ANNONS

hett


Pust, stön, flås och flämt. Nu är verkligen sommaren här på riktigt. Inte en dag för sent med tanke på att det snart är augusti! I denna värme finns det väl knapt en människa som känner för att stå inne och stöka i köket. Men äta bör man, annars dör man sägs det ju. Under de senaste dagarna har det mest blivit olika smaskiga sallader för våran del. Min absoluta favorit så här i sommarvärmen!

Efter att ha jobbat hela dagen i outhärdlig hetta (27 grader varmt hade vi i köket!), var jag helt slut. Det är då man använder en utav de livlinor man har;
-Mamma, kan vi få äta hos er…?

Och självklart var det ett vinnande samtal. När vi klev innanför deras dörr var altanbordet dukat med kokt potatis, matjesill, kokta ägg, gräddfil, gräslök och hård smörgås med prästost. Perfekt att äta en dag som denna. Salt och inte alltför varm mat. Inte är det speciellt svårlagat heller. Koka ägg och potatis, klipp gräslöken och sillen i mindre bitar, duka och ät!

Nu skall jag återgå till tobleronen som vi smaskar i oss till kaffet.

0
Kommentera
ANNONS

Blåbärspaj

Jag tror jag "valde" sommarens sämsta dag för att ha huvudvärk på! Vilken värme det varit idag, jag är helt slut! Men igår fanns det lite mer energi och då bjöd jag mina nära och kära på blåbärspaj. Som många av er kanske förstått tycker jag om att ändra och förnya recept.
Denna gång utgick jag från det otroligt smaskiga receptet på ananaspaj (som är riktigt god den med!), bytte ut och la till lite, vips hade vi en smaskig blåbärspaj framför oss!

Pajskal:
150 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl cream fraiche
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk potatismjöl
2 ägg
ca 2 dl blåbär

Smält smöret i  en kastrull på spisen, rör sedan i socker, mjöl och bakpulver. Tryck ut i en pajform.

Har du frysta bär, låt dom få stå framme en stund så de hinner tina. Blanda dem med potatismjölet. Rör ihop fraiche, socker, vaniljsocker och äggen. Vänd sist i blåbären och rör försiktigt om. Allt skall blandas men blåbären skall vara hela.

Grädda i ca 20 minuter på 200 grader. Servera en klick vaniljglass till.

0
Kommentera
ANNONS

Span

Sist jag var på IKEA spanade jag lite smått in dessa tallrikar. De vi har nu är lite för tunga och absolut förstora. Dessutom har jag haft dem i 5 år och börjar tröttna lite på dem. Ja just ja, sen börjar assiettarna som hör till gå i kras en efter en!
Räcker det med anledningar till att köpa nya tror ni?

I just denna serie som har det tjusiga namnet arv finns det flata tallrikar, djupa tallrikar, assietter och skålar. En servis i 18 delar går inte på mer än på 359 kr.  Vilket är absolut överkomligt!
Sedan har jag vid ett flertal tillfällen smygkikat på detta urtjusiga tårtfat med tillhörande kupa. Jag tror nog att ett sådant ska få flytta hem till mig det också.

Men detta är något jag får ta tag i lite närmare hösten, vi har bott inne i stan under helgen då jag arbetat men i morgon bär det av ut på landet igen. Vi har dragit igång projekt "måla om hallen" där ute och vi kan väl säga att vi kommit halvägs.. 

Jag önskar er en härlig start på den nya veckan!

0
Kommentera
ANNONS

Marinad


I veckan som var gjorde jag en helt fantastiskt god (och väldigt enkel!) marinad. Vi grillade både filéer och klubbor, för att de var vad som fanns i frysen, men det går ju lika bra med vilken del av kycklingen som man helst föredrar. Till detta åt vi röran jag skrev om tidigare, ugnsbakad potatis, grönsallad och grillad halloumiost. Riktigt mumsigt!

ca 4 msk soya
drygt ½ dl olivolja
1 vitlöksklyfta
2 msk fryst hackad basilika
2 tsk honung
salt& peppar

Gör så här:

Rör samman olja, soya, basilika, salt och peppar. Skala och pressa i vitlöken. Lägg kycklingen i marinaden och låt dra en timme innan den skall grillas.

0
Kommentera
ANNONS

Sommartårta

Många är det nog som testat denna underbara efterrätt som tidningen Buffé skrev om i sitt senaste nummer. Ni som inte provat den redan, ni har något riktigt gott att se fram emot!
Som vanligt kunde jag ju inte följa receptet helt och hållet, i detta fall på grund utav två saker, för det första skulle botten bestå utav en kladdkaksliknade botten (vilket var jättegott det med!), men jag var alldelens för lat för att orka göra en sådan!
Och den andra lilla ändringen jag gjorde var att byta ut jordgubbarna mot hallon, på grund utav att jag hade sådana i frysen. Det gick finfint att göra så med. Jag lovar!

Här kommer orginalrecetet, utan mina små ändringar..

Botten:

110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen

Fyllning:

5 gelatinblad
1/2 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt.
Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.  Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.

 Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.  Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.  Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen. Dekorera tårtan med 1 liter rensade jordgubbar (eller fina rosor, som i det här fallet!)

0
Kommentera