Vilken soppa!!

Detta mina vänner, är nog en av mina favoriträtter. Enkel att laga, det räcker till många och den är urgod dagen efter i matlådan. Jag begär inte mer än så!
Vi serverade ett par bitar av vitlöksbrödet som jag bakade tidigare till och det var ritkigt gott. Som pricken över i, ha i en rejäl klick turkisk yoghurt i den rykande heta soppan. Du kommer inte att bli besviken, jag lovar dig!

700 g köttfärs
1 gul lök
2 stora morötter
1 burk salsa medium
1 fp krossade tomter med basilika
1l vatten
3 msk rödvinsfond
1 dl rödvin eller en rejäl skvätt balsamvinäger
2 lagerblad
salt & peppar

Bryn köttfärsen, hacka och stek löken.
Lägg det i en stor gryta, rör i salsa och krossade tomter. Slå över vattnet, lägg i lagerblad och låt det koka upp.
Skala och grovriv morötterna, ha i dem, rödvin/balsamvinäger och fonden i grytan. Smaka av med salt och peppar. Soppan kan nu stå på spisen gott och väl en timme och småputtra, om du har tid vill säga. Annars är den klar efter att den har fått koka ihop i ca 10 minuter.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Vitlöksbaguetter


I helgen testade jag att göra egna vitlöksbaguetter och det var inte alls svårt. Det gäller bara att få vitlökssmöret på plats och nypa ihop degen ordentligt, annars rinner smöret ut och det blir bara gegga av alltihopa, till råga på allt tappar brödet även sin vitlökssmak. Japp detta hände med det ena brödet, så jag talar av egen erfarenhet här!

Detta är ett bra grundrecept på baguetter, fyllningen kan man ju självklart byta ut. Pesto, soltrokade tomater, oliver, persiljesmör, ja det går att variera i det oändlga!

Men här kommer min variant, med vitlökssmör:

2 st baguetter:

25 g jäst
3 dl vatten
1/2 dl olja
5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 nypa salt

Smula sönder jästen i en bunke, värm vattnet och oljan fingervarmt, slå detta över jästen. Rör tills all jäst har lösts upp.
Salta en aning. Rör i ca 4 dl vetemjöl och grahamsmjölet, arbeta ihop detta till en deg. Tillsätt den sista decilitern mjöl lite i taget. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Arbeta ihop den jästa degen och dela i två lika stora delar. Rulla till en ca 30 cm lång rulle. Platta till eller kavla ut den så att den blir ca 30 X 10 cm. Bred vitlökssmöret i mitten och nyp sedan ihop rullen ordentligt, ungefär som om du skulle baka en calzonepizza. Tvinna rullen ett par varv och lägg sedan på en plåt och låt jäsa ytterliggare 20 minuter under bakduk. Upprepa samma sak med den kvarstående degbiten.

Grädda i ca 30 minuter i 225 grader. Låt bröden svalna utan bakduk, då får brödet en knaprigare skorpa.

Vitlökssmör:

50 g smör
2 vitlöksklyftor

Låt smöret stå framme så att det är rumstempererat. Pressa vitlöksklyftorna ner i smöret och rör om ordentligt.


Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Grillat

I helgen tror jag att vi gjorde de godaste hamburgarna jag någonsin ätit! Lite kryddstarkt kött tillsammans med mjuk och krämig mozzarella som fått smak av basilika. Kan det bli mycket bättre än så?
För att få köttet lite saftigare hade jag i lite turkisk yoghurt och det var verlkigen pricken över i!


Finhacka lök och vitlök. Blanda ner det i köttfärsen. När jag hade hackat klart sa Sebastian att löken var så stark att till och med kameran grät. Men det är ju inget som verkar synas på bilderna, så jag tror han överdrev en smula..

Smaksätt med cayennepeppar, salt och vanlig svartpeppar. Rör i den krämiga yoghurten.

Dela mozzarellan i bitar och hacka basilikan. Nyp ihop mozzarellan till små bollar och rulla dom i den hackade basilikan.

Tag en klick köttfärs och platta ut. Lägg mozzarellabollen i mitten.

Täck över mozzarellabollen och platta till. Det får inte vara några hål, då läcker osten ut när du grillar och det tycker jag verkar som ett otroligt slöseri av den goda osten.

Grilla hamburgaren väl, osten ska hinna bli varm och smälta inuti. Lite sallad, ett par tomatskivor och en snabb dressing gjord på yoghurt och grön pesto, sen är saken biff! Eller i det här fallet, hamburgare!

För att göra dessa behöver du:

ca 500 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
cayennepeppar
salt
peppar
1 dl turkisk yoghurt
1/2 kruka färsk basilika
1 påse mozzarella


Bilder: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Tuggbart

Här om veckan kom det hem ett paket med Läkerols tuggummin som de lanserar lagom till deras 100 års jubileum. Hittills har vi bara testat smaken cactus, och vi gillade den båda två.
Jag har tuggat samma sorts tuggummi i snart 10 år, Extra, den röda sorten. Därför kan det då och då vara kul och testa något annat!
Tuggummipåsarna finns ute i butik och kostar ca 14 kr.

Vilken sorts tuggummi föredrar du?

0
Kommentera

Trädgårdsbestyr

När vi flyttade till hus så blev vi ju liksom automatiskt med trädgård. En hel del gräsmatta som skall klippas, ett par fruktträd, en riktigt frodigt växande rabarber, vinbärsbuskar, björnbär, lite rabatter och ett trädgårdsland.
I pallkragar har jag pillat ner en hel del frön och det börjar redan nu visa lite resultat. Ärtorna som ni ser på bilden ovan har kommit igång fint, likaså rädisorna och salladen.
Att misslyckas med sallad är nog föresten ganska omöjligt, de gånger jag har sått har det alltid gått toppenbra utan större ansträngning. Hur härligt är det inte att ha egnenodlade grönsaker och örter precis runt knuten.

Precis när vi hadde flyttat hit beställde jag hem boken Hjälp jag är med trädgård, mest lite på skoj men layouten är väldigt tilltalande och man kan lätt fördriva tiden en stund genom att bläddra lite i den.

bild: Linnéas Skafferi, bok adlibris.com, ogrässkyllt bluebox.com

0
Kommentera