Havrekex


Här har det varit en helt fantastisk dag med massor av snö och minusgrader! Jag har inte alls fått så mycket gjort som jag hade önskat, men ibland behöver man bara ta en paus från allt och ligga en hel eftermiddag på mamma och pappas kökssoffa!
Jag har en hel del saker kvar att göra innan den ljuvliga julfriden infinner sig men jag tycker det är härligt med alla förberedelser och ser dom inte som måsten utan saker som skall bli roligt att göra.
I veckan fick vi hem en hel burk med goda havrekex från svärmor, eller morfarskex som Sebastian kallar dem.  Jag tror det var så att Sebastians gammelmorfar gjorde dessa kex, eller så var det bara så att han tyckte väldigt mycket om dem! Jag ska fråga svärmor om receptet i morgon, så lovar jag att dela med mig av det. För de här är riktigt goda havrekex!

Bild: Sebastian

0
Kommentera

Ernst julsenap


Idag är det prick en vecka kvar till julafton, vilket jag tycker är helt underbart. Jag har massor kvar att göra men känner mig inte alls stressad. Som nummer ett på min lista står att få ordning här hemma efter den senaste veckans hårda arbete då jag gjort av med inte mindre än 110 ägg och 10 L grädde! Resultatet av vad vi arbetat med får ni se senare då böckerna om paj och tårta kommer ut.
Morgonen har jag spenderat i soffan tillsammans med Ernst, förra året sändes två avsnitt av Jul med Ernst som finns att kika på här. Han höjer verkligen mysfaktorn kring den komande helgen och julkänslan är på topp! Jag blev väldigt sugen på att göra egen senap i år och ska absolut testa Erns recept, kanse med en egen twist?
Men innan jag ställer migi köket och donar måste här städas! På med julmusiken och fram med skurhinken gott folk!

Hur ligger du till i julplaneringen?

0
Kommentera

Wienernougat

 

Men vilken vinter det blev här! På mindre än ett dygn kom det säkert 2 1/2 decimeter snö och hela världen är verkligen vit. Så här såg det ut i vår trädgård igår, tur nog för fotografen så ska hon stanna hela dagen idag, för hennes bil var galet igen snöad igår!

Jag hoppas att tid och ork kommer finnas i helgen till julgodisbak, jag har ju gjort lite godis tidigare i december, men alltihopa gav jag ju bort! Den här otroligt goda wienernougaten kommer jag verkligen, utan att ens tveka en sekund, göra till jul.
Jag brukar göra en egen form av aluminiumfolie att hälla chokladmassan i, då får jag en form som passar perfekt till den mängd choklad jag valt att göra. Ett litet tips på vägen sådär.

Jag hade inte ritkigt hela mängden mandelspån hemma, men det gick finfint ändå som ni ser! Vilken slags choklad man väljer att ha i, ja det är en smaksak. Själv föredrar jag inte allt för mörk choklad så jag använde en som hade ca 40 % kakaohalt.

Till ca 40 små bitar wienernougat behöver du:

500 g nougat

300 g choklad

200 g mandelspån

 

Rosta först mandelspånen i en torr och het panna, låt som svalna helt.

Smält nougaten i vattenbad, finhacka chokladen och rör ned den i smälta nougaten. Blanda väl tills allt blir en blank och slät smet. Vänd sist i de rostade mandelspånen.

Klä en form, eller gör en form av aluminiumfolie och häll i nougatmassan. Ställ svalt att stelna, skär sedan i små rutor.

 

Receptet ovan finner ni även i veckans bok julgodis, som kommer ut i dag tillsammans med Aftonbladet!

 

 

Vilket är ditt favoritjulgodis?

0
Kommentera

Fikonbollar till jul

Oj vad tiden går fort och så mycket det är att göra just nu. Vi arbetar för fullt, för att vi i alla fall skall få ett par dagar ledigt under julhelgen. Det är tidskrävande att skriva böcker!
Redan i morgon kommer bok nr tre ut, galet vad tiden går fort! Som många av er läst så handlar denna om julgodis och inte kladdkakor som det först var tänkt.
Jag älskar verkligen julgodis och tänkte idag bjuda er på en liten glimt av vad denna bok har att erbjuda.

Här vräker snön fortfarande ned och jag är överlycklig, får vi kanske en vit jul i år!? Snöar det hos dig?

Fikonbollar ca 40 st:

200 g torkade fikon
1 dl russin
1 msk flytande honung
200 g choklad, 70% kakaohalt (det går naturligtvis bra att använda choklad med lägre kakaohalt också, ta det tycker bäst om!)

Dela först fikonen i mindre bitar och lägg dem tillsammans med russinen i en matberedare. Ringla honungen över och mixa till en slät massa. Forma till runda bollar och låt dem stelna i kylskåpet i ca en timma.
Smält chokladen i vattenbad och doppa sedan bollarna i chokladen. Låt dem rinna av på ett ugnsgaller med bakplåtspapper under.
För att göra bollarna extra fina, ringla lite smält vit choklad över dem när de stelnat!

0
Kommentera

Tredje advent


Efter att ha spenderat hela helgen med att baka pajer, 24 stycken för att vara exakt kändes det som att vi behövde få ny inspiration till den kommande veckan.
Så vi tog en paus från det eviga bakandet och fotograferandet och såg Julie & Julia. Att jag som matbloggare och Katja som matfotograf föll som furor för filmen, ja det var nog ingen konstighet, men den något skeptiska Sebastian (som i vanilga fall inte har så mycket till övers för Meryl Streep) tyckte filmen var bra och jag såg allt att han drog på smilebandet ett par gånger under filmens gång. Så den fick helt klart tummen upp av oss!

Ett perfekt slut på en något intensiv men ändå perfekt vecka!

Har du sett filmen?

0
Kommentera