ANNONS

Förklädd bag in box

image297

När jag såg den här bilden hos Martha, ryckte jag till. För jag har aldrig sett att hon pratar eller skriver om alkoholhaltiga drycker. För jag tyckte detta precis såg ut som två bag in box med vin som de gjort en snygg dekoration på. När jag läste lite mer noggrant visade det sig ju vara godiskartonger…
Men, då tänkte jag, varför inte göra snygga dekorationer och klä in din bag in box med? För hur praktiska det än må vara så är de inte fagra att ha stå  på ett fint dukat bord.
Så anamma den amerikasta traditionen, fast på ett lite annorlunda vis. Istället för att spöka ut barnen och låta dem gå ut och tigga godis, ha barnmaskerad på dagen och bjud in goda vänner på middag! Sjävklart har du halloweentema!
Hur du gör de snygga dekorationerna kan du läsa du här. Mer tipps om en lyckad halloweenkväll kommer under de närmaste veckorna…
0
Kommentera
ANNONS

Husmorstips no. 2

image296

Jag fortsätter med att tipsa om hushållsknep.

Istället för att använda rengöingsmedel med doft när jag bara ska damma brukar jag slå i en skvätt sköljmedel. Det doftar oftast mycket godare än rengöringsmedel! Nu ska jag städa badrummet, men där bör man använda riktigt rengöringsmedel så att det blir ordentligt rent!

0
Kommentera
ANNONS

Höstgryta

173971-295

Vad passar bättre i dessa gråa tider än en riktigt mustig gryta!? Jag svängde ihop en variant tills igår kväll och det blev riktigt gott! Nu går vi ju mot mörkare tider, här bllir det inte ljust för ens vid sextiden på mornarna! Så gör en god gryta, tänd lite ljus och njut av att få ta det lugnt en månad eller så, innan den stora julhysterin börjar!
Grytan på bilden i collaget är från IKEA och jag har en lika dan fast röd i mitt kastrullskåp. Den används flitigt, speciellt nu på hösten.
Min gryta fick smak av svamp, vitlök och balsamvinäger.

Mustig svampgryta:

ca 500 g krytbitar
3 vitlöksklyftor
1 buljongtärning kött/grönsak
kantareller, champinjoner ( ta din favoritsvamp och snåla inte!!)
5 dl mjölk
1 msk mjöl
3 msk grädde
balsamvinäger/ rött vin
soya
salt & peppar

Gör så här:

Skala och finhacka vitlöken, bryn den och köttet i grytan. Slå över vatten så det täcker grytbitarna och ha i buljongtärningen. Låt detta puttra tills köttet är mört och fint. ( en timme brukar vara lagom)

Skiva/hacka ner svampen och smörstek den i en stekpanna. Salta och peppra ordentligt.
Häll i svampen i grytan. Gör en toppredning av mjöl och lite mjölk. Slå i det plus resterande av mjölken i grytan. Smaksätt med balsamvinäger eller lite rött vin, soya, salt och peppar.
För att få en lite fylligare smak tillsatte jag  en skvätt grädde på slutet.

Till detta serverades ris, brocoli och hericovert. Hade det varit fredag elller lördagkväll hade det med all sannorlikhet slunkit ner ett glas vin eller två också.. Men eftersom det bara var måndag fick jag nöja mig med vatten.

0
Kommentera
ANNONS

Kanel & Ingefärsbiscotti

173971-294

I morgon står det 24 september i kalendern, alltså är det bara tre måndader kvar tills Santa Clause står och bankar på dörren. Tre månader går fort och tiden innan jul brukar vara minst sagt stressig. Så därför tänker jag vara ute i god tid i år!
Jag har redan börjat…

I fredags fick jag för mig att baka biscotti, det är alltid kul att komma på nya sät att smaksätta dem tycker jag. Den här gången gjorde jag en djupdykning i skafferi och kryddskåp och hittade till min stora förtjusning ingefära och kanel! Därför blev det ett provbak på julbiscotti. Och ja, det blev lyckat. När jag provsmakade så sa det bara klick mellan oss. En annan god vän jag ska bjuda in nästa gång jag gör dessa är fru glögg. Jag tror de kan bli riktigt goda vänner.

Julbiscotti:

100 g margarin
1 dl socker
1 dl brun farin
3 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk pakpulver
1 msk malen kanel
2 tsk malen ingefära

Gör så här:

Blanda margarin, socker och farin i en matberedare. Knäck i äggen ett i taget. Rör i hop mjöl, bakpulver, kanel och ingefära och ha sedan i det i äggsmeten, lite i taget.
Dela degen i 4 lika stora delar. Rulla ut och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till dem. Grädda på 200 grader i ca 10-15 minuter. De ska ha stelnat något.
Ta ut plåten och skär bicsottin på snedden med en vass kniv. Sänk värmen till 100 grader i ca 30 minuter. Stäng sedan av ugnen helt. Låt ugnsluckan stå lite öppen.
Perfekt att ge bort tillsammans med en flaska glögg när du blilr bortbjuden i jul!

0
Kommentera
ANNONS

Bra att ha!

image293

På grund av denna envisa förkylning och nattarbete hela helgen har verksamheten i köket legat helt nere. Ibland orkar man inte ställa sig vid spisen och laga  ens den enklaste måltid. Men man kan faktiskt se till att underlätta matlagningen dagar som dessa. Själv är jag inget fan av halv och helfabrikat, dels på grund av onödiga tillsattser och dels för att det inte brukar smaka lika gott som "hemgjort", men ibland får även jag ge vika. För Findus köttfärsås på burk är faktiskt riktigt god! När jag bodde själv följde det lite nu och då med en sådan burk från affären men nu var det länge sedan vi strålade samman. Hur som är det perfekt att ha en burk stå i skafferiet och ta fram den där dan då det absolut inte finns någon orkt till matlagning. Det är bara att koka fullkornspasta, värma såsen i en kastrull och göra i ordning lite goda grönsaker. Et voilà så har du en helt ok middag på bordet innan du har hunnit säga prosit!

Jag hoppas att ni haft en trevlig helg!

0
Kommentera