är inte samma hets som kring julen, men ändå kan man träffa alla kära, äta god mat och bara umgås. Tidigare år har jag för det mesta jobbat under påskhelgen och fått klämma in middagarna mellan arbetspassen (eller så var det arbetet som fick klämmas in mellan maten, jag vet inte riktigt..). Men i år ska vi ha en skön långhelg där vi inte har något annat inbokat än att äta, vilket passar både mig och Mr S riktigt bra!
I morgon skall jag försöka åka in tidigt till mataffären för att proviantera inför ledigheten. Förhoppningsvis kanske jag slipper undan de värsta köerna om jag gör tanterna sällskap och hänger på låset? Jag måste bara komma ihåg att köpa med en påse godis hem ifall vi får besök av några påskkärringar.
Idag har jag pysslat med lite egenhändigt gjort påskgodis, det skall föreställa chokladdoppade marsipanägg. Jag kom på lite sent att jag kunde ha gjort den vita chokladen lite ”taggig”, då hade det mer dett ut som ett äggskal.
Jag hade ingen nougat hemma, men om jag hade haft det hade jag gjort små bollar att ha inuti äggen. Då hade det blivit Mozartägg, istället för Mozartkulor! Men det får bli till nästa år.
Till detta mycket enkla godis behöver du:
200 g röd marsipan
200 g grön marsipan (jag använde marsipan från Odense, den är smaksatt med jordgubb/päron)
25 g vit choklad
25 g 50 % choklad
strössel i olika färger och former
Skär marsipanen i bitar, de får gärna vara i olika storlekar. Rulla dem till runda bollar och forma dem sedan till ägg genom att göra bollen lite spetsig i ena änden. Smält chokladen och låt den svalna något innan du doppar den tjocka delen av ägget i chokladen. Lägg de chokladdoppade äggen på ett bakplåtspapper, Strö över strössel.
Klart!
Perfekt pyssel för skollediga barn eller pysselsugna vuxna!
Har du gjort något påskgodis i år?
Update: Fler av er har kommenterat att de sett liknande ägg i andra tidningar, så jag var ju tvungen att kika i senaste numret av Elle Mat & Vin och se där var de! Jag har gått och tänkt på dessa ägg i flera månader och nu är det över allt, det är ju nästan lite läskigt…
Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera