Chocolate & Vanilla Cheesecake


Jag har alltid sagt att jag inte gillar cheesecake som man gör i ugnen, det är  bara den frysta varianten jag tycker om!
Men jag måste väl ta tillbaka det nu. För jag är helt omvänd, frälst och väldigt glad att jag testade detta recept. I mina tankar var ugnsbakad cheesecake lite gummiaktig, säkert har jag någon gång ätit en "köpt" cheesecake och de kan lätt vara lite som gummi i konsistensen.
Men det här, ja det är bara gott, gott, gott! Jag gjorde min i långpanna istället för en rund form, jag har heller inte haft några kex i botten. Helt enkelt för att det inte fanns några hemma. Och jag kan lova att det gick precis lite bra utan, men vill man ha kexbotten är det bara att blanda kaksmulor med smält smör, trycka ut i formen och grädda ca 10 minuter!

Jag valde att smaksätta denna cheesecake med vanilj och choklad. Vilket var riktigt lyckat! Den kan lätt bli lite mäktig, så servera gärna lite bär till!

Choklad & Vaniljcheesecake:

400 g philadelphiaost
1 dl socker
 2 msk mjöl
3 tsk vaniljsocker
1 äggvita
1 äggula
100 g smält choklad

Rör ut osten med sockret. Tillsätt mjöl och vaniljsocker. Separera äggvitan från gulan och rör i dem en i taget. Klä en långpanna med aluminiumfolie, häll i smeten och ringla över den smälta chokladen. Dra ut chokladen med en kniv så att kakan blir lite marmorerad. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Låt svalna helt innan du skär den i rutor.

Nu önskar jag er alla en härlig och solig helg!


Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Grönt är skönt!

Ibland kan det vara gott att äta annat än pasta eller potatis till maten. Faktum är att det kan vara precis lika gott med en god sallad, bönor eller andra grönsaker. Som många vet är broccoli en storfavorit hos mig, men även jag lär variera mig ibland.

Här nedan kommer ett litet tips på hur man enkelt piffar upp kokta ärtor och herico vertes.


Koka grönsakerna enligt anvisningarna på paketet. Pressa ur saften från 1/2 citron.

Ringa över lite god olja, gärna en smaksatt! Krydda med salt och peppar.


Hacka lite paprika eller mild chili och strö det över grönsakerna för en extra färgklick!
Hos Martha hittar du massor av inspiration och recept om du är på jakt efter fler spännande tillbehör!


Vad äter du gärna istället för pasta och potatis?


Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Lemon cheesecake

Här kommer bild och recept på en av de påskdesserter vi åt förra helgen. Kycklingarna som jag gjorde fick pryda denna cheesecake. Denna gång valde jag att smaksätta med citron och vit choklad. Och det blev helt enkelt delicious!!
Sötman från den vita chokladen gör sig fint med den syrliga citronen och det blev ett perfekt avslut på påskmiddagen!

3 ägg
1 dl socker
200 g philadelphiaost
3 dl grädde
100 g vit choklad
1 citron

Separera äggvitan från gulan.Vispa vitan till ett hårt skum, vispa socker och äggulor pösigt, blanda sedan i philadelphiaosten.
Vispa grädden hårt och grovhacka chokladen. Finriv skalet från en citron och pressa sedan i saften. Blanda ihop allt och häll upp en form med löstagbara kanter. Frys i minst 4 timmar. Tag ur cheesecaken ur frysen ca 20 minuter innan den skall serveras så den hinner mjukna lite. Dekorera med påskliljor och marsipankycklingar.


Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Sommarsött

Vissa dagar käns allt trist, grått och ganska så hopplöst. Men så kommer dagar då solen skiner fast den egentligen inte ska, på jobbfronten löste det sig plötsligt och ens favoritförfattare i kokboksväg tänker ge ut en ny kok/bakbok. Under dessa dagar känns de jobbiga och trista dagarna långt, långt bort och tur är väl det!

Lagom till syrenen står i blom kommer Lisa Eisenman-Frisk och Monica Eisenmans nya bok "Sommarens Söta" ut. I boken hittar du 180 recept på bland annat småkakor, mjuka kakor, vetebröd, lemonad och iste.
Enligt den information man kan läsa om boken skall dessa recept passa utmärkt till en dag på stranden, kaffestunden i bersån eller regniga dagar innomhus.
Det där med fika i bersån tycker jag låter extra tilltalande då vi nu faktiskt har en egen syrenberså! Jag har fått känslan av att bersåer är ett utdöende släkte, men jag tycker då att de verkligen har sin charm!

Boken går självklart att förhandsboka redan nu, men annars kommer boken ut i handeln under vecka 20.

0
Kommentera

Timjanskyckling

Tidigare i veckan blev det en såndär fullträff ni vet. Man börjar laga mat men förväntningarna är inte så höga, det är ju trots allt vardagsmat vi pratar om. Medan man lagar kan man börja ana att man är något på spåren. Det doftar fantastiskt, det ser gott ut, sen får man göra första provsmakningen och man inser att man har lyckats!
Detta blev sådär löjligt gott. Tillagningstiden var max 40 minuter och jag tycker att denna rätt även skulle passa att bjuda på en fredag eller lördagskväll. Från allra första början tänkte jag smaksätta med färsk persilja, men den var totalt slut så jag tog salladslök, timjan och citron i stället.


Börja med att hacka champinjoner och salladslök.


Lägg kycklingfilén på en skärbräda, lägg över plastfilm och börja banka med en kavel.

Stek svamp och mörad kyckling i omgångar. Salta och peppra rikligt.


Krydda kycklingen med timjan och pressa över citron. Låt ett par skivor steka med, mest för dekorations skull. Lägg i den stekta svampen och all salladslök.

Avsluta med en rejäl skvätt grädde. Detta får nu puttra ett par minuter så att grädden tjocknar något.

Timjanskyckling 4 pers:

4 kycklingfiléer
250 g salladslök
champinjoner
salt
peppar
timjan
1 citron
3 dl grädde

Skiva champinjoner och salladslöken. Möra kycklingen genom att banka på den med en kavel. Stek champinjonerna i en rejäl klick smör, stek sedan kycklingen, krydda med timjan, citron, salt och peppar. Lägg i svampen och salladslöken i stekpannan. Slå över grädden och låt detta koka samman.
Servera ris till.


bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera