Pizzadeg

Det här kan vara det bästa receptet jag har i min ägo. Tyvärr kan jag inte säga att jag är upphovsmakaren, jag har fått det av en arbetskamrat som i sin tur fått det av någon annan. Men bättre recept på pizzadeg får man leta efter. Är man smart gör man degen en eller ett par dagar i förväg och låter den kalljäsa i kylen. Låt bara degen stå framme i ca 30 minuter innan den kavlas ut, då drar inte degen ihop sig lika lätt.
Men kommer man lite hastigt på att hemgjord pizza skulle sitta fint till middag, är det bara att låte degen jäsa som vanligt i rumstemperatur.

Idag fick också nya skålen komma till sin rätt, urtjusigt att låta dagen jäsa i sådan fin form!

Pizzadeg räcker till 2 stora pizzor:

2 dl vatten
3 msk olja

25 g jäst
1 tsk salt
1tsk socker
5 dl mjöl

Värm olja och vatten till ca 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills jästen lösts upp. Arbeta in salt, socker och mjöl. Låt jäsa i kylen (kan stå ett par dag i kylskåpet) eller i rumstemperatur till dubbel storlek.

Kavla ut till två tunna pizzor, lägg på favoritfyllningen och grädda i 275 grader i ca 15 minuter.


Vad har du helst på pizzan?

Foto:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

My little cake

Så, nu är dagens tårtbak över och jag hoppas födelsedagsbarnet blir ordentligt firat i morgon!
Tårtan är täckt med jordgubbsmarsipan, dekorerad med en my little pony och blommor i sugarpaste. Själva fyllningen består av drottningsylt, hallonmousse och grädde.

Hallonmoussen går även bra att göra och servera halvtinad som efterrätt. Riv lite choklad över och dekorera med ett par hela hallon.

Hallonmousse (till en tårta):

400 g hallon
3 dl grädde
4 gelantinblad
1 dl socker
1 dl vatten

Tina hallonen, lägg gelantinbladen i kallt vatten. Vispa sedan grädden ganska så hårt. Blanda socker och vatten i en kastrull, värm tills allt socker lösts upp. Vird ur gelantinbladen och låt de smälta i sockerlagen, rör i detta i de tinade hallonen. Vänd försiktigt i hallonen i den vispade grädden. Låt detta stå i kylen minst 30 minuter innan du fyller tårtan.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

matsedel v 5


Oj vad ni var tävlingssugna! Så roligt! Ni har fortfarande att par timmar på er, så ni som inte kommenterat  hinner fortfarande vara med!

Här kommer matplaneringen inför nästa vecka:

Måndag: Korvstroganoff, ett säkert kort som går hem både hos vuxna och hos barn.

Tisdag: Färsk pasta med pesto, denna rätt ligger absolut på min top 10 över favoriträtter!

Onsdag: Stekt strömming, något vi äter för sällan!

Torsdag: Rårakor , husmanskost med en liten modern touch.

Fredag: Kycklingsallad, bättre avslut på veckan kan det knappast bli.

0
Kommentera

Äppelskål

Förra veckan dök äntligen avin upp och jag fick gå och hämta ut den efterlängtade skålen från Casual Living! Den åkte direkt upp på köksbordet och fylldes med äpplen och valnötter. Visst blev det snyggt!
Jag valde en skål i färgen "äpple", tyckte det kan passa bra så här inför den stundande våren. Detta är egentligen en degskål men jag kan tänka mig en hel massa saker som den kan verka som.
Tänk att servera en härlig potatissalld ut denna i sommar, eller varför inte en smaskig grekisk sallad!? Vilken lyx att få sätta deg i en sån här snygg skål, måste nog baka något i veckan bara för att!

bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Järpar

Ikväll blev det en form av järpar till middag och de blev om jag får säga det själv utsökta! Perfekt saftiga, med lagom hetta men ändå inte för kryddstarka. En alldeles toppenkombination med andra ord, precis som jag vill ha det!

Jag valde att smaksätta dessa små raringar med arlas paprika/chilicreme fraiche, det går självklart bra att ha vilken smak man helst föredrar i. För att få en slätare konsistens på färsen körde jag allt i matberedaren först och det är verkligen att rekommendera. Jag vill ha min färs så finmald som möjligt och den blir perfekt om den får åka en runda däri. Det är även ett smart drag om man har matgäster som ogillar åsynen av lök då de blir så finfördelade bitar att man inte kan se dem!

Järpar ca 30 stycken:

ca 400 g köttfärs
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 ägg
2 msk creme fraiche paprika/chili
salt & peppar

Sås:

2 dl grädde
resterande creme fraiche
salt & peppar

Skala lök och vitlök, "finhacka" det i matberedaren, lägg i köttfärs, ägg, fraiche, salt och peppar. Låt allt mixas ihop till en slät färs. Forma med hjälp av två matskedar färsen till avlånga bullar. Ett tips är att doppa skedarna i kallt vatten då och då, det blir enklare att "rulla" järparna då!
Stek på medelhög värme i en klick smör, de ska få fin färg runtom.

När järparna är klara, tag upp dem, rör i grädden och fraichen, smaka av med lite salt. Låt allt koka upp, servera ris/pasta/coleslaw till.

bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera