Veckans bästa: Pasta


Precis som för de flesta jämnåriga med mig tillhör spagetti med köttfärssås de här rätterna man ätit en gång i veckan under hela sin uppväxt. Alla familjer har sin egen version av denna rätt och det är väl kanske just möjligheten till variation som gjort den så otroligt opulär.

Här kommer veckans variant. Svenska råvaror tillsammans med en italiensk receptidé, jag kan inte säga annat än att det blev ruskigt gott. Det blev en liten höstig känsla över det hela tack vare morötterna och persiljan. Jag plockade upp de minsta morötterna ur landet, har du själv inte tillgång till egna små rötter går det bra att använda mini-morötter eller dela större i småbitar.

Andra smaskiga pastarätter hittar du här!

Pasta med köttfärssås ca 5 port:

500 g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk hela konserverade tomater
balsamvinäger eller rödvin
salt & peppar
en rejäl knippe färsk bladpersilja
10 små morötter

Börja med att skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna eller gryta och stek dem mjuka i lite smör. Tillsätt färsen och bryn den. Slå över tomaterna och mosa sönder dem med en gaffel. Tillsätt en rejäl skvätt balsamvinäger eller rödvin. Salta och peppra rikligt.
Grovhacka persiljan, ta av ca 2 msk som du senare blandar med pastan. Skölj morötterna och låt dem tillsammans med perisljan koka med i köttfärssåsen ett par minuter. Jag gillar inte överkokta morötter, men om du gör det, låt dom bara koka lite längre så blir de mjukare.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, häll av vattnet och rör i den hackade persiljan tillsammans med en skvätt olivolja.

Middagen är klar!

Bild:Linnéas Skafferi, pajformen som jag använt till uppläggningsfat är från Gerbera och finns att köpa hos Casual Living

0
Kommentera

Matbloggspriset 2009

Nu är det dags igen, årets bästa matblogg skall röstas fram. Förra året var jag tack vare er läsare bland de 10 nominerade, vilket var jättekul! I år har du fram till 28 oktober på dig att rösta på den matblogg du tycker är allra bäst och bland alla ni som röstar kommer det lottas ut fin-fina priser.
Här kan du nominera den blogg du tycker är värd att få vinna 2009 års matbloggspris.

0
Kommentera

Mat-TV


I söndags gjorde jag en inte allt för sorglig upptäckt. Lägger man sig i soffan kl 17,00 och slår på TV4+ så har man hela två timmar matfrossa framför sig. Matresan börjar med enkla, men läckra recept i England hos Nigella, för att sedan fortsätta över till Italien och Paolo, där vi bjuds på italienska delikatesser som avnjuts med tjocka släkten. Det hela avslutas hemma i Sverige med en hel timme i Herr Mobergs kök. En ganska behaglig mattripp så där på söndagseftermiddagen. Perfekt att frossa i recept och hitta inspiration till veckans matlagning!

Så om ni söker mig en regnig söndagseftermiddag så vet ni vart jag är!

Vilket matlagningprogram kikar du helst på?

0
Kommentera

Äppelgröt

äppelgröt
Ja, nu är det verkligen läge att ta tillvara på alla äpplen. Matvarubutikernas fruktavdelning börjar fyllas med härliga svenska äpplen och de som har ett äppelträd eller flera att tillgå i trädgården brukar få äta sin beskärda del under hösten.
Det finns massor av härliga äppelrecept och säkerligen kommer det ploppa upp en del här under hösten men  det jag tänkte bjuda er på idag är äppelgröt.
Tydligen är det inte så vanligt förekommande med äppelgröt, söker man på internet får man inte alltför många träffar. Men i min familj är det en alltid återkommande rätt under höstmånaderna. Perfekt till frukost eller mellanmål.
Den här gången lät jag en kanelstång koka med och det blev verkligen toppen! De äpplen jag använde var väldigt söta så jag hade minimalt med socker i, mängden socker baserar du på sötman i äpplena. Ibland kan de ju vara fruktansvärt sura!
Till en stor kastrull äppelgröt behöver du:
3 dl grötris
6 dl vatten
1 tsk salt
10 dl äpplen
1 kanelstång
socker efter behov
ev mer vatten
Mät upp vatten, ris och salt i en kastrull. Låt detta koka upp och småputtra i ca 10 minuter. Skala och skär under tiden äpplena i småbitar. Ha i äppelbitarna tillsammans med sockret och kanelen i gröten. Låt allt koka i ca 30 minuter, ha i mer vatten om gröten känns för tjock. Servera den varma gröten med iskall mjölk och lite kanel.
Äter ni äppelgröt i er familj?
Bild: Linneas Skafferi

12
Kommentera

Då var det dags igen..


Nu börjar den komma smygande, det började för ett par dagar sedan med lite stickningar i halsen, igår eskalerade det till stickningar i halsen och lite hosta. Idag kom snuvan. Snörvel och host! Självklart är det höstens första förkylning jag pratar om!
Men jag tänkte kurera mig idag med senaste numret av Elle Mat & Vin, nedbäddad i soffan, jag tror att det för dagen är den bästa behandlingsmetoden, tror inte ni?
Jag har inte ens fått bort plasten runt tidningen så den är helt oläst, men på webben utlovas recept på härliga höstsoppor, långkok, en hel artikel tillägnad rödbetan och massor med annat läsvärt.

Bilden ni ser ovan är hämtad ur senaste numret. Majssoppa är verkligen en storfavorit som jag gärna äter till lunch. Här kommer Elle Mat & Vins receptvariant på soppan:

250 g majskorn (färska, frysta eller konserverade)
2 schalottenlökar
140 g rökt sidfläsk
2 msk smör
2 krm gurkmeja
3–4 msk vetemjöl
5 dl kycklingbuljong
5 dl standardmjölk
salt och nymald svartpeppar
tabasco

Rosta majskornen i en torr panna tills de får färg. Skaka pannan då och då. Skala och hacka löken och tärna fläsket. Hetta upp smöret i en stor gryta och fräs lök och fläsk ett par minuter utan att det bränns. Pudra över gurkmeja och mjöl, rör om och tillsätt buljongen under omrörning. Häll i mjölken och majsen och låt det sjuda utan lock i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar samt några droppar tabasco.

Vad gör du för att kurera dig mot förkylningar nu i höst?


Bild & Recept från Elle Mat & Vin

1
Kommentera