ANNONS
Integritet på Tailsweep

Äppelkaka

/


I år har vi inte fått ett ända ätbart äpple i vår trädgård. Trotts att vi har 4 äppelträd. De få äpplen som fanns på träden ruttnade innan de ens var mogna. Men som tur är börjar det finnas fina svenska äpplen i matbutiken, så vi veckan köpte jag en stor påse.
Det finns ju så mycket gott man kan göra med äpplen, och idag gjorde jag en av mina favoriter. Nämligen Sebastians gammelmormor Ragnhilds äppelkaka. Ett sånt där fint recept med kaffekopp som mått istället för deciliter. Av någon konstig anledning känns det fint att ta fram en tunn gammal kaffekopp och måtta upp socker och mjöl med.
För dig som inte har skåpen fulla med vita kaffekoppar i porslin med rosa blommor på att måtta med,  så kan jag tala om att 1 kkp är lika med 1.5 dl.
Ragnhilds äppelkaka är fantastisk enkel att baka, allt du behöver är socker, ägg, mjöl, smör, äpple  och en lite kanel. Dessutom är den hur god som helst! Ytan blir härligt knäckig och det är helt omöjligt att bara ta en liten bit!


Kakan bakas bäst i en helt vanlig avlång brödform. Den ska inte jäsa upp och bli hög, bara ett par centimeter sådär.

Ragnhilds äppelkaka:
1 ägg
1 kkp strösocker
1 kkp vetemjöl
50 g smält smör
2 äpplen
strösocker & kanel
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Rör i mjölet tillsammans med det smälta smöret. Blanda till en jämn smet. Bred ut i en form (smöra och bröa eller klä med bakplåtspapper). Skala och kärna ur äpplena, skär dem i tunna skivor och stick ned dem i smeten. Strö över socker och kanel.
Grädda i 180 °C i 30-40 minuter.
Vad gör du helst av dina äpplen? Mos, kaka eller äter du som som dom är?

201
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00