Runt husknuten växer det en stor planta med björnbär som så smått börjar mogna. Om jag nu inte lyckas äta upp dessa innan helgen kommer, har jag tänkt att göra något smarrigt med dom. De färska är helt klart så mycket godare än de frysta, så det är bäst att passa på när de finns i trädgården! Eftersom de är så goda vill jag inte göra allt för mycket med dom, kanske bara servera till hemgjord vaniljglass.
Eller har du något bra recept där man använder björnbär?
Åter igen är det vardag och som vanligt ställer vi oss den ständiga frågan, vad skall vi äta till middag? Alla familjer har olika krav på vad enkel vardagsmat är för dom. För mig står enkel mat antingen för något jag kan slänga ihop på max 20 minuter eller något som sköter sig själv på sipsen eller i ugnen en längre tid så man hinner göra annat undertiden. Detta recept på en otroligt enkel laxlåda uppfyller båda kraven. Alla ingredienser skall bara läggas i ugnsformen och efter drygt 20 minuter i ugnen är det klart. Perfekt!
Laxlåda 4 personer:
4 bitar laxfilé 1 påse brocoli 1/2 påse babymorötter (jag använde mina egna små hemodlade) 3 dl grädde salt & peppar rejält med färsk persilja eller någon annan färsk krydda
Lägg brocoli, lax och morötter i en ugnsfast form. Slå grädden över och krydda med salt, peppar och grovhackad persilja. Värm ugnen till 180 grader och låt formen stå inne drygt 20 minuter eller tills laxen är helt klar. Jag kokade lite ärtor som jag slog i formen precis innan servering. Vill man kan man koka lite pasta att servera till, men vi åt det utan.
Ibland är det gott att byta ut den vanilga pastan eller potatisen mot en härlig grönsaksblandning, och då menar jag inte en påse från frysen med halvtråkiga rotfrukter. På 10 minuter kan du slänga ihop en smaskig grönsaksröra som fungerar finfint i stället för pasta eller som ett kompliment. Till dessa varma och lite höstiga grönsaker hade jag den allra bästa av fetaost, i alla fall enligt mig. Mjuk och krämig med precis lagom stark smak, helt underbart! Denna fetaost är från Danmark och inhandlad i en liten butik med utländska varor.
Stekta grönsaker
10 stora färska champinjoner 1 purjolök 2 röda paprikor färsk persilja 100 g fetaost
Skiva champinjonerna och hacka purjolöken. Stek detta i en klick smör tills svampen fått fin färg. Skiva undertiden ner paprikan och låt den steka med de sista minuterna så de hinner bli varma men fortfarande har lite tuggmotstånd. Finhacka persiljan och strö den över. Salta och peppra rikligt. Bryt sönder fetaosten och vänd ned den.
Perfekt att servera till ugnsbakad kyckling, stekt korv eller varför inte en bit fisk?
Augusti månad bara flyger fram och vi har redan avverkat halva. Hur gick det egentligen till? Var det inte mitten av juli nyss? Under veckan som gått känns det som om sommaren lämnat plats åt svalare och friskare dagar, detta är inget jag sörjer då jag faktiskt ser fram emot hösten. Även i grönsakslandet börjar det bli höst, morötterna börjar bli stora och fina men jag gallrar med jämna mellanrum för att de ska få plats att växa. De halvstora, inte riktigt klara morötterna jag då drar upp är egntligen mina favoriter. De är både söta att se på och riktigt söta i smaken. Perfekt att ha i sallader, du behöver bara skölja av jorden och eventuellt dela dom på mitten. Något som växer likt ogräs i mitt grönsaksland är persilja av den slätbladiga typen. Jag är ute och norpar lite varje dag nästan men det kommer hela tiden nytt. Det som inte hinns äta upp denna säsong klipps ned och fryses in, perfekt att ta fram i vinter! Har du fått skördat något i år?
Som ni ser har denna bild inte det minsta med matlagning eller bakning att göra. Jag hoppas ni har överseende med detta. Vår lilla familj har fått utökning, igår flyttade Mr C hem hit. Han är en drygt 8 veckor gammal labradorpojke som redan nu vänt upp och ner på våra liv. Kl 03.30 gick vi ut i spöregnet för att den lille herren var kissnödig. Väl ute var husknuten betyldigt mer intressant och han gick till attack. Efter det var det prästkragarna som fick sig en omgång. Att han var så nödig inne, ja det var tydligen glömt redan. Nu är det en faslig tur att han är så otroligt söt, för vem kan bråka när de där ögonen tindrar upp mot en?