Amarantgröt

amarantgrot-2
Förra veckan använde jag amarant i en sallad tillsammans med massor av godsaker som halloumi, granatäpple och avokado.
Jag fick lite över och provade att koka gröt på det dagen efter. Amarant tar ju en liten stund att koka, vilket inte gör den till en optimal gröt att göra om man har en stressig onsdagsmorgon framför sig.  Men det gick himla bra att koka fröna ena dagen och sedan använda dem till gröt dagen efter. Bara att förvara den kokta amaranten i en burk med lock i kylen över natten.
Amarantgröt blir inte slät som havregrynsgröt eller mannagrynsgröt, mer lik gröt gjord på quinoa om ni provat det. Kanske inget för en gröt-rookie, men för den mer grötvana personen kan det vara ett kul alternativ.
amarantgrot
Som jag tidigare skrev är amarant fullproppat med bra saker som protein, kalcium, järn och magnesium. Amarant är dessutom helt glutenfritt.  Jag använder helst havremjölk till gröt. Jag gillar den lite söta, fylliga smaken havremjölk ger. Men det är ju helt en smaksak. Jag lät lite nymornad kardemumma koka med i gröten, sedan toppade jag allt med lite skivad banan. Blev nästan efterrättsgott! Vilken lyx att få starta morgonen så!
Amarantgröt (på redan kokt amarant):
1 dl kokt amarant
ca 1 1/2 dl havremjölk
10 kardemummakärnor
en nypa salt
frukt och bär att toppa med
Lägg den redan kokta amaranten i en kastrull, slå på ca 1 1/2 dl mjölk av valfri sort. Mortla kardemumman och blanda i den och lite salt. Rör om väl och låt allt koka upp. Låt gröten koka ihop till en tjock slät gröt. Tillsätt ev mer mjölk om den blir för tjock. Servera med iskall mjölk, frukt och bär.
Vilken slags gröt gillar du bäst? Vågar du testa nya sorter eller håller du dig helst till kända marker som havregrynsgröt och ibland kanske mannagrynsgröt?
bild:Linnéa Seidel

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Skärmavbild 2016 03 01 kl. 09.33.54

Nästa inlägg

Veckans blogg i fikabloggen!

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x