Då var det dags igen..


Nu börjar den komma smygande, det började för ett par dagar sedan med lite stickningar i halsen, igår eskalerade det till stickningar i halsen och lite hosta. Idag kom snuvan. Snörvel och host! Självklart är det höstens första förkylning jag pratar om!
Men jag tänkte kurera mig idag med senaste numret av Elle Mat & Vin, nedbäddad i soffan, jag tror att det för dagen är den bästa behandlingsmetoden, tror inte ni?
Jag har inte ens fått bort plasten runt tidningen så den är helt oläst, men på webben utlovas recept på härliga höstsoppor, långkok, en hel artikel tillägnad rödbetan och massor med annat läsvärt.

Bilden ni ser ovan är hämtad ur senaste numret. Majssoppa är verkligen en storfavorit som jag gärna äter till lunch. Här kommer Elle Mat & Vins receptvariant på soppan:

250 g majskorn (färska, frysta eller konserverade)
2 schalottenlökar
140 g rökt sidfläsk
2 msk smör
2 krm gurkmeja
3–4 msk vetemjöl
5 dl kycklingbuljong
5 dl standardmjölk
salt och nymald svartpeppar
tabasco

Rosta majskornen i en torr panna tills de får färg. Skaka pannan då och då. Skala och hacka löken och tärna fläsket. Hetta upp smöret i en stor gryta och fräs lök och fläsk ett par minuter utan att det bränns. Pudra över gurkmeja och mjöl, rör om och tillsätt buljongen under omrörning. Häll i mjölken och majsen och låt det sjuda utan lock i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar samt några droppar tabasco.

Vad gör du för att kurera dig mot förkylningar nu i höst?


Bild & Recept från Elle Mat & Vin

1
Kommentera

Keso


Jag noterade precis att Arla lanserat en laktosfri Keso vilket jag tycker är toppen! För ett par år sedan blev jag väldigt känsig mot just laktos och uteslöt det helt ur min kost. Då kunde man hitta en liten ensam burk med laktosfri havreyoghurt tillsammans med en liten tetra låglaktos grädde där i kyldisken. Idag ser det faktiskt helt annorulna ut då de flesta mjölkprodukter nu finns i som ett laktosfritt allternativ, vilket är toppen!

Jag är en riktig periodare när det kommer till Keso, ibland kan jag sluka burk efter burk och har det till precis allt medan vissa gånger får den stackars lillaburken med grynig ost stå där i kylen tills det blir dags kasta den. På www.arla.se/keso kan du skicka in ditt bästa recept med Keso och ha chans att vinna en tjusig avokadodelare.

Mitt bästa recept med Keso är nog de här plättarna, de är riktigt, riktigt goda!

Vilket är ditt bästa Keso-recept?

bilder: arla.se

0
Kommentera

Veckans enkla

 

 

Som vanligt försöker jag hålla vardagsmaten ganska enkel, ingredienserna skall vara få, insatsen liten men resultatet skall vara storslaget. Okej, storslaget behöver det inte vara men även vardagsmat skall vara lite njutning och inte bara ett onödigt ont som det ibland kan bli.

Det här receptet tar lite längre än 10 minuter att få fram på bordet, men medan kycklingen sköter sig själv i ugnen hinner man med en power nap, dammsuga av, ta reda på tvätten eller vad man föredrar att sysselsätta sig med!

 

Ugnsrostad kyckling med chili:

 

1 kg kycklinglår

1 dl olja

3 msk chilisås

1 tsk curry

1 msk citronsaft

salt & peppar

1 dl vatten

 

Blanda samman chilisås, curry, citronsaft, salt och peppar. Pensla detta på kycklingen, se till att täcka båda sidorna av kycklinglåren. Lägg dem i en ugnsfast form och slå i vattnen. Ugnsrosta dem i ca 30 miuter eller tills de fått fin färg och är helt klara. Koka pasta och blanda i valfria grönsaker. Middagen är serverad!

 

 

Bild:Linnéas Skafferi

 

 

0
Kommentera

Prinsesstårtans vecka


Den här veckan har vi all anledning att fira med tårta, det är nämligen prinsesstårtans vecka. För varje prinsesstårta som säljs går 10 kr oavkortat till Kronprinsessan Viktorias Fond. För mig, som är löjligt förtjust i både prinsessor och tårtor är ju detta toppen!
Visste ni förresten att det säljs ca 500 000 prinsesstårtor varje år och att vi har kunnat köpa dessa tårtor på konditorier runt om i Sverige i 80 år!

Denna tårta kommer från Dansukker och där hittar ni även receptet på den förtjusande tårtan!
Så, överraska dina nära och kära med en tjusig prinsesstårta i veckan. Det blir garanterat uppskattat.

Vad tycker du om prinsesstårta, hiss eller diss?

0
Kommentera

Frukostbestyr 19/9

 

 

Jag älskar att vakna tidigt på morgonen och ha gott om tid att göra allt som står på dagens agenda. Tyvärr är jag en ritkigt morgontrött person men efter att vi skaffade oss vår lilla valp har den här morgontröttheten fått ge vika mot tidiga mornar som alltid börjar ute, huttrandes i morgonrock medan hunden gör sina morgonbestyr.
I morse passade jag på att utnyttja den arla morgontimmen till att baka lite scones till frukost. Extra gott blev det faktiskt tack vara de underbara muggarna och äggkopparna jag fick hem i veckan från Casual Living. Jag föll pladask för dessa och det kan inte bli annat än att jag får beställa hem prickiga muggar också. Allt mitt porslin går annars i ljusa toner så dessa livade verkligen upp!

Frukostscones ca 8 st

8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl filmjölk
1 ägg
2 msk honung
50 g smör

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Rör ihop filmjölk. ägg och honung i en annan. Tillsätt detta i mjölblandningen och hacka smöret i småbitar. Arbeta ihop detta till en deg. Smörj en muffinsplåt och gör åtta små bullar av degen. Lägg i dem i muffinsplåten och grädda ca 15 minuter i 200 grader.

Har man ingen muffinsplåt går det ju lika bra att göra traditionella scones.

Bild: SebbeSula.se, muggar och äggkoppar från Casual Living

0
Kommentera