Jag som har sett fram emot äppeltiden så. Äppelpaj är ju en av storfavoriterna, men efter att ha hittat denna gubbe i äppelträdet är jag dock lite tveksam på att äpplena går att använda över huvud taget… Eller vad tror ni?
Jag som har sett fram emot äppeltiden så. Äppelpaj är ju en av storfavoriterna, men efter att ha hittat denna gubbe i äppelträdet är jag dock lite tveksam på att äpplena går att använda över huvud taget… Eller vad tror ni?
Åter igen längtar vi efter enkel och lättlagad mat. Utanför köksfönstret visade termometern dryga 26 grader i skuggan. Inte för att jag klagar där jag ligger på min filt på gräsmattan och solar, snarare så tycker jag detta väder är synnerligen härligt! Men som sagt, enkel matlagning är att föredra! Jag vet att många med mig gärna äter en sallad, dagar som dessa. Sallad är gott, enkelt nyttigt och inte så tidskrävande men ibland kan jag känna att det nästan blir lite trist med samma gamla kycklingsallad för jämnan. Så jag gjorde en rokad, jag bytte ut den annars så pålitliga kycklingsalladen mot en väldigt smakrik räksallad. Tur var väl det för jisses så gott det blev! Pastan, som är grunden i denna sallad fick sig ett rejält uppsving smakmässigt med hjälp av soltorkadetomater, vitlök rödlök och timjan.
Räksallad 4 port:
4 port fullkornspasta
1/2 burk soltorkadetomatet i olja
2 vitlöksklyftor
1 liten rödlök
färsk timjan
1 burk räkor i lag
bladsallad
tomat
gurka
paprika
oliver
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Kör undertiden de soltorkadetomaterna och vitlöken i en matberedare eller mixa med en mixerstav till en flytande massa. Tillsätt ev lite av oljan som tomaterna legat i. Skala rödlöken, ha i den tillsammans med timjan och låt det bli ganska grovhackat i matberedaren.
Skölj den kokta pastan i kallvatten och blanda sedan ned tomatröran i pastan. Slå av lagen från räkorna och ha även i dom i pastan.
Hacka tomat, gurka och paprika. Blanda i dom tillsammans med sallad och oliver i pastan. Servera med ett gott bröd till.
Jag tärnade en del av det mjuka brödet och stekte det snabbt i en het panna så det blev krispigt, jättegott att ha i salladen!
Bild:Linnéas Skafferi
Förra helgen bjöd som sagt på kalas. På fikabordet dök ett par ny-gamla favoriter upp, midsommaraftons goda tårta fanns där och som alltid på kalas, chokladbollar. Här hemma är det som vanilgt Sebastian som står för chokladbollarna och givetvis gjorde de storslagen succé!
De vanilga bullarna försökte jag piffa till lite med hjälp av blåbär, resultatet blev sådär så nästa gång skall jag prova att även riva i mandelmassa. Saffransbullarna jag gjorde i julas med mandelmassa blev ju ljuvligt goda, så förhoppningsvis kan ävan blåbärsbullarna bli det!
Vad fikar du helst när du är på kalas?
Bild:Linnéas Skafferi
Som utlovat, här kommer första glassreceptet!
Först ut blev en kombination av blåbär och vit choklad. Blåbär är som jag tidigare sagt en storfavorit, vit choklad likaså. Premiäromgången med glass serverades sent i lördagskväll till mina kära vänner som kom för att fira min födelsedag. När skålarna med glassen delats ut sänkte det sig en tystnad över den nyss så högljuda skaran av människor. Alla gäster tittade ned i sina skålar och trots att jag för egen del tyckte att det smakade rikigt gott antog jag att de övriga inte riktigt höll med, tydligen var det ingen hit det här med hemgjord glass. Tusen tankar om hur jag skulle försöka rädda situationen hann dyka upp i min skalle innan en av gästerna utbrister att det var nog de godaste hon någonsin ätit! De övriga stämde in.
Puh! Kvällen var räddad och jag slapp skämmas för att ha serverat oätlig glass!
Ska jag vara ärlig så var det gott, riktigt förbaskatt gott och hemgjord glass går inte att jämföra med köpt över huvud taget!
För det första har du full koll på vad du stoppar i dig, den lilla delen socker du får i dig är en fis i rymden jämförelsevis med den massproducerade du köper i affären och det bästa av allt är att du får helt själv bestämma smaker!
Denna omgång med glass räckte till 10 personer, det blev inte jättemycket glass till var och en men den var så mäktig så det räckte gott och väl!
5 dl grädde
1 dl mjölk
200 g vit choklad
1/2 dl socker
5 äggulor
200 g blåbär
1/2 dl socker
Börja med att vispa ägg och socker riktigt fluffigt. Sjud undertiden mjölk och grädde, låt chokladen sakta smälta i gräddblandningen, OBS, låt det inte koka!
Slå i ägg och sockerblandingen över grädden och låt detta sjuda ett par minuter under konstant omrörning. Låt detta svalna. Koka samman blåbär med sockret och låt koka ett par minuter. Vill du ha lite struktur på glassen, mixa blåbärsröran med en stavmixer och ha sedan i det i glassmeten. Vill du ha en helt slät glass silar du först blåbären genom en finmaskig sil.
Sedan är det bara att låta glassmaskinen göra sitt.
Jag frös in min glass ett par timmar så den blev riktigt fast.
Vilken smak gillar du bäst när det kommer till glass? Och vilka smaker skulle du vilja kombinera?