ANNONS

Julgott

Då var det första julgodiset klart och det blev riktigt lyckat! Jag har ju som bekant lite svårt för det här när man måste mäta och vara exakt i köket, jag är mer av typen som tar lite på en höft sådär. Men när man gör sånt här, ja då lär man mäta och måtta och kan ni tänka, jag överlevde det också!

Många runtomkring mig har nu börjat utesluta kolhydrater och socker ur sin kost, därför passade jag på att göra lite sött som även de kan njuta av till jul! Nu innehåller ju fövisso Baileys socker, är man benhård kan man byta ut den mot lite apelsinsaft eller kör helt naturellt.

Tryffeln har jag här spritsat ut i längder, men vi beslutade att nästa gång göra små toppar istället.

Kom ihåg att använda riktigt smör, det blir mycket, mycket godare då!

Tryffel med smak ca 20:

1 dl grädde
3 msk Baileys
200 g mörk choklad (70%)
25 g smör

Blanda grädde och Baileys i en kastrull och låt det sjuda upp, tillsätt chokladen, hackad i småbitar. Rör tillsist i smöret. Vänta tills tryffeln stelnat så pass att den går att spritsa (ett par timmar) och gör sedan små toppar.  Pudra lite florsocker över.


Nöt och-chokladbräck:

200 g mörk choklad (70%)
1 dl valnötter
1 dl mandlar
1 dl cashewnötter
½ dl kokos

Grovhacka alla nötterna, smält chokladen i vattenbad. Rör ihop nötter, kokos och den smälta chokladen. Bred ut på en smörad plåt och låt stå svalt innan du skär eller bryter rutor. Snabt och underbart gott! Perfekt GI godis att bjuda på till jul!

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera
ANNONS

Limited edition

Ahlgrens Bilar lanserar nu lagom till jul tomteslädar, julgranar och chokladsplashade bilar. Både granarna och slädarna har samma smak som den "traditionella" bilen men släden ska enligt Ahlgrens ta sig fram betydligt bättre i jultrafiken..
Och med dagens snöväder kan vem sosm helst behöva en släde!

De chokladsplashade bilarna är en total makeover av den vanliga bilen, kanske något att glänsa med i nyårsshelgen?

Det är inte ofta jag köper bilar, kanske ibland när man går på bio. Men julfanat som jag är lär jag ju självklart testa de små slädarna!  De ser ju ursöta ut!
Men skynda er att köpa hem, dessa kommer enbart att säljas nu under jul!

Igår bakades de första julgodiset, håll utkik efter bilder under den kommande helgen.

porduktbild: ahlgrens.com

0
Kommentera
ANNONS

Formar

Förra året fick en av inredningsbutikerna här i stan hem helt otroliga pajformer och uppläggninsfat i keramik, fint glaserade i härliga färger. En stor olivgrön pajform fick följa med mig hem och den är asbsolut en kär ägodel.

Redan då använde sig Leila av Gerberas produkter i hennes program och jag har sett att hon fortfarande gör det. Inte helt förvånade då de är riktigt snygga. Det är härligt med lite färg och form i köket. Som sagt så har jag en pajform i  min ägo men suktar varje vecka efter de snygga gratängformarna som Leila flitigt använder.
 Den ni ser på bilden ovan råkar vara veckans vara och kostar endast 370 kr. Kanske kan det bli årets julklapp till mig själv?

Formarma och mycket annat fint kan ni spana in på Casual Living

Det är inte så ofta som det skvallras här på min matblogg, men har fått nys om att Leila har en "riktig bulle i ugnen" och väntar alltså smått! Stort, stort grattis till henne!

bild: casualliving.se

0
Kommentera
ANNONS

Mustig gryta till jul

Den här grytan blev ett sånt här ihopkok ni vet. Man har en grundidée som i det här fallet var grytbitar, lök och rödvin. Vart sefter åker saker ned i grytan och utan att man vet om det har man skapat något som blev helt otroligt gott.
Som vanligt har jag ju mina principer. Mat är mat, frukt är frukt och dessa skall man inte blanda.
 På samma vis känner jag när man kommer till kanel. Det är en krydda som man använder vid bakning och till tomtegröten, inte i mat.
 Men iblan måste jag bryta mot mina principer och nog var det tur allt att jag gjorde det den här gången, för det här blev riktigt, riktigt gott!

Tack vara kanelen blev det en liten julig touch vilket passar utmärkt så här i juletider. Kan varmt rekomendera detta recept!

Köttgryta med kanel 4 port:

600 g grytbitar av nöt
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
3 dl rött vin
3 dl köttbuljong (vatten+½ buljongtärning)
1 kanelstång
3 dl grädde
3 msk balsamvinäger
salt & peppar
ev ½ burk svarta oliver

Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök. Låt det tillsammans med köttet brynas lätt i en gryta. Slå över vin och buljongen, låt allt koka upp. Lägg i kanelståsngen. Småputtra i minst 40 minuter, gärna längre om du har tid. När köttet är riktigt mört och fint, tillsätt grädden och vrid upp värmen och låt allt koka tills såsen tjocknar något. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.
Låt ev ½ burk svarta oliver koka med de sista minuterna.

bild: Linnéas Skafferi

1
Kommentera
ANNONS

Bygga bo

Första advent har nu passerat och den innehöll allt vad man kan önska. Julmusik, glögg, pepparkakor och trevligt sällskap. Det jag saknade var saffransbrödet, själv har jag inte hunnit baka något och på ICA var det tvärslut på alla hyllor som hade ordet "saffran" på etiketten.

I år tänkte jag försöka mig på att bygga ett litet hus, ja ett pepparkakshus då förstås. Jag har letat runt lite för att få inspiration men fångsten var dålig. Hos Martha hittar du självklart en variant, här kan du också ladda ner mallarna. Men det som tilltalade mig mest är de urtjusiga hus ni hittar hos Linda. Riktigt fina och idén med att ställa dem på knäckebröd är riktigt fiffig tycker jag!

Har du några goda råt och tips inför pepparkakshusbygget? Dela gärna med dig isåfall.


Bild: marthastewart.com

0
Kommentera