Kycklingtacos


Jag antar att många av er läsare precis som jag är uppvuxna med den försvenskade varianten av tacos. Detta serverades under 90-talet i många familjer varje fredag medan det på tv:n rullade Sikta mot stjärnorna, eller Fångarna på fortet. Jag mins första gången mina föräldrar hade ätit denna nya, spännande maträtt och de sågade den rakt av! Det var verkligen ingenting för dom, men som med det mesta annat hade även tacosen en inkörningsperiod och rätt var det var, var även vi en av de svenska familjer som hade tacos på menyn nästan en gång i veckan. Men skulle mormor och morfar komma på besök, ja då var mamma tvungen att ta av en del köttfärs innan den smaksattes med kryddblandningen, annars fick hon den där blicken av morfar ni vet. Inte nog med att det var en ny slags maträtt, den skulle ätas med händerna och starkt var det också!
När vi i Sverige ätit denna mexikanska maträtt ett par år vet jag att många, inklusive min far började experimentera lite. Tillsammans med alla skålar med grönsaker smög han in ägg, banan och vitlök. Detta ratades ganska stenhårt av resterande familjemedlemmar och det enda som överlevde var den råa vitlöken. Den får han nu själv mumsa i sig, dock under hot från mamma att han får spendera natten på soffan..
Nu är det betydligt mer sällan vi äter denna rätt som vi från början gjorde, oftast blir det en enkel gratäng eller wraps här hemma. Denna vecka gjorde jag en variant då jag blandade allt i stekpannan och med kyckling istället för köttfärs. Vi serverade ris till, men låter man lite mer av vätskan koka bort kan man med all säkerhet äta tortillabröd till istället!
Kycklingtacos 4 portioner:
3 kycklingfiléer
1 stor röd lök
3 tomater
3 dl kyckling eller grönsaksbuljong
1 påse tacokrydda
1 röd paprika
1 näve färsk bladpersilja
svartpepparSkär kycklingen i småbitar och stek dem på hög värme tills de fått fin färg runt om. Skala och strimla löken och låt den steka med tills den blir mjuk. Skär tomaterna i små bitar och ha i dom tillsammans med buljong och tacokrydda. Sänk värmen något och låt det hela koka i cirka 10 minuter eller tills kycklingen är helt genomkokt. Ta några tag med pepparkvarnen, hacka paprika och persilja och blanda i det precis innan det serveras.


Servera kokt ris och en enkel sås på stark tacosås och creme fraiche till.
Är du också uppvuxen på tacos eller har du under många år serverat din familj det?
Bild: Linnéa Seidel

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Rebecca
13 år sedan

I min familj åt vi tacos med köttfärs, riven ost, isbergssallad, tomat, gurka, tacosås, paprika och ibland rödlök. Sen introducerade någon gräddfil. Efter det guacamole följt av äppelbitar. Under det senaste året har jag också haft banan, ananas och jordnötter i mina tacos. Jag tycker att det är gott att få in något lite sötare och så krispigheten i jordnötterna!
Tacos I like!

AnnaWK
13 år sedan

I vår bekantskapskrets har det blivit en grej att min familj alltid har så många tillbehör till tacos. Det hela började ganska oskyldigt men varje gång vi var hemma hos någon annan så adopterade vi vad de hade på sitt tacosbord också.
När vi var som värst hade vi köttfärs, riven ost, tomat, gurka, paprika, sallad, banan, jordnötter, mandariner, ananas, gräddfil, tacosås, stekt bacon, fetaost, oliver, rostad lök, rödlök, majs, guacamole osv. Alla ingredienser är förstås inte lika viktiga, men många av dem är standard. Därför blir det tyvärr inte så ofta att vi äter tacos, men när vi väl gör det – då gör vi det ordentligt! Med två sorters bröd såklart, både hårda och mjuka.

pilla
13 år sedan

Har slutat lägga grönsakerna i skålar för det blir så mycket disk. Gör köttfärsen och en sallad med gurka, kruksallad, körsbärstomater och röd paprika. Äter helst med hembakade wraps som steks i stekpannan. Har gärna tacosås till det.

