Vaniljglass med björnbär

 

Hemgjord vaniljglass med varm björnbärssås, behöver jag egentligen tala om för er att det var gott? För er som inte känner er övertygade så talar jag nu om för er att det var det, gott alltså. Självklart kan man förenkla det hela genom att köpa en förpackning med vaniljglass, men jag lovar er att det blir snäppet godare med hemgjord!

Ser ni hur de varma björnbären har börjat smälta glassen på bilden? De var den godaste delen av alltihop, så jag hade på mer varma björnbär för att få mer smält glass. Tallriken blev väldigt överfull, så det gällde att agera snabbt! Nej nu får jag sluta att sitta här och dregla, receptet lyder enligt följande:

 

Vaniljglass:

3 äggulor
1/2 dl socker

4 dl grädde
3 tsk äkta vaniljsocker

Vispa ägg och socker riktigt fluffigt. Sjud grädden med vaniljen. Häll den varma grädden över äggfluffet och rör om ordentligt. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt detta sjuda ett par minuter under konstant omrörning. Detta får nu stå och svalna.
Följ sedan instruktionerna till din glassmaskin.

Note: Jag bytte ut det vanliga sockret mot ljust muscovadosocker för att få en lite mer kolasmak över glassen.

Koka ihop en sås av 4 dl björnbär och 1 dl socker. Häll den varma såsen över glassen.

1
Kommentera

Sparkling


Nja kanske inte, men ni måste hålla med om att lite färgsprakande strössel lyser upp en annars ganska höstgrå måndag! Tydligen har de på Dr Oetker förstått den passion som finns inom mig när det kommer till bakning, för här i veckan fick jag hämta ut ett stort paket med massor av bakingredienser och dekoreringstillbehör. Det tackar jag verkligen för!
Jag har massor av spännande recept som ligger på lut och jag kan lova att många av de produkter som fanns med kommer att komma väl till pass!

Nu skall jag ta och göra någonting av de där björnbären jag tidigare skrev om, vad det blir, ja det får ni se i morgon!

bild:SebbeSula.se

1
Kommentera

books, books, books…


Note to myself: Unna dig lite härliga kokböcker i höst.
Jag är som bekant en riktig kokboksfantast, att bara ha alla fina böcker stå där på hyllan gör mig lycklig! När inspirationen tryter när det gäller matlagning som bakning är det bara att plocka ned en bok och försvinna iväg en stund. Vips så är man på topp igen!
Två böcker jag länge velat ha men inte riktigt kommit mig för att köpa är Martha Stewart´s Cookies och Martha Stewart´s Cupcakes. Jag menar, kan man få nog av cookies och cupcakes? Tror inte det!
En bok som jag planerade att köpa förra året men aldrig kom mig för är Nigellas Christmas. Men i år så kanske..

Vilka kokböcker har du spanat in den senaste tiden?

0
Kommentera

Ärtsoppa


Jag är ett stort fan av soppor och då menar jag inte soppa gjord på pulver, soppa från en burk, tetra eller likande. Jag pratar om hemgjord soppa, matig och med massor av smak. Jag mins skoltidens köttsoppa, det var nog bland det blaskigaste man kan stoppa i sig, om jag inte mins helt fel gjordes det en undersökning när jag gick på gymnasiet på hur mycket av den så kallade köttsoppan du måste äta för att orka en gymnastiktimme. Åtta (8) fulla tallrikar var du tvungen att sörpla i dig för att få den energi du behövde! Jag antar att gymnastikeltionen ändå skulle vara förstörd, tänk så många gånger man måste gå på toa efter det intaget av vattnig soppa!

Så med detta i åtanke bjuder jag här på det bästa recepet på hemgjord ärtsoppa som jag har. Detta är inte soppa gjord på gula ärtor så du behöver inte hålla på att blötlägga ärtorna timmar i förväg. Ta bara upp din påse med frysta gröna ärtor ur frysen så står den perfekta lunchen på bordet i ett kick!

Grön ärtsoppa 2 port:

 2 dl gröna ärtor
½ lök
1 msk smör 
1 msk mjöl
2 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
timjan
salt & peppar

Tina ärtorna. Finhacka löken och fräs den mjuk i lite smör. Blanda löken i ärtorna och mixa med en mixerstav. Smält smöret i kastrullen, ha i mjöl och rör om. Slå på buljongen och ha i ärtpuren. Låt allt kokaihop och slå i grädden. Smaksätt med timjan, salt och peppar.

bild lånad från nigella.com

1
Kommentera

Björnbär

Runt husknuten växer det en stor planta med björnbär som så smått börjar mogna. Om jag nu inte lyckas äta upp dessa innan helgen kommer, har jag tänkt att göra något smarrigt med dom. De färska är helt klart så mycket godare än de frysta, så det är bäst att passa på när de finns i trädgården!
Eftersom de är så goda vill jag inte göra allt för mycket med dom, kanske bara servera till hemgjord vaniljglass.

 Eller har du något bra recept där man använder björnbär?


foto:SebbeSula.se

0
Kommentera