
Igår hittade jag ett paket med jäst i kylen som datumet snart gick ut på, så jag satte igång och bakade lite. Dessa små söta bullar skall om bara en liten stund förvandlas till mini-semlor! Jag valde att inte ha kardemumma i degen, då jag inte tror att alla bullar kommer gå åt till semlor. Hälften har jag redan lagt i frysen, av dom tänkte jag nog göra mini-vaniljbullar så småningom.
För att få degen lite extra fluffig hade jag i 1 tsk hjorthornssalt, har man inte det hemma går det även bra med bakpulver
40 st släta bullar, perfekta till mini-semlor!
50 g jäst
3 dl mjölk
75 g smör
1 ägg
1/2 dl socker
1 tsk salt
1 tsk hjorthornssalt
ca 1 l vetemjöl
1 ägg till pensling
Smält smöret och ha i mjölken, värm detta fingervarmt (37 grader). Smula sönder jästen i en degbunke och slå över degvätskan. Rör tills all jäst löst sig. Blanda i ägg och socker.
Tag ca 1 dl av mjölet och blanda med bakpulver och salt, ha i detta och fortsätt sedan med resten av mjölet. Spar dryga decilitern till utbakningen av degen.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bord och arbeta snabt ihop den. Dela i två lika stora bitar. Gör 20 små bollar av varje halva. Låt dessa jäsa ytterliggare 30 minuter under bakduk på plåten. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ca 8 minuter i 175 grader.
Bilder:Linnéas Skafferi



