påskigt

Det var inte alls detta jag tänkt blogga om idag, men jag råkade snubbla över denna bedårande bild hos Martha och kan inte låta bli att visa er den. Visst är de toksöta, de små kycklingarna!
"Stommen" är en vanlig vanijlmuffins som täckts med smörkräm och sedan rullats i rostad kokos. Mycket fiffigt och otroligt sött! Vill ni läsa närmare om hur man gör dessa, kolla här.

Jag är inte mycket för att påskpynta här hemma men någon packade upp ett par kycklingar (det var visst skurktuppar) i flytten och när de inte är ute och tjuvar pryder dom sin plats i köksfönstret. Men det får räcka, mer påsk än så blir det inte här hemma. Hela påskhelgen far vi runt och äter hos kära familjen. I dagarna tre skall vi kalasa nu i påsk!

Hur firar du påsk?

bild: marthastewart.com

0
Kommentera

Grillning


I veckan införskaffades grillen. Den är stor, den tar massor av plats, inte blev det en gasolgrill men jag är ändå mer än nöjd. Mina föräldrar har en likadan och köttet, fisken, korven eller vad man nu väljer att grilla blir helt suveränt gott! Så jag kan verkligen rekomendera alla som går i grillköpartankar att slänga ett öga på denna!

Tidigare i veckan när solen sken åkte den lilla smidiga elgrillen fram. Där grillade vi hamburgare, det är inte samma sak som på en "riktig" grill men bättre än att bara steka. Ikväll, då skall vi grilla på riktigt! För oss blir det premiär x 2. Dels är det grillpremiär för i år, men det är även första gången vi grillar i nya huset!

Goda tillbehör när man grillar:

Coleslaw

Tomatröra

Tomat & Basilikadipp

Fetaoströra & potatis i ugn

Godaste marinaden

Vad serverar du helst till grillat?

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Helgtårta


Igår slängde jag ihop en tårta lite snabbt som far min skulle ha till jobbet idag. Jag kände för att vara lite vårig och tårtan fick då gå i grönt och gult. Att kavla sockerpasta/marsipan är lite tidskrävande, därför tog jag en liten genväg och köpte färdigkavlad marsipan. Jag är inte jätteförtjust i den, men det funkar.
Nertill försökte jag få marsipanen i små veck som skulle få en att tänka på gräs eller liknande, vet tyvärr inte riktigt om jag lyckades…

Tårtan är fylld med hallongrädde och citron/vaniljkräm. Jag hoppas att den skall smaka.

Trevlig helg önskar jag nu er alla och glöm inte bort att ställa om klockan i helgen.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

"Våffeldagen"

Som matbloggare kan jag ju bara inte missa att skriva om denna dag, som egentligen är en felsägning. Mariabebådelsedag blev Vårfrudagen (vår fru=Maria) och detta mina vänner är våffeldagen! Jag tycker detta är helt underbart!
Det finns säkert lika många recept och varianter på våfflor som det finns våffelätare. Själv gillar jag helt vanliga våfflor, inget extra krångel. De första äter jag oftast med keso och lite lingonsylt men avslutar gärna våffelätandet med en stor klick grädde och lite god sylt!

När svärmor skulle göra tårta sist blev det lite våffelmix inblandat. Antagligen var hon lite stressad, eller så satt inte glasögonen på plats, istället för att blanda mjölk med vaniljsåspulver blev det nämligen en skvätt våffelmix i innan hon insåg sitt misstag. Men tårtan blev urgod i alla fall, så kanske är detta någon man skulle prova?

Ovan ser ni ett av alla olika recept på våfflor som finns, är du sugen på att testa någon nytt och spännande? Kika gärna in på vafflor.se där hittar du garnaterat något som faller dig i smaken!

Äter du våfflor idag?

Bild: arla.se

0
Kommentera

Moussetårta- recept


Många av er läsare har efterlyst receptet på denna moussetårta, självklart skall jag inte vara snål och självisk utan dela med mig. Det här är den första moussetårtan jag gjort som innehåller maräng, kanske är det den och hela 1 dl hallonlikör som gör detta till en helt underbar dessert?
Detta recept är aningens lite krångligt, kan jag tycka. Men tårtan blev helt otroligt god, så det är värt allt arbete!
Gör ett anslag (en tårtbotten) och dela den i två eller tre delar, beroende på hur hög du får den, spar en botten och frys in resten så har du på lager till nästa gång du skall göra denna underbara moussetårta!

Sockerlag:

1 1/2 dl vatten
2 dl socker
1 msk glykossirap eller honung

Blanda allt i en kastrull och låt det koka tills allt socker är löst,  den skall komma upp i ca 107 grader.

Hallonpuré:

350 g hallon
1/2 dl sockerlag

Mixa hallonen med 1/2 dl av sockerlagen, sila detta och ställ åt sidan. Tag undan ca 4 msk av hallonpurén, den skall användas till gelén ovanpå tårtan.

Maräng:

1/2 dl socker
5 tsk vatten
1 äggvita

Koka en sockerlag av sockret och vattnet. Vispa äggvitan hårt och tillsätt sedan sockerlagen lite i taget, vispa nu på låg hastighet tills marängen svalnat helt.  Du har nu gjort en italiensk maräng! Ställ åt sidan.

Mousse:

4 1/2 gelatinblad
hallonpué
3 äggulor
2 msk socker
italiensk maräng
1 dl hallonlikör
4 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa ägg och socker poröst, vänd i hallonpurén, häll upp detta i en kastrull och låt detta sjuda under omrörning tills det blir en kräm. Krama ur gelantinbladen och rör i dom i den varma hallonkrämen. Låt detta svalna.
Vispa undertiden grädden, vänd ner marängen och sedan hallonlikören i krämen, rör ner den vispade grädden.

Lägg kakbotten i en form med löstagbar botten. Blanda 1/2 dl av sockerlagen du gjorde i början med 1 msk av hallonpurén. Pensla botten med detta. Fyll sedan formen med moussen. Släta till och ställ sedan in formen i frysen för att stelna.
Moussen kan nu stå i frysen upp till ett par veckor innan den skall dekoreras och ätas.

Det finns otaliga sätt att dekorera tårtan, en variant är att göra ett lager av gelé och den gör du så här:

Lägg 3 gelatinblad i blöt, värm 1/2 dl sockerlag med 3 msk hallonpuré. Krama ur gelatinbladen och rör ned dom i den varma hallonpurén. Låt detta svalna och häll det sedan över den kalla moussetårtan.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera