
Då var det första julgodiset klart och det blev riktigt lyckat! Jag har ju som bekant lite svårt för det här när man måste mäta och vara exakt i köket, jag är mer av typen som tar lite på en höft sådär. Men när man gör sånt här, ja då lär man mäta och måtta och kan ni tänka, jag överlevde det också!
Många runtomkring mig har nu börjat utesluta kolhydrater och socker ur sin kost, därför passade jag på att göra lite sött som även de kan njuta av till jul! Nu innehåller ju fövisso Baileys socker, är man benhård kan man byta ut den mot lite apelsinsaft eller kör helt naturellt.
Tryffeln har jag här spritsat ut i längder, men vi beslutade att nästa gång göra små toppar istället.
Kom ihåg att använda riktigt smör, det blir mycket, mycket godare då!
Tryffel med smak ca 20:
1 dl grädde
3 msk Baileys
200 g mörk choklad (70%)
25 g smör
Blanda grädde och Baileys i en kastrull och låt det sjuda upp, tillsätt chokladen, hackad i småbitar. Rör tillsist i smöret. Vänta tills tryffeln stelnat så pass att den går att spritsa (ett par timmar) och gör sedan små toppar. Pudra lite florsocker över.
Nöt och-chokladbräck:
200 g mörk choklad (70%)
1 dl valnötter
1 dl mandlar
1 dl cashewnötter
½ dl kokos
Grovhacka alla nötterna, smält chokladen i vattenbad. Rör ihop nötter, kokos och den smälta chokladen. Bred ut på en smörad plåt och låt stå svalt innan du skär eller bryter rutor. Snabt och underbart gott! Perfekt GI godis att bjuda på till jul!
Bild: Linnéas Skafferi
’