ANNONS

Den åttonde dödssynden?

image250

Choklad, den åttonde dödssynden?
Ibland kan man undra, för har man bara tagit en endaste liten bit ja då är det helt omöjligt att sluta äta. Iallafall enligt min mening. Därför är det en strorfavorit att ha i bakning! Jag brukar försöka att alltid ha någon form av choklad hemma om det börjar rycka i baknerverna. För det mesta gömmer jag chokladen så långt in i skafferiet det bara går. Annars äts den upp fortare än kvickt!
I veckan bakade jag iallafall en form av brownies på jobbet. De blev i allra högsta grad uppskattade! Jag använde ett recept ur Sju sorters kakor som grund, men ändrade om lite. Som vanligt kan jag inte följa ett recept, det är för mig helt omöjligt. Jag bara måste göra om dem, även om de fungerar finfint som de är. Hursom så blev de goda.. Mycket goda! Jag använde noblesse som smaksättning, men det går nog bra med vilken choklad som helst! Ta din absoluta favorit!

Linnéas brownies:

200 g smör
2 dl kakao
6 ägg
4 dl socker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
valfri choklad

Smält smöret och blande det tillsammans med kakaon i en bunke. Rör tills smeten är helt fri från klumpar.
Vispa ägg och socker tills det är vitt och pösigt. Blanda samman det med chokladblandningen. Ha i mjölet och bakpulvret. Rör samman till en smidig smet.
Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och häll i smeten.
Hacka chokladen och strössla över kakan. ( Det går även bra att använda vanlig blockchoklad, smält den då och pensla på den färdiggräddade kakan!)

Grädda i 150 grader tills kakan är färdig, ca 40 minuter.

Skär den färdiga kakan i bitar med en vass kniv!

(Använder du en mindre form går det utmärkt att halvera receptet!)

0
Kommentera

Pasta Carbonara

image244

Idag blev det en förenklad form av Pasta Carbonara här hemma. Perfekt att göra när tiden och orken är knapp. FÖr att piffa upp det hela lite så kryddar jag på ordentligt med oregano!

Pasta Carbonara:

1 pkt bacon
ca 2 dl riven ost ( jag använde 17%, det gick finfint!)
oregano
peppar
ev lite parmesan
1 tomat
1 paprika
fullkornspasta

Gör så här:

Klipp baconet i småbitar och stek dem på hög värme. Koka pastan.
Skär parika och tomat i mindre bitar. Låt det färdigstekta baconet rinna av på hushålspapper. Lägg tillbaka i stekpannan och krydda med oregano och svartpeppar.
Häll av pastavattnet. Varva pasta, bacon, ost och grönsaker i en stor serveringsskål. Rör runt allt så osten smälter. Krydda lite extra med peppar och oregano. Strö ev lilte parmesan på toppen!

I en äkta Carbonara ska det röras ned ett ägg och gärna lite grädde med osten. Men det går lika bra så här tycker jag!

(eget collage med bilder från google)

0
Kommentera

Saft/Vin

image236

Nu börjar det bli hög tid för att rensa vinbärsbuskarna från bär och göra saft! Det är många som tror att endast de svarta vinbären går att göra saft på, men det går lika bra med de röda!
Är man ingen saftdrickare går det utmärkt att göra vin på dessa fina små bär! Har för tillfället inte något bra recept på vinet, men ska pressa sambon på det senare under dagen och lägga ut det då det är han som är vinmakaren i vårat förhållande!

Saft:

1 kg röda eller svarta vinbär
3-6 dl vatten
6 dl strösocker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft

Bären behöver inte repas men skölj dem och rensa bort dåliga bär. Låt bären rinna av. Koka upp vatten i en stor kastrull, 3 dl om vinbären är röda och 6 dl om de är svarta. Lägg i bären och låt dem koka under lock i 10 min. Montera en silduk på en silställning och ställ den över en bunke. Häll upp bärmassan i silduken och låt stå tills det slutar droppa, ca 40 min. Pressa eller tryck inte på bärmassan, då blir saften grumlig. Mät upp saften och beräkna sockermängd. Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan och låt koka upp. Tillsätt sockret under omrörning. Låt saften koka på svag värme tills sockret smält ordentligt, ca 10 min. Tag bort det bildade skummet med en sked. Rör ut natriumbensoat med en liten mängd saft och rör sedan ner det i resten av saften. Häll saften på varma, väl rengjorda flaskor och sätt genast på korken. Förvara saften svalt.

(eget collage med bilder från google)

0
Kommentera

Jordgubbssylt

image222

Efter allt kalasande så fick vi två liter jordgubbar över. Trot eller ej så började vi nästan tröttna på dessa bär (eller är det kanske en frukt??) när vi ätit dem ett antal gånger till fika, lunch och frukost.
Så jag smet in på ICA och köpte mig ett paket syltsocker, kan det bli enklare att göra sylt?
För att dryga ut lite så skivade jag i några rabarberstjälkar också.  Det blev jordgubbar tiill frukost idag med, fast nu i en annan form. Jordgubbssylt, fil och flingor. Smaskens!

2 liter jordgubbar
ca 3 dl rabarber 
½ kg syltsocker

Gör så här:

Ansa jordgubbarna och skiva rabarbern fint. Lägg detta i en kastrull och slå över sockret. Låt koka upp. Skumma av. Koka sylten i ca 2 minuter. Låt svalna och häll sedan upp i väl rengjorda burkar. Superenkelt!
Sen är det upp till en själv om man vill ha hela jordgubbar eller mosade. Jag föredrar halvmosade. Så undertiden sylten kokade upp mosade jag gubbarna försiktigt med en gaffel.

(eget collage med blider från sxc.hu)

0
Kommentera

Lax i folie med potatissallad

image206

Som vanligt glömde jag att ta kort på gårdagens middag, så jag får låna en liten bild istället.

Lax i folie med potatissallad. oo så gott det var!

Lax:

laxfileér
citron
salt
citronpeppar
ugnsfolie

Lägg en laxfileé på en lagom stor bit folie. Krudda med salt, peppar och lägg på några citronskivor. Vik ihop folien till ett paket. Hur mycket lax som går åt beror lite på hur hungriga gästerna är. Räkna med att man äter mins ett laxpaket var.
Lägg dessa på grillen i ca 10- 15 minuter.

Potatissallad:

1½ kg färskpotatis
4 msk olja
1½ msk vinäger
gräslök (spar gäran blommorna till dekoration!)
2 tsk senap
salt
peppar
citon
salladsblad
1 fp salladsärtor

Skrubba och koka potatisen. Låt den kallna. Rör ihop olja, vinäger, senap salt och peppar. Hacka gräslöken och klyfta citronen. Dela ärtskidorna i en eller två gånger. Rör samman allt med den kalla potatisen.  Precis innan servering så dela salladen och blanda i den. Dekorera med citronklyftor och gräslöksblom.

Nu börjar batteriet ta slut i datorn så jag ska packa ihop mig och gå in en stund. Har nämligen setat ute i solen och bloggat en sväng nu. Synd att det blåser lite idag, det blir lite småkyligt då.

(eget collage med bild från google)

0
Kommentera