Charlottes matblogg
13 år sedan

Jag är verkligen inte uppväxt på tacos. Jag fick lära min mamma och pappa det när jag flyttade hemifrån. Däremot har jag en kompis som äter tacos med skivad banan, det är riktigt gott.
Sedan har jag testat en variant med wookade grönsaker istället för färska, men den känndes inte lika ”chrispig”.

Coquina
13 år sedan

Jag är uppvuxen med tacos och kommer också ihåg när tacos skulle testat första gången hemma hos min familj. Vi äter nog samma tacos nu som då med skillnaden att vi då hade pitabröd och idag har tortillabröd. Jag brukar göra tacopaj istället med sallad och bröd. Brukar också göra en variant av kycklingtacos men då med grillad kyckling, tacokrydda, salsasås, paprika & chili creme fraiche och lite vatten. Sedan serveras den med samma tillbehör som vanlig tacos, supergott!

Linda - En Vimsig Mamma
13 år sedan

Vilken fin och bra blogg!! och kycklingstacos är bland de godaste som finns!!kram

Josefine
13 år sedan

Hej!
Vi upptäckte kycklingtacos för många år sen men med ett annat recept, Här är receptet om någon är intresserad:
250 g kycklingfilé, tärnad
1 pkt bacon, strimlad
1-2 msk smör
1 gul hackad lök
ca 100 g champinjoner, skivade
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika, tärnad
1 påse Old El Paso Taco Seasoning Mix
2 dl Old El Paso Thick ´n Chunky Salsa
1 dl matlagningsgrädde
Bryn kyckligen och bacon. Lägg över i en kastrull. Fräs lök, champinjoner, vitlök och paprika. Lägg över i kastrullen. Tillsätt kryddmixen, salsan och grädden. Rör om och sjud sedan i 10 minuter.
Servera som med vanlig tacos eller fyll tacotubs.
Det här receptet är hur gott som helst! Det är en härlig variant på vanlig tacos.

anna
13 år sedan

härliga recept du har,har man ide torka så är ju detta kanon.
tänkte tipsa dig om en fin webbutik och en blogg med många bra tävlingar=) http://www.florafie.blogspot.com/
och http://www.frokenm.se
trevlig kväll och tack för en smakfull blogg=)

Mattias
13 år sedan

Jag som är urless på tacos varje fredag… Detta är ett kanonrecept!!!
Mattias /receptidag.se

Cia
Cia
10 år sedan

En variant på vanlig taco är sk Gagnef-röra. Gagnef som är en liten by i Dalarna som har rykte om sig att ha snåla innevånare. Därav namnet. Dvs man drygar ut köttfärsröran med cremefraiche och majs. Köttfärsröran blir då som en tjock köttfärssås och äts i tacobröd, mjuka eller hårda som vanligt med valfria grönsaker och riven ost, tacosås o gräddfil. Jättegott!

slots tips
8 år sedan

zDB4xR Really informative article post. Awesome.

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2010/10/kycklingtacos/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] There you will find 65129 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2010/10/kycklingtacos/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More: http://www.linneasskafferi.se/2010/10/kycklingtacos/ […]

trackback
8 år sedan

ccn2785xdnwdc5bwedsj4wsndb
[…]one of our guests a short while ago encouraged the following website[…]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] There you will find 63822 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2010/10/kycklingtacos/ […]

trackback
8 år sedan

3nvb54wnxd5cbvbecnv5ev75bc
[…]The facts talked about within the report are several of the best obtainable […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Find More Informations here: http://www.linneasskafferi.se/2010/10/kycklingtacos/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Find More Informations here: http://www.linneasskafferi.se/2010/10/kycklingtacos/ […]

trackback
6 år sedan

[…] favoritrecept för alla oss vuxna som gillar tacos. Jag hittade det för många år sen på bloggen Linneas skafferi. Fortfarande lika förtjust i […]

Mmcookies 2

Nästa inlägg

M&M-cookies

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x