Sparrissallad med pocherat ägg

 
 
sparrissallad
 
Som jag önskar att våren vore lite mer på gång än vad den är just nu. Jag drömmer om att börja peta ner små frön i jorden, dricka kaffe ute i solen och se gräsmattan sakta bli grön igen. Men igår kom det massor med snö som åter igen gjorde hela världen vit här där jag bor och just nu känns våren så långt bort.
Men då får man pigga upp sig med lite härlig vårfräsch mat istället! Vad sägs om en sparrssallad med pocherat ägg och örtmajonnäs? Perfekt som förrätt till påskens middagar, eller tillsammans med lite gravad lax blir det en fin, lättare lunch.
 
sparrissallad-3
 
Att pochera ägg kan vid första anblick kännas lite skrämmande och svårt. Men det är himla enkelt egentligen. Fast känner man i alla fall att det inte är ens grej, ja då kan man servera vanligt kokt ägg till istället.
Det finns lika många sätt att pochera ägg på som det finns kockar på, men så här gör jag:
1 ägg
2 tsk ättika
vatten
salt
Häll upp ett egg i en kopp. Ha i en nästan två tsk ättika. Det kommer nu att bildas som en vit hinna runt äggulan i äggvitan. Detta hjälper ägget att hålla ihop när det sänks ned i det varma vattnet. Häll riktigt med vatten i en kastrull. Tillsätt salt.
Låt allt koka upp. Stäng av värmen och gör med hjälp av ev visp en virvel i vattnet. Låt ägget försiktigt glida ner i det varma vattnet och sjud ägget  i cirka tre minuter. Tag upp ägget med hjälp av en hålslev och lägg det i kallt vatten.
 
Efter att ha provat att göra egen majonnäs är det få som går tillbaka och köper färdiggjord. Det blir ju så mycket godare att göra egen. Och det är enklare än du tror. Här har jag listat några tips på vägen hur man enklast lyckas med hemgjord majonnäs/aioli
Örtmajonnäs:
1 helt ägg
1 1/2 tsk dijonsenap
salt
1 msk citronsaft
2 dl neutral olja (t ex en mild rapsolja)
finhackade örter (t ex persilja, dill, gräslök, basilika)
Lägg ägg, salt, citronsaft och olja i en hög bunke, t ex ett litermått. Sätt stavmixern i botten och börja mixa. Vicka lite på mixern och för den sakta uppåt medan en tjock och krämig majonnäs bildas. Tillsätt finhackade örter. Smaka av och tillsätt ev mer citron, salt eller senap.
Passar perfekt till våriga sallader eller en god köttbit!

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maja
Maja
8 år sedan

Men makalöst! Ljuvlig rätt. Ägget har jag alltid älskat att göra men har aldrig fått till majonäsen. Nu ska jag prova igen. Tack för tipset!
Förresten, du som gillar fina grejer och märkesprylar precis som jag.
Jag har gått med i en undersökningssite där varje undersökning ger poäng att handla märkesvaror för. Allt från Eva Solo till Le Creuset kan man plocka ut för poängen. Det är helt gratis och man kan få ihop till så jäkla mycket fint. Hittade länken här där det finns mer att läsa om det. Rekommenderar starkt! http://goo.gl/BepLJk

Elin
8 år sedan

Ser verkligen jättegott ut! Vad har du i salladen mer än sparris?

trackback
8 år sedan

[…] ut är sparrissalladen med pocherat ägg. Perfekt som […]

trackback
8 år sedan

[…] ut är sparrissalladen med pocherat ägg. Perfekt som […]

Skärmavbild 2016 03 08 kl. 13.44.25

Nästa inlägg

Linnéas Skafferi på Instagram

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x