Det är inte bara herr Morberg som kommer med ny bok i vår, även en av de söta systrarna ger ut nytt material i form av en asiatisk kokbok. Systrarnas Esenmans tidigare böcker finns sedan tidigare min samling, men efter denna sensommar/höst/vinter då jag fullkomligt begravt mig i sötsaksrecept (och sötsaker) längtar jag verkligen efter fräscha och goda recept, på mat!!! Det man ser av boken känns väldigt tilltalande och den kommer att finnas i butik från och med 23 mars.
Jag har en jättefin kokbokshylla som pryder ena väggen i vårat kök och denna bok tillsammans med Morbergs kommer att göra sig fin-fin där!
Många har hört av sig till mig och undrar vilket recept jag använder till tomatsåsen på pizzan. Som vanilgt följer jag inte något exakt recept, utan tar av de jag har hemma bara.
Vad jag helst har på min pizza varierar, men kyckling, tonfisk eller skinka som grund är gott. Sedan tycker jag om att ösa på med mozzarella, lök, härligt röda tomater, paprika och kanske lite färska champinjoner.
Men om jag skall bjuda er på mitt bästa grundrecept på tomatsås, ja då får det bli det här:
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 burk hela, konserverade tomater en rejäl skvätt rödvin 2 lagerblad 1/2 kruka färsk basilika salt & peppar en nypa socker
Finhacka lök och vitlök, fräs dem mjuka i en klick med smör i en kastrull. Tillsätt de konserverade tomaterna, rödvin och lagerblad. Mosa de hela tomaterna med en gaffel. Hacka basilikan grovt och ha i den tillsammans med salt, peppar och socker. Låt detta puttra i minst 20 minuter, gärna längre. Tag ur lagerbladen och mixa tomatsåsen slät.
Ny vecka, ny bok. I morgon finns ”cookies & brownies” att köpa i butik. Min favorit i hela boken tror jag är receptet på cookie dough ice cream. Är man lite lat går det bra att blanda kakdegen med färdigköpt vaniljglass, men det blir mycket, mycket godare om du provar att göra egen glass!
Cookie dough ice cream 4 port:
Kaksmet:
100 g smör
1 dl muscovadosocker
3/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl nötter
100 g choklad
Rör smör och socker mjukt, tillsätt mjöl och vaniljsocker. Hacka nötter och choklad och rör i det i smeten. Plasta in degen och låt den vila i kylen en timme.
Glass:
3 äggulor
1/2 dl strösocker
4 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
Vispa ägg och socker poröst. Koka upp grädden och häll den över äggvispet, rör om väl innan du häller tillbaka det i kastrullen. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen tjocknar. Tillsätt vaniljsockret.
Följ sedan instruktionerna till din glassmaskin: När glassen gått klart i glassmaskinen, blanda ner bitar av kakdegen, rör om och frys i minst 2 timmar.
Utan glassmaskin: Häll krämen i en form och ställ in i frysen. Rör om var tjugonde minut och frys 3-4 timmar. Blanda glassen med kakdegen, som ovan.
I flera veckor nu har jag gått runt och varit sugen på hemgjord pizza men det har liksom inte blivit av. Men nu så är pizzan både gjord och uppäten, gjorde dubbelsats när jag ändå var igång så jag har en degbit lagom till två pizzor ligger i frysen, så nästa gång pizzasuget sätter in kan jag bara låta degen tina i kylen över natten. Perfekt! Kavlar man ut den här degen ritkigt tunt blir den som på pizzeriorna, önskar man en pizza med tjockarebotten är det bara att låta bli och kavla så mycket!
Jag provade att byta ut ett par deciliter vanilgt vetemjöl mot durumvete och det blev riktigt bra! Kanterna blev lite knaprigare och degen mer fast. Men när jag stod där och bakade ut min pizza kom jag att tänka på en sak, när jag var barn rullade alltid pizzagubberna upp en kant av pizzadegen runt hela pizzan. Som för att hålla fyllningen på plats. Men nu var det länge sedan jag såg någon göra det? Är det så att dom har slutat med det, eller är det bara här i lilla Sala dom inte gör så längre? Har du sett att pizzabagaren gjort så förut?
Pizzadeg 2 stora pizzor:
2 dl vatten 3 msk olja
25 g jäst 1 tsk salt 1 tsk socker 2 dl durumvetemjöl 3 dl mjöl
Värm olja och vatten till ca 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills jästen lösts upp. Arbeta in salt, socker och de båda mjölsorterna. Låt jäsa i kylen (kan stå ett par dag i kylskåpet) eller i rumstemperatur till dubbel storlek.
Kavla ut till två tunna pizzor, lägg på favoritfyllningen och grädda i 275 grader i ca 15 minuter.
Vi hade tomatsås, salami, paprika, mozzarella, tomater och basilika på våra. MUMS!
Kan ni tänka er, i dagarna har Linnéas Skafferi funnits i tre hela år! Mycket har hänt sedan jag startade denna blogg, från att det varit en hobby som legat mig så varmt om hjärtat till att det nu, tre år senare är ett företag och mitt arbete. Ingen är mer tacksam än jag för att jag fått den här möjligheten, att verkligen arbeta med det jag älskar.
Men jag vore ju inte där jag är idag om det inte vore för er, kära läsare! Därför har ni under denna helg möjlighet att vinna en tavla som gör sig perfekt i köket. Jag skall själv rama in en och sätta upp i mitt så snart jag får tid!
”Eat often, cook mutch & live well!”, står det på tavlan och det är väl ett bra budskap att ha i köket!?
För att vara med och tävla vill jag att du lämnar en kommentar här hos mig, skriv ett par trevliga rader om dig själv, skriv med namn, e-post och/eller din bloggadress. Tävlingen kommer att pågå från idag fredag till söndag kl 20.00.
Jag känner mig lite extra givmild idag, så har ni tur lottar jag kanske ut lite tröstpriser till några av er!