Pestolax

Det här är mitt absolut bästa ”fungerar både till vardag och fest” recept på lax. Du kan välja helt hur enkelt eller krångligt du vill göra det. Den mest avskalade och snabbaste varianten, är att ta en förpackning styckefrysta  laxfiléer, bre en burk grön pesto över och sen skjuts in i ugnen. Du behöver inte ens vara matlagningsintresserad för att klara av det!

Men, nu råkar det vara så att jag inte är så förtjust i styckefrysta laxfiléer, visst det är riktigt smidigt när man har bråttom men de blir ofta lite torra och så är kilopriset hutlöst!

Så jag föreslår att du köper dig en hel laxsida istället. Den enda du behöver ta bort är skinnet, vilket är gjort på ett litet kick.

Jag har gjort den här laxen så många gånger och i så många varianter att jag inte riktigt vet hur orginalet skulle vara, men här kommer den senaste versionen, galet gott är vad det är!

 

Pestolax:

1 hel laxsida eller styckefrysta filéer om man så önskar

1 burk grön pesto á 185 g

3 vitlöksklyftor

1 citron

salt & peppar

 

Börja med att ta bort skinnet från laxen och skölj filén i iskallt vatten. Dela filén i lagom stora bitar och lägg i en ungssäker form (jag har använt en av mina finfina pajformar, perfekt att servera fisken ur sen!).

Hacka vitlöken fint och blanda den med peston. Dela på citronen och pressa ur saften. Rör om väl och fördela sedan peston på filéerna. Krydda ordentligt med salt och peppar. Värm ugnen till 200 grader och ställ in fisken. Låt laxen stå i den varma ugnen i ca 15-20 minuter. Men håll koll, den får inte bli för torr!

 

Blanda sedan ett par matskedar pesto i lite turksik yoghurt och ha till som dressnig.

 

 

Bild: Sebastian Niemi -Carlsson pajform från Casual Living

 

7
Kommentera

Sylt

Förra veckan köpte jag en burk sylt som jag skulle använda till ett recept, all sylt gick inte åt och till kvällen tänkte jag ta mig en rostad smörgås med lite sylt på. Men jag var nästan tvungen att slänga smörgåsen, sylten smakade verkligen allt annat än sylt!
Jag brukar då och då koka egen sylt eller marmelad, det tar mig emot att köpa färdiggjord när det är så enkelt att göra egen. Så idag gjorde jag slag i saken och gjorde sylt på lite bär-rester jag hade i frysen. I fruktskålen låg tre stackars små plommon som även de fick bli sylt.
Är man inga storkonsumenter av sylt är det smart att ha upp den på små burkar, de håller sig längre oöppnade och så kan du ge bort en av burkarna till någon du tycker om!

Blåbär, björnbär och plommonsylt ca 4 dl:

250 g blandade bär/frukt
200 g syltsocker
1 msk citronsaft
2 tsk vaniljsocker

Skär plommonen i småbitar och lägg dem tillsammans med björnbär och blåbär i en kastrull. Tillsätt socker och citronsaft. Koka kraftigt under omrörning i ca fem minuter. Skumma av och tillsätt vaniljsockret. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Sätt på locket direkt.

Vilken är din favoritsylt/marmelad och köper du eller gör egen?

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Brunch


Idag kommer bok nr 10 ut, Brunchboken. Det var en riktigt rolig bok att göra och det finns massor av härliga recept i den som du kan använda dig av när du skall bjuda in till brunch! Amerikanska pannkakor är ett måste på en brunch, men här har jag gjort om receptet lite och tillsatt både banan och blåbär. Till dessa behöver du inte ha sylt eller sirap, de är söta så de räcker ändå. Men en klick uppvispad creme fraiche eller turkisk yoghurt kan vara gott att ha till!

Blåbärs- och bananpannkakor 10 st:

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl mjölk
2 ägg
2 msk smör
1 dl blåbärssylt
2 bananer

Blanda mjöl, bakpulver och salt. Slå i hälften av mjölken och rör till en jämn smet. Tillsätt resterande mjölk, ägg och två msk smält smör.
Skala bananerna och skär dem i tunna skivor. Hetta upp en panna, klicka i lite smör och låt det smälta.
Häll smet i pannan. Lägg i bananskivor och ringla på blåbärssylt innan du vänder pannkakorna och steker andra sidan.

Bild: Katja Kristoferson

0
Kommentera

frågor


Den senaste tiden har jag fått in massor av frågor från er läsare vilket jag tycker är jätteroligt! Tyvärr hinner jag inte alltid svara på alla frågor jag får här i kommentarsfältet, därför tänkte jag försöka svara på de mest vanilga frågor jag får. Är det något jag missat, lämna gärna din fråga som en kommentar till detta inlägg så svarar jag så gott jag kan!

Många av er undrar vilket program jag använder till mina bilder. Själva bildredigeringen gör jag i Adobe Lightroom, medan kollagens görs i Adobe Photoshop. De typsnitt jag använder har jag hittat här och de går att ladda hem både till Mac och PC. Bloggdesignen har jag tillsammans med Sebastian gjort, jag kan själv inte koda sidor och kan tyvärr inte hjälpa er med sådant, även om jag gärna skulle vilja.
Bilderna som finns här på bloggen är till största del tagna av mig eller Sebastian, om så inte är fallet skriver jag alltid längst ner i inlägget var ifrån bilden kommer. Det finns ingen copyright på recept, så ni får absolut använda er av mina på era bloggar. Men hittar ni mina racept med tillhörande bild på vift, säg gärna till!

Jag har även fått en hel del frågor kring mitt arbete.  Som de flesta av er vet startade jag denna blogg helt på hobbynivå och kunde aldrig ens ana att jag i framtiden skulle få chansen att ha den som del i mitt arbete.  Under våren 2009 fick jag ett samtal från chefsredaktören på tasteline.com och hon undrade om jag var sugen på att skriva lite böcker åt dom och Aftonbladet.  Så jag själv har inte ringt runt och bett om att få ge ut böcker, jag hade bara ren och skär tur att bli tillfrågad! Det har varit en väldigt krävande resa, men jag har lärt mig otroligt mycket!

Nu tror jag att jag fått med de vanligaste frågorna, men som sagt. Undrar du något mer, lämna en kommentar!

Bild: Katja Kristoferson

1
Kommentera

Äntligen färdig

 

 

Ursäkta den dåliga uppdateringen den senaste tiden (igen!). Men vet ni, igår tog vi sista bilden till projektet jag arbetat med den senaste tiden. När vi tagit den där allra sista bilden blev det liksom lite tomt. Jaha, nu då!?

 

Under det senaste halvåret har jag levt i någon slags kak-bubbla. Ungefär varannan vecka har fotografen dykt upp på farstukvisten med kameran i högsta hugg och vi har arbetat med att få fram bilder till de böcker ni nu kan köpa i butiken. När fotografen lämnat mig börjar de ihärdiga arbetet med att sammanställa allt, skriva texter och sedan förbereda inför nästa veckas plåtning. Så där har vi arbetat i ett halvår och nu är det klart, sånär som på lite små pyssel. Det känns helt underbart skönt men på samma gång lite läskigt.

 

Vad händer nu då? I ferbuari har jag tänkt pausa lite. Försöka att hinna med allt jag försakat det senaste halvåret, gå på några möten, en del mer eller mindre viktiga för framtiden. Träffa vänner och familj, hinna med saker här hemma.

Men jag vill framförallt hinna med bloggen, det är ju den som är själva kärnverksamheten. Den är orsaken till att jag fick chansen att skriva de här böckerna och mitt dåliga samvete gnager mig varje dag jag inte hinner med att bjuda er på en glimt av vad som försigår i mitt kök.

Därför vill jag tacka er alla som fortfarande kikar in här, trotts att det inte uppdateras lika frekvent som förut, det skall bli bättring jag lovar!

 

Kanske skall vi fira med lite varm choklad, krypa upp i soffan och kolla på en film ikväll. Vardagslyx!

 

I morgon bär det av igen mot P4 västmanlan, då ska jag baka paj!

 

 

bild: Martha Stewart

1
Kommentera