Våren i rutan


Under vår/vinter ploppar det upp flera glada nyheter.

 Jamie Oliver drar igång redan nu den 8 de februari med Jamies matrevolution.
I denna serie vill han hjälpa det brittiska folket att få ordning på sin matlagning. Att laga mat är roligt, bra för ekonomin och ger alla ett hälsosammare liv. Hans idé är att lära ut 10 recept till 10 personer. Var och en skall sedan föra vidare recepten till 2 personer som även de skall ge vidare recepten.
Om detta fungerar kommer snart hela England ha en sundare mathållning, men vi kan väl anta att allt inte kommer gå enligt planerna…

Söndagen den 8 de februari kl 20.00 drar denna serie igång på kanal 5, jag sitter garanterat bänkad!

Leila Lindholm
kommer vi också se mycket av under våren. I mars drar hennes nya serie "Leila på landet" igång på tv4+.
I denna serie beger sig Leila ut på landet och slungar honung , fiskar gös, odlar egna grönsaker och kryddor. Hon bjuder även på de bästa recepten för beduinpartyt, en texas bbq och en helt underbar svensk sommar.

Vi kommer även att kunna njuta av alla hennes recept och idéer i ett nytt format då hennes magasin "Leilas Contry Living" dyker upp, även det i mars. Här kommer vi kunna njuta av inredning, recept och trädgård. Hur underbart låter inte det!

0
Kommentera

Fläskkotletter

Jag kan inte påstå att jag är en speciellt stor beundrare av fläskkotletter, det kan till och med hända att jag sagt att jag inte tycker om det. Trotts detta köpte jag en förpackning förra veckan när vi handlade. Sebastian tittade misstroget på mig när jag la ned dom i vagnen, då inte han heller så förtjust i dessa köttbitar.
Men efter lite klurande och funderande så kan jag meddela att vi är omvända. Vi hade fel, förlåt! Fläskkotletter är faktiskt gott. Iallafall om man tillagar dom så här:

Marinerade fläskkotletter i färskostsås 4 port:

marinad:

5 msk olja
2 msk soya
saft från 1/2 citron
timjan

Blanda alla ingredienser i en plastpåse, lägg i köttbitarna. Låt detta ligga och dra, gärna ett par timmar. Mina marinerade jag dock inte längre än 20 minuter på grund av tidsbrist.

4 fläskkotletter
200 g Créme Bonjour Vitlök
3 msk grädde
salt & peppar

Stek de marinerade kotletterna ca 4 minuter på varje sida. Salta och peppra. Tag ur de färdigstekta kotletterna, rör i créme bonjour och grädde i stekpannan. Lägg tillbaka kotletterna i såsen och låt detta koka, gärna under lock ett par minuter.

Till detta serveriade jag glacerade morötter vilket är ruskigt gott men barnsligt enkelt att göra!

Bild: Linnéas Skafferi

2
Kommentera

En hjärtlig förfrågan

Nu tänkte jag fråga er, alla kunniga bloggläsare därute om ni vet vart man kan få tag på hjärtfomar. Ni vet sådana som man bakar vaniljhjärtan i?
Jag är nämligen barnsligt förtjust i dessa små söta bakelser och skulle gärna vilja lägga vantarna på ett par formar. Efter lite googlande insåg jag att det finns många bra recept, men utbudet på butiker som säljer var nästan obefintligt!

Så nu lägger jag mitt vaniljhjärtehopp i era händer och hoppas att ni har något bra tips till mig! Det kanske till och med är så att du har en uppsättning ligger hemma som inte blivit använd på år och dar, hör av dig till mig då!

De hjärtan ni ser i bilden ovan kommer ifrån dansukker.com

0
Kommentera

Enklaste lunchen


Det här kan möjligtvis vara en av de godaste smörgåsar jag har förtärt, ha då i åminne att jag besökt det stora smörgåslandet på andra sidan Atlanten (och där kan dom göra smörgåsar, jag lovar!)! Vet ni vad det bästa är? Det är jag som har gjort smörgåsen, det var ruskigt enkelt och det smakade gudomligt!
Detta serverade jag min lillasyster till lunch förra veckan och att det blev just denna kombination berodde helt enkelt på att kyl och frys ekade läskigt tomma. I frysen fyndade jag en liten bit ost, ett par skivor rostbröd och några stackars haricots verts. Och där, bakom majsen stod det en ensam burk med tonfisk. Mer behövdes inte!

Lunchsmörgåsar:

6 skivor fullkornsbröd
smör
en bit ost (lagom till 3 dubbelsmörgåsar)
1 burk tonfisk
oregano
peppar

Bred ett lager smör på alla brödskivor. Riv osten och lägg ett lager på tre av brödskivorna, mosa tonfisken med en gaffel och lägg detta över osten. Krydda med oregano och svartpeppar. Lägg ihop smörgåsarna och stek dem på medelhög värme, gärna i en räfflad grillpanna. Koka haricots verts att servera till.

Är man ingen fantast av tonfisk går det säkert bra att strimla lite skinka istället och ha i.

Lunchen är serverad!

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Åter på vår meny

Nja, kanske inte men i vårat hem gjorde idag woken åter entre efter en lång tids vila. Jag fick till och med leta efter wokpannan, men den stod där längst in i kastrullskåpet. Helt ärligt har jag nog inte använt den mer än ett par gånger under de dryga två år vi bott här. Men innan dess så har jag faktskt slitit ut två wokpannor.

Anledningen till att jag idag valde att rota fram årets julklapp 1990 var att det fanns en påse med wokgrönsaker där djupt nere i frysen som snart gick ut. Och jag gjorde det ruskigt enkelt för mig idag, jag strimlade bara i bacon, en paprika och rörde i en förpackning körsbärstomater i grönsakerna. Knappt något hackande och pickande utan bara enkel och förvånandsvärt god vardagsmat!

För att få det hela lite mera matigt och mättande kokade jag 3 portioner matvete och rörde i. Till woken gjorde jag en snabb dressing på creme fraiche, vitlök och citron.

Wok 4 port:

2 fp bacon
1 påse wokgrönsaker
2 msk fryst basilika
salt & peppar
1 paprika
1 ask körsbärstomater
3 port matvete

Dressing:

2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft

Koka matvetet enligt instruktionerna på förpackningen
Klipp baconet i småbitar, stek det i wokpannan. När baconet nästan är klart tillsätt wokgrönsakerna och krydda med basilika, salt och peppar. Låt detta puttra på, tossa runt pannan då och då. Strimla paprikan och rör i den tillsammans med det kokta matvetet och tomaterna ett par minuter innan servering.

Skala vitlöksklyftan och pressa i den i fraichen. Rör i citronsaften och dressingen är klar!

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera