
Vad är en cupcake och vad är det egentligen för skillnad mellan dessa och en vanlig muffin? Hur får man frostingen mindre rinnig och vad använder jag för recept? Ja det är frågor jag skall försöka svara på idag.
Enligt mina helt ovetenskapliga tankar och funderingar är det så här:
En cupcakes ingredienser mäts med 1 cup (amerikanska mått). muffin i gram.
Muffins kan innehålla allt från blåbär till fetaost, en cupcake är alltid söt (har aldrig sett ett cupcakerecept med fetaost i!!)
Smeten till en cupcake är fluffigare än muffinsmeten.
En cupcake har för det mesta frosting, vilket inte muffinsen har.
Detta är alltså vad jag tror, om du vet en anna förklaring så hör gärna av dig! Men jag är inte så knuslig av mig, de recept jag trollar fram mäts med både cups, decilitermått och gram. Ändå kallar jag dem för cupcakes.
Så till frostingen, jag gör i de flesta fall en frosting på philadelphiaost, smör, florsocker och vanilj. Mängden av varje varierar, det beror ju helt på hur stora och många cupcakes du gör. Men till 16 mellanstora brukar jag köra på:
ca 150 g philadelphia
50 g smör
1 pkt florsocker
1 msk vaniljessens
Vispa smöret till det är helt slätt, det får inte vara några klumpar alls kvar. Tillsätt ost och vanilj, fortsätt vispa, vispa vispa. Sikta i florsockret, lite i taget tills du fått en tjock smet.
Ett tips är att inte använda ligthvarianten på philadelphiaost, det blir mycket, mycket bättre med den vanilga, jag lovar!
(eget collage med bild från O´Holy Sweet